Hibe kredi, girişimci kişileri ve üreticileri destelemek amacıyla devletten sağlanan para desteğidir. Bu desteği alabilmek için günümüzde birçok üretici, yetiştirici, Kobi ve girişimci kişiler başvuruda bulunmaktadır. Tabi bu başvurular arasında krediye en uygun kişiler ve projeler seçilmekte daha sonra destek sağlanmaktadır.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricileri genel itibari ile üretim tesisi kurmak veya hayvan sayısını artırmak için kredi başvurusunda bulunur. KOBİ ve girişimciler ise kuracakları yeni işlerinin ilk basamaklarını atabilmek için devlet desteğine ihtiyaç duyarlar. Sadece burada bahsedilen iş kollarına değil daha birçok projeye devlet destekli kredi imkanı sunulmaktadır. Bu sayede üretici ve girişimciler cesaretlendirilmektedir.
Hibe Kredi Nedir?
Hibe, kelime anlamı olarak karşılıksız olarak mal veya para desteği sağlamak anlamına gelmektedir. Hibe edilen taşınır veya taşınmaz, hibe edilen kişiden geri istenmez ve o kişinin projesine destek olmak amacıyla verilir.
Ülkemizde de geçerliliği olan projelere devlet kaynaklı olarak hibe destekleri sağlanır. Bu destekler projenin büyüklüğüne göre farklı miktarlarda olmaktadır. Krediye başvuran kişi projesini ilgili kurumlara sunar ve başvuruda bulunur. Projenin onaylanması durumunda devlet hibe desteği alınır.
Hibe Kredi Veren Kurumlar Hangileridir?
Türkiye’de birçok vatandaş yeni iş kurmak veya mevcut işini büyütmek için devlet desteğine başvuruda bulunur. Bu başvurular yine devlete bağlı kurumlar tarafınca alınır, değerlendirilir ve sonuçlandırılır. Projenin kapsamına, inandırıcılığına göre onaylanır ve devlet hibe desteğinin miktarı belirlenir.
Devlete bağlı resmi kurumlar olarak;
Esnaflar, hayvancılık ve tarımla uğraşanlar, Kobi ve girişimciler bu kurumlardan kendilerine uygun olana başvuruda bulunabilirler. Kurumlar arası evrak ve istekler farklılık gösterebilir. Bu nedenle projenizi net olarak belirledikten sonra uygun kurumu seçerek başvuru yapmanız faydalı olacaktır.
Geri Ödemesiz Hibe Krediler Gerekli Evraklar ve Başvuru Şartları Nelerdir?
Devlet destekli hibe evrakları ve başvuru şartları projenin kapsamına göre değişmektedir. Bu evraklar ve başvuru şartları bazen çok zorlayıcı olsa da bazen de tamamen formaliteden ibarettir. Bu durumla başvuru yapılan kurumun ve başvurunun kapsamına göre karşılaşılmaktadır.
Başvuru yaptığınız kurum ve projeye göre başvuru şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
1- Yeni İşletme Kuracak Girişimciler
Girişimci kişiler KOSGEB kredisi başvurusu yapmaktadır. Bu kişilerden öncelikle başvuru yapacağı işle alakalı kurslara katılım sağlanması istenir. KOSGEB tarafından sağlanan girişimcilik kursundan başarı elde edilerek girişimci sertifikası alınmalıdır. Ücretsiz olarak alınabilen bu belge her ilde bulunan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri sayesinde rahatlıkla alınabilmektedir.
18 yaşından büyük olan herkes bu kurslara başvuruda bulunabilir. Başarı elde ettiği takdirde girişimcilik belgesi alarak projesinin desteklenmesi için ilgili kurumlara hibe desteği için başvuru yapabilir. Gerekli evraklar verildikten ve proje onaylandıktan sonra devlet hibe desteği alınabilir.
2- Kırsal Bölgede Yatırım Yapacak Kişiler
TKDK tarafından kırsal alanda yatırım yapacak vatandaşlara karşılıksız kredi desteği sunulmaktadır. %70’lere varan desteklerden yeni çiftçiler ve işini büyütmek isteyen mevcut çiftçiler yararlanabilmektedir. TKDK tarafından destek almak isteyen vatandaşlardan ÇKS belgesi istenmektedir. Ayrıca destek alınabilmesi için hibe desteği verilen iller arasında yatırım yapılmalıdır.
TKDK tarafından desteklenen projeler arasında;
Bu yatırımlardan herhangi birini yapacaksanız veya yapıyorsanız hibe kredisi için başvuru yapabilirsiniz. Zaman zaman ilan olarak duyurulan destek zamanlarını takip ederek desteklerden haberdar olabilirsiniz. Bu sayede hibe kredi desteği dönemlerini kaçırmadan başvuru yapabilirsiniz.
3- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hibesi
Devlet tarafından hayvancılık ve tarım yapanlar desteklenmektedir. Hayvan sayısını artırmak isteyen, tesis büyütmek isteyen, tarım faaliyetlerini geliştirmek isteyen herkes bu desteğe başvuruda bulunabilir. Fındık üretimi, seracılık, organik tarım faaliyetleri gibi birçok alan bu destek kapsamında desteklenmektedir.
Tarım ile uğraşan vatandaşlara sağlanan destekler dekar karşılığı olarak hesaplanmaktadır. Hayvancılık faaliyetleri uğraşan vatandaşlara sağlanacak olan destekler ise kelle başı olarak hesaplanır. ÇKS belgesi olan üreticilere sağlanan hibe kredi desteği için illerde bulunan Tarım il/ilçe Müdürlüklerine başvurulabilir.
Devletten geri ödemesiz kosgeb hibe destekleri, hibe hayvan kredisi nasıl alınır sorularına cevap vermeye çalıştık. Daha detaylı bilgi için illerde yer alan müdürlüklere başvuruda bulunabilir ve faizsiz kredi başvurusu nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. 2021 yılı kosgeb iş planını yine müdürlüklerden öğrenerek planlama yapabilirsiniz.