Hormonlu Spiral Nedir | Hormonlu Spiral Yan Etkileri Var mı?

Hormonlu spiral nedir kısaca; içerisinde progesteron hormonunun bulunduğu bir spiral türüdür.

Hormonlu spiral nedir kısaca;

Hormonlu spiral nedir kısaca; içerisinde progesteron hormonunun bulunduğu bir spiral türüdür. İlaçlı spiral olarak da bilinen hormonlu spiral günümüzde yeni yeni popüler olmaya ve bilinmeye başlamıştır. Biz de bu yazımızda hormonlu spiral nedir, hormonlu spiral yan etkileri var mı, hormonlu spiral faydaları nelerdir gibi sorulara yanıt vereceğiz…

Hormonlu Spiral Nedir?

Hormonlu spiral nedir; içeriğinde levonorgestel isimli progesteron hormonunun yer aldığı, T şeklinde, 3 cm uzunluğunda esnek plastikten yapılmış bir spiraldir. Bu spiralde progesteron hormonu rahmin içine lokal olarak verilir. Bilindiği üzere spiral; bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak bazı durumlarda normal spiral yerine hormonlu spiral takılması gerekebilir.

Hormonlu Spiral Nedir | Hormonlu Spiral Yan Etkileri Var mı?

Hormonlu Spiral Kimlere Takılır? Hormonlu Spiral Neden Takılır?

Hormonlu spiral nedir diye baktığımızda bunun içeriğinde progesteron hormonu olan bir doğum kontrol spirali olduğu karşımıza çıkıyor. Ancak ilaçlı spiralin tek takılma nedeni doğum kontrol sağlamak değildir. Genel olarak hormonlu spiral kimlere takılır, hormonlu spiral neden takılır sorusunun cevapları şu şekildedir:

  • Bakır spiralin alerji etkisi yarattığı kişiler
  • Regl kanamalarının normalden fazla olan kişilerde tedavi için
  • Menopoz dönemi yaklaşan kadınlarda sık adet kanaması görülmesi durumunda
  • Menopoz dönemi yaklaşan kadınların kansızlık yaşaması durumunda
  • Ameliyat gerekmeyen ancak rahim kaynaklı miyom oluşan kadınlarda
  • Ameliyat gerektirmeyen ve miyomlar kaynaklı adet düzensizliği yaşayan ya da fazla kanama yaşayan kadınlarda

Hormonlu Spiral Nasıl Takılır?

Hormonlu spiral nasıl takılır sorusunun cevabında ilk bilinmesi gereken; bu spiralin yalnızca uzman jinekologlar tarafından takılabileceğidir. Bir doğum kontrol yöntemi ve tedavi yöntemi olan spiral evde takılamaz.

İlaçlı spiral yapılan jinekolojik muayene sonrasında takılır. Çünkü kesinlikle gebelik şüphesi ve spiral takılmasına engel olmasına neden olan bir durum olmamalıdır. Genellikle regl başlangıcından sonraki 7 gün içerisinde uzman jinekologlar tarafından işlem gerçekleştirilir.

Hormonlu spiral nasıl takılır sorusunun cevabını araştıranlar genellikle bu işlemin anestezi gerektirip gerektirmediğin de merak etmektedir. Bu işlemde anesteziye gerek duyulmaz ve 5 dakka gibi kısa bir süre içinde, acısız ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir.

Hormonlu Spiral Nasıl Takılır Adımları Nelerdir?

  • Hastalar jinekolojik muayene sandalyesine yatırılır
  • Hastanın vajina kanalına metalden ya da plastikten spekulum takılır
  • Hastanın rahim içi temizlenir
  • İlaçlı spiral rahim ağzından içeri yerleştirilir

Bu beş dakikalık işlem sonrasında kimi hastalarda çok rahatsız etmeyecek şekilde kasık ağrısı şikayeti olabilir. Ancak bu beklendik bir durumdur ve genellikle ağrı kesici kullanmayı gerektirmez.

Rahim içine ilaçlı spiral takıldıktan sonra hastalar doktorlar tarafından kontrol muayenesine çağrılmaktadır. Bu aşamada hastalara spiralin kontrol dilmesi ile bilgi verilir ve ara ara öğretildiği gibi spiralin kontrol edilmesi istenir.

Hormonlu Spiral Nedir | Hormonlu Spiral Yan Etkileri Var mı?

İlaçlı Spiral Nasıl Çıkarılır?

İlaçlı spiralin çıkarılması, takılmasından çok daha kolaydır. Hormonlu spiral nasıl takılır sorusunun cevabında olduğu gibi çıkarılmasında da anestezi uygulanmaz, acı ya da ağrı hissedilmez. Hastalar muayene koltuğuna yatırılır ve saniyeler içine spiral çıkartılır.

Hormonlu Spiral Faydaları Nelerdir?

Hormonlu spiral nedir, hormonlu spiral faydaları nelerdir konusu, internette en çok araştırılan kadın cinsel sağlığı konuları arasında. İlaçlı spiralin ilk faydası; doğum kontrolünü sağlamasıdır. Rahim ağzındaki mukusu koyulaştıran ve spermin rahimde engellemesini sağlayan spiral iyi bir korunma yöntemidir.

Doğum kontrolü sağlaması dışında yoğun regl kanaması olan kişilerde, menopoz döneminde yaşanan adet kanamalarında, miyom kaynaklı yaşanan adet düzensizliğinde ve yoğun kanamada etkilidir.

Hormonlu Spiral Zararları Nelerdir? Hormonlu Spiral Yan Etkileri Var mı?

Hormonlu spiral zararları daha doğrusu hormonlu spiral yan etkileri olarak bilinen bazı durumlar vardır. Genel olarak hormonlu spiral zararları şunlar olarak öne çıkmaktadır:

  • Spiral takıldıktan sonra ilk 3-6 ay arasında düzensiz regl ya da ara kanamalar olabilir
  • Spiralin yerinden oynaması ve düşmesi mümkündür. Bu sebeple her ay jinekolojik muayene gerekir
  • Cinsel yolla bulaşan pelvik enfeksiyonlarda risk meydana getirebilir

Hormonlu Spiral Fiyatı Ne Kadar?

Hormonlu spiral fiyatı değişkendir. Devlet tarafından karşılanmayan bu spiral türü eczanelerde satılmaktadır. Ancak genellikle özel hastanelerde ya da muayenehanelerde takılması gerçekleştirilmektedir. Genel olarak da hormonlu spiral taktırmak 2000 TL-3000 TL arasında değişmektedir.

Hormonlu Spiral Nedir | Hormonlu Spiral Yan Etkileri Var mı?

Hormonlu Spiral Nedir ile İlgili Cevabı En Çok Araştırılan Sorular

Hormonlu spiral nedir, hormonlu spiral yan etkileri var mı açıkladık… Yazımızın bu kısmında ise hormonlu spiral nedir araştırması yapan internet kullanıcılarının cevabını en fazla merak ettiği sorular ile yanıtlarına yer verdik…

1- Hormonlu Spiral mi Normal Spiral mi?

Hormonlu spiral nedir araştıran kadınların çoğu hormonlu spiral mi normal spiral mi kıyaslaması da yapmaktadır. İlaçlı spiralin koruyuculuk etkisi, bakır spiralden daha fazladır.

Ayrıca bakır spiral bazı kadınlarda alerjiye, kanmaya neden olabilir. Bu durumda olan kadınların ilaçlı olan spirali tercih etmesi daha doğrudur. Ancak hormonlu spiral nedir, normal spiral mi hormonlu spiral mi araştırıyorsanız; bir jinekologdan yardım almalı ve tıbbi gerekliliğe göre tercihte bulunmalısınız.

2- Hormonlu Spirali SGK Karşılıyor mu?

Hormonlu spiral SGK tarafından karşılanmaz. Bu spirali taktırmak isteyen kişilerin eczaneden satın alması ya da özel hastane veya muayenehaneden hizmet alması gerekmektedir.

3- İlaçlı Spiral Kullanım Süresi Ne Kadardır?

İlaçlı spiralin kullanım süresi genellikle minimum 5 yıldır. Ancak ara ara yapılacak olan rutin jinekolojik muayene ile spiralin durumu kontrol edilir; değiştirilmesi gereken zaman tespit edilir.

4- Kimler İlaçlı Spiral Kullanamaz?

İlaçlı spiral her kadının kullanımına uygun değildir. Genel olarak şu kişilerde progesteron hormonlu spiral kullanılması önerilmez:

  • Meme kanseri geçirenler
  • Rahim ağzı kanseri geçirenler
  • Pelvik bölge enfeksiyonu getirenler
  • Sık sık vajinal enfeksiyon geçirenler
  • Karaciğer ile ilgili sorunu olanlar
  • Progesteron hormonuna karşı alerji geliştirenler
Hormonlu Spiral Nedir | Hormonlu Spiral Yan Etkileri Var mı?

5- Mirena Hormonlu Spiral Yan Etkileri Tehlikeli mi?

Mirena hormonlu spiral yan etkileri genel olarak tehlike arz etmez. Ancak pelvik enfeksiyon ya da vajinal enfeksiyon durumunda riskli olabilir. Bu nedenle de düzenli doktor kontrolü tavsiye edilir.

6- Hormonlu Spiral Kanser Yapar mı?

İlaçlı spiral kanser yapmaz. Ancak bu spiral kanser geçmişi olan hastalara takılmaz.

7- Hormonlu Spiral Sivilce Yapar mı?

Bakır spirallerde genelde sivilceye neden olmaz ancak ilaçlı spirallerde sivilce yan etki olarak ortaya çıkabilir. Bu durum, hormon düzenin değişmesinden kaynaklanır.

8- İlaçlı Spiral Çıkarıldıktan Sonra Yan Etkileri Olur mu?

İster ilaçlı ister bakır spiral olsun; çıkarıldıktan sonra bazı yan etkiler oluşabilir. Az miktarda lekelenme, en fazla görülen yan etkidir. Özellikle de rahim ağzı dar olan kişilerde, spiralin rahme yapıştığı kişilerde lekelenmeden daha fazla kanama görülebilir.

9- Mirena Hormonlu Spiral ile Hamile Kalanlar Var mı?

Mirena hormonlu spiral, normal bakır spiralden daha fazla koruyuculuk göstermektedir. Ancak yine de Mirena hormonlu spiral kullanırken hamile kalanlar vardır. Spiralin yerinden oynaması, düşmesi gibi durumlar gebeliğe neden olabilir. Bu sebeple düzenli jinekolojik muayene önerilir.

Hormonlu Spiral Nedir | Hormonlu Spiral Yan Etkileri Var mı?

10- Hormonlu Spiral Takıldıktan Sonra Kanama Olur mu?

Hormonlu spiral nedir araştıran internet kullanıcıları genellikle bu ürünün kanamaya neden olup olmadığını da merak etmektedir. Vücudun spirale alışana kadar ara kanama yapması ya da 6 ay kadar adet düzensizliği yapması beklenen bir durumdur.

11- İlaçlı Spiral Çıkarılınca Ne Zaman Hamile Kalınır?

Korunmak için ilaçlı spiral kullanan ama hamile kalmaya karar veren kişiler, dilediği zaman spirali çıkartabilir. Doktor tarafından spiralin çıkarılması sonrasında hamile kalmanın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre; korunmak için spiral kullanan kadınların, spral çıkartıldıktan sonraki ilk 1 yıl içinde gebe kaldığı tespit edilmiştir.

İlginizi Çekebilir: Ne Zaman Hamile Kalabilirim? Hamilelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

12- İlaçlı Spiral Çıkarılınca Yerine Yenisi Takılabilir mi?

İlaçlı spiralin kullanım süresi dolduğunda çıkarılır ve istenirse yerine yenisi hemen o an takılabilir. Bunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hormonlu spiral nedir kullanım süresi ne kadardır bakıldığıdna ise; 5 yıl olarak karşımıza çıkıyor.

13- İlaçlı Spiral Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korur mu?

Spiral; bir doğum kontrol aracıdır. Hormonlu spiral nedir diye baktığımızda ise çeşitli nedenlerle normal spiralin takılamadığı ya da tedavi gerektiren durumlarda tercih edilen bir spiral olduğu görülüyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumak gibi bir özelliği yoktur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunulması için prezervatif kullanımı önerilir.

14- Emziren Anneler Hormonlu Spiral Kullanabilir mi?

İlaçlı spiral her kadının kullanımına uygun değildir. Emziren anneler hormonlu spirali, doğum gerçekleşir gerçekleşmez kullanamaz. Ancak doğumdan 6 hafta sonra ilaçlı spiralin takılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

İlaçlı spiral emziren annelerin sütünde herhangi bir değişikliğe neden olmaz fakat bazı kadınlarda bu spiralin sütü azalttığı gözlemlenmiştir. İlaçlı spiral bebeklerin gelişimine, sağlığına ya da büyümesine olumsuz etki etmemektedir.

15- Yoğun Adet Kanamasında İlaçlı Spiral Takılır mı?

Regl döneminde 80 ML’den daha fazla kanama olması; yoğun adet kanaması olarak adlandırılır. Eğer regl döneminde ped değişimi 2-3 saatte bir gerçekleşmek zorunda oluyorsa, geceleri ped değişim zorunluluğu yaşanıyorsa bu yoğun adet kanaması olarak ifade edilebilir.

Bu durumda yoğun adet kanaması için ilaçlı spiral takılabilir. Ancak bunun kararını verecek olan, ilaçlı spiralin gerekli olup olmadığı noktası belirleyici olacak olan jinekologların görüşüdür. Yoğun adet kanamalarında hormonlu spiral kullanımının ilk 3 ayında yüzde 80, 6 ay sonrasında ise yüzde 90 azalma olduğu saptanmıştır.

16- Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı?

Hormonlu spiral kilo aldırmak ya da kilo verdirmek üzerinde etkili değildir. Ancak bir süre, vücutta ödem toplamasına neden olabilir. Hormonlu spiral kilo aldırır mı ayrıntılı bilgi için 5 Başlıkta Cevapladık: Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı ? yazımızı ziyaret edebilirsiniz.