Hisse bölünme nedir; borsada işlem gören şirketlerin gerçekleştirdiği stratejilerden biridir. Bedelli bedelsiz hisse bölünmesi, kendi içinde farklılıklar taşıyor ancak her iki stock split işleminde de genellikle yatırımcılar herhangi bir kayba uğramıyor. Peki, hisse bölünme nedir? Hisse bölünmesi neden yapılır? Bedelsiz bedelli hisse bölünmesi iyi midir, kötü müdür? İşte, tüm ayrıntıları ile hisse bölünme nedir hakkındaki bilgiler…
Hisse Bölünme Nedir?
Hisse bölünme nedir; borsadaki şirketlerin piyasadaki toplam hisse sayısını artıran bir işlemdir. Hisse bölünmesi ile şirketin piyasadaki hisse senedi adedi artar ve şirkete yeni yatırımcılar kazanılır. Ayrıca stock split ile söz konusu şirketin hisse fiyatı düşer.
Hisse bölünmesi amacı; şirketin değerini yükseltmek ve şirkete yeni kaynak yaratmaktır. Şirket bölünmeye giderek yeni oluşan hisseler ile yeni yatırımcıları kendine çeker. Çünkü şirketin hisse fiyatı düştüğü için küçük yatırımcılar da bu hisselere yönelir. Böylelikle şirket kendisine yatırımları için yeni kaynak yaratmış olur.
Stock Split İngilizce kökenli finansal bir kavramdır. Stock Split de hisse bölünme nedir sorularına verilen yanıtlardan biridir. Genellikle şirketler, hisse fiyatları üst seviyelere ulaştığında yani küçük yatırımcıların radarından çıktığında, küçük yatırımcıları yeniden kendine çekmek için bölünmeyi tercih edebilir.
Hisse bölünme nedir hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız: Hisse Bölünmesi Nedir | Stock Split Neden Yapılır?
Hisse Bölünmesi Kötü Müdür | Hisse Bölünmesi İyi Midir?
Stock split ile hisse senedi fiyatının düşmesi, hisse bölünmesi kötü müdür, hisse bölünmesi iyi midir sorularını beraberinde getiriyor. Temelde; hisse bölünmesi hem şirket hem de yatırımcılar için kötü değildir.
Bedelli bedelsiz hisse bölünmesi ile yatırımcılar herhangi bir zarara uğramaz çünkü bu işlem direkt olarak şirketin değeri ile alakalıdır. Bölünmenin amacı ise; şirketin değerini yükseltmektir. Dolayısı ile bölünme yapan şirketin hisse senedine sahip olanların elinde bulunan hissenin değeri kaybolmaz.
Ayrıca; hisse bölünmesi bir anlamda küçük yatırımcılar için oldukça iyidir. Çünkü bu sayede hacmi büyük ve değerli şirketlerin çok yükselen hisse fiyatları düşer. Böylelikle küçük yatırımcılar da düşen fiyatlar sayesinde bu değerli ve büyük şirketlerin hisse senedine sahip olabilir.
Hisse Bölünmesi Nasıl Olur?
Hisse bölünme nedir; bedelli bedelsiz hisse bölünmesi olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Hem bedelli hem de bedelsiz hisse bölünmesi, şirketlerin yönetim kurulunda alınan kararla gerçekleştirilir. Bölünmenin yani stock split ayrıntıları, bu kurulda alınan kararda belirlenir ve ilan edilir.
Bölünme farklı oranlarla yapılabilir. Bire iki (1:2), bire dört (1:4), bire on (1:10) gibi oranlarla bölünme işlemi gerçekleştirilir. Örneğin; bir şirket 1:4 stock split kararı aldıysa, elinde o şirkete ait bir hisse bulunan yatırımcının dört hissesi daha olur ve toplamda beş hisse sahibi olmuş olur.
Hisse Bölünmesi Örnek ile Açıklama
Bir örnek ile hisse bölünme nedir daha anlaşılır bir şekilde ele alalım… A şirketinin Borsa İstanbul’daki dolaşımda toplam hisse adedi 50.000 olsun ve her bir adet hissenin fiyatı 20 TL olsun. Eğer bu A şirketi 1:4 bölünmeye giderse, bir hisse 4’e bölünür.
Yani; elinde A şirketine ait bir hisse senedi olan yatırımcının dört tane daha A şirketine ait hisse senedi olur. Böylelikle A şirketinin Borsa İstanbul’daki toplam hisse adedi 160.000’e çıkar. A şirketinin bir adet hisse senedi fiyatı da 20 TL’den 5 TL’ye düşer. Ancak yatırımcının elinde bir adet hisse yerine artık toplamda beş hisse olacağı için yine 20 TL’lik hisseye sahip olmuş olur. Dolayısı ile yatırımcının kaybı söz konusu değildir.
Hisse Bölünme Nedenleri Nelerdir? Bölünme ile Bir Hisse Neden Baskılanır?
Hisse bölünme nedir stock split nedenleri nelerdir sorularının en kısa yanıtları şu şekilde:
- Şirkete yeni yatırımlar için kaynak bulmak
- Şirketin değerini, piyasa likiditesini artırmak
- Küçük yatırımcıları şirkete çekmek
- Yükselen hisse fiyatlarını düşürmek
- Talebi artırmak
Hisse Bölünme Türleri Nelerdir?
Bedelli bedelsiz hisse bölünmesi olarak stock split iki farklı şekildeyapılabilir. Bedelli ve bedelsiz bölünme birbirinden farklıdır. Bedelli hisse bölünmesine kısaca bedeli bölünme, bedelsiz hisse bölünmesine ise kısaca bedelsiz bölünme denir.
1- Bedelsiz Hisse Bölünmesi Nedir | Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?
Bedelsiz hisse bölünmesi nedir; bölünme sonrası, bölünme oranınca ortaya çıkan yeni hisse senetlerinin, mevcut şirket yatırımcılarına karşılıksız verilmesidir. Örneğin; elinde A şirketine ait 500 hisse senedi olan bir yatırımcı, 1:2 bölünme sonrası hiçbir bedel ödemeksizin toplamda 1.000 hisseye sahip olur.
2- Bedelli Hisse Bölünmesi Nedir | Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?
Bedelli hisse bölünmesi nedir; bölünme sonrası, bölünme oranınca ortaya çıkan yeni hisse senetlerinin, mevcut şirket yatırımcılarına bedel karşılığında verilmesidir.
Hisse Bölünme Ne Zaman Yapılır?
Hisse bölünme genel olarak şirketin hisse senetlerinin fazla pahalılaştığında gerçekleştirilir. Böylelikle hisse senedi baskılanmış olur, küçük yatırımcılar da bu hisse senedini alabilirler. Ayrıca şirket, yeni kaynaklara ihtiyaç duyuyorsa da bölünmeye gidebilir.
İlginizi Çekebilir: En Çok Kazandıran Hise Senetleri