Hipnoz Nedir?
Hipnoz nedir, Psikolojide hipnoz; hipnoterapi olarak adlandırılırken, ağrıların azaltılması ve bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Çoğu tanımda hipnoz, uyku halinde transa geçmektir.
Hipnoz sırasında insanlar uykulu görünmesine rağmen, gerçek anlamda aşırı duyarlılık göstermektedir. Hipnotize, hipnotist tarafından yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, hipnotistlerin, kişiyi hipnotize etmemesidir. Yani hipnotist, kişiyi hipnotize olmasında yardımcı bir etkendir. Bir öğretmen, bir koç gibi görev yapar.
Hipnoz Bir Uyku Çeşiti Midir?
Hipnoz bir uyku hali değildir. Çünkü hipnoz sırasında kişi etkisiz halde ya da rüya halinde değildir. Bilinç açıktır. Ayrıca bir kişi hipnotize edilmek istemezse asla hipnoz haline girmez. Kişinin gönüllü olarak istemesi ve bu trans halini kabul etmesi gereklidir.
Hipnotize Altındaki Bir Kişi Nasıl Etkilenir ?
Hipnotize altındaki kişilerin etkilenme şekilleri farklılık göstermektedir. Çoğu insan hipnoz sırasında aşırı şekilde rahatlama hissi duyarken, bazı kişilerde yaptıkları hareketlerin bilinçli iradelerinin dışında gerçekleşmektedir. Hipnoz altındaki çoğu kişi ise, bilinçli şekilde konuşmakta ve davranabilmektedir.
Hipnotize Edilen Kişi Söylenenleri Emir Gibi Mi Algılar ?
Bir hipnoz haline girmiş kişi kendi rızası olmadan bir başka kişinin söylediği hiçbir şeyi yapmaz. Hipnoz daha derin ve daha mistik bir durumdur. Bu şöyle anlatılmaktadır. Kişinin bilinci açık fakat ruhsal durumu çok daha hassas bir durum söz konusudur. Eğer kişiye istemediği bir şey zorla ve ısrarla yaptırılmak istenirse, kişi rahatsız olarak hipnoz halinden çıkabilir. İstemediği herhangi bir şeyi yapmaz. Daha çok hipnotize durumunda kalmaz.
Hipnoz Hangi Alanlarda Kullanılabilir ?
Genellikle hipnoz; sigarayı bırakmak, kilo vermek, kronik ağrıları olan kişilerin, bu ağrılarıyla başa çıkabilmesi için kullanılmaktadır. Ancak zamanla gelişen tıp sayesinde hipnoz, çok daha farklı alanlarda da kullanılmaktadır.
Doğum sırasında ağrının azaltılması ya da tedavi edilmesiDemans belirtilerinin azaltılmasıDikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri içinKemoterapi hastalarında bulantı ve kusmanın azaltılmasıKronik ağrı durumlarındaKronik baş ağrıları içinSınav Kaygısı ile baş etmedeTravma sonrası stres tedavisindeSigara bağımlılığı / alkol bağımlılığı tedavisindeRuh sağlığı sorunlarında Yeme bozukluklarıBipolar bozuklukDiş tedavisi sırasında ağrı kontrolü içinİrritabl bağırsak sendromuyla ilgili belirtilerin hafifletilmesiSedef hastalığı, siğil gibi cilt hastalıklarının azaltılması ya da giderilmesinde kullanılmaktadır.
Herkes Hipnotize Edilebilir mi?
Yapılan araştırmaların birçoğu, birçok insanın hipnotize edilebileceğine inancı bulunurken, bazı insanlar ise, bu düşüncenin tam karşısında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre hipnoz edilmek için belirli şartlar vardır :
İnsanların %15’nin hipnoza oldukça duyarlı olduğu ortaya çıkmıştır.Çocuklarda da hipnoza karşı duyarlılık bulunmaktadır.Yetişkinlerin ortalama %10’nun hipnoza karşı duyarsız olduğu ortaya çıkmıştır.Hipnoz edilme konusunda zihin olarak kişinin muhakkak bu deneyime açık fikirli olması gereklidir. Eğer hipnoz edilmeye pozitif yaklaşılırsa, daha olumlu tepkiler verme eğiliminin oluştuğu araştırmalarda ortaya çıkmaktadır.
Hipnoz Sonrası Hatırlama
Nadir durumlarda amnezi görülse de insanların çoğunluğu hipnotize edildiklerinde, hipnoz sonrası hatırlama olgusu içindedir. Ortaya çıkabilecek postipnotik amnezi; hipnoz deneyimi yaşayan kişinin, hipnoz öncesi veya hipnoz esnasında oluşan bazı olayları unutmasına neden olabilmektedir.
Hipnoz çoğu zaman hafızanın daha da güçlendirilmesi için kullanılırken; yapılan bazı araştırmalar, hipnoz sırasında bellek geliştirme olmadığı, hipnozun yanlış ya da çarpıklaşmış hafızalara neden olabileceğini ortaya koymuştur.
Hipnoz Altında Davranışlar Kontrol Tamamen Hipnotistte midir?
Birçok insan, hipnoz altında yaptıkları davranışların, kendi isteklerinin dışında gerçekleştiğini düşünmektedir. Çoğu insan, hipnoz altındaki kişilerin davranışlarının, hipnoz yapan kişi tarafından kontrol edildiğini kanısını taşımaktadır.
Bu düşüncenin aksine hipnotist; hipnoz altındaki bir bireyin isteklerine aykırı olabilecek hareketler gerçekleştirmesi mümkün değildir. Hipnoz, kişinin tamamen gönüllü olarak katılacağı bir eylemdir.
Performans artırmak için kullanılabilen hipnoz, insanların sahip olduğu fiziki yeteneklerini çoğaltmaz ya da daha güçlü yapmaz. Sadece kendi yeteneklerini keşfederek, telkin alma süreci oluşturulur.
Hipnoz ile Geçmiş Yaşama ya da Geleceğe Yolculuk Edilebilir mi?
Hipnoz ile geçmiş ya da gelecek için zaman yolculuğu etmek mümkün değildir. Çünkü hipnoz bir beyin aktivitesidir. Kişinin bilinçaltı ve bilinçdışı duyguları hipnoz ile ortaya çıkarılabilir. Fakat ne geçmişten ne de gelecekten mesajlar alınır. Eğer hipnoz yöntemi ile geleceği görebileceğinizi belirten bir ruh bilimci ile karşı karşıya iseniz mutlaka kandırılmak isteniyorsunuzdur.
Hipnoz ve Hipnoterapinin Türkiye’deki Yasal Konumu Nedir?
Türkiye’ni hipnoz uzmanı ya da hipnoterapist olmak şu an için yasal olarak mümkün değildir. Bu sebepledir ki ülkemizde hipnoz eğitimi almak yasal olarak kabul edilebilir değildir. Ülkemizde hipnoz hizmeti yalnızca tıbbi tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bu da hipnoz eğitimi almış kendi uzmanlık alanında hekimlik yapma yetkisi olan kişiler tarafından kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmektedir.