Bu davranışları okuyunca size çok ama çok tanıdık gelecek! İşte, yalnızca Türkiye’ye özgü birbirinden şahsına münhasır bağımlılıklar..
Türkiye’ye özgü bağımlılıklar denince akıllara o kadar çok şey geliyor ki, hepsini listelemek pek mümkün değil. Okuyunca size çok ama çok tanıdık gelecek, “Aaa aynısı kaynımda da var” diyeceğiniz türden, birbirinden ilginç ama şahsımıza münhasır Türkiye’ye özgü bağımlılıklar listesi..
Bütün Para Üstü Alma Bağımlılığı
Yapılan bir alışveriş sonrası, bütün para üstü almak adına hangimiz kasiyere bozuk para vermiyoruz ki… Pek çok zaman kafa karışıklığına yol açan bu davranış özellikle sözelcileri biraz daha fazla zorluyor olabilir.
İş Makinesini İzleme Bağımlılığı
7’den 70’e hepimizin bağımlısı olduğu bir durum da; iş makinesi izlemek. Herhalde Netflix 5 sezonluk iş makinesi dizisi yapsa en çok Türkiye’de izlenir. Ya da Nuri Bilge Ceylan, içinde iş makinesi olan bir sanat filmi yapsa, Türkiye bir gecede sanat tutkunu olur, kim bilir…
Açık Büfede Tabak Doldurma Bağımlılığı
“Kıtlıktan çıkmış gibi” deyimi tam olarak açık büfe gören bizleri tanımlamaya uygun gibi… Özellikle yaz aylarında gidilen her şey dahil, açık büfe otellerde tabaklar haddinden fazla dolup taşıyor. Yenmeyip yarıda bırakılan yiyecekler ise ziyan oluyor.
Hesap Ödemek için Kavga Etme Bağımlılığı
Hesap ödememek için değil de hesap ödemek için yapılan kavgalar, girilen tripler tam olarak bizi yansıtıyor. Sen dur ben ödeyeceğim kavgaları bazen sınırı aşıp adam yaralamaya kadar bile gidebiliyor.
Ayağa Kalkan Birini Görünce Bir Şey İsteme Bağımlılığı
Evdesiniz, oturup dinleniyorsunuz ve canınız şu içmek istedi… İşte tam da bu sırada evde “hazır ayağa kalkmışken” diye cümleye başlaya biri varsa hayat gerçekten sizler için zor olabilir. Çünkü hazır ayağa kalkmışken sizden her şey istenebilir.
Radar ve Çevirmeyi Haber Vermek için Selektör Yakma Bağımlılığı
Türk milleti gerçekten yardımseverdir. Bunu en çok trafikte anlıyoruz. Çünkü birbirlerini hiç tanımayan ve hiç birbirlerini görmeyen insanlar, karşı yönde gelen başka araçlara ileride çevirme veya radar olduğunu selektör yaka yaka haber veriyor.
Tüpün Gaz Kaçırıp Kaçırmadığını Çakmakla Kontrol Etme Bağımlılığı
Türkiye’ye özgü bir başka şahsımıza münhasır bağımlılık; patlayıcı madde olduğunu bile bile tüpün gaz kaçırıp kaçırmadığını çakmakla kontrol etmek… Oldukça tehlikeli olan bu hareket nedeniyle nice patlamalar yaşandı, nice yaralanmalar ve can kayıpları söz konusu oldu…
Arabayı Park Ederken Müziğin Sesini Kısma Bağımlılığı
Yürürken sakız çiğneyememek gibi bir şey herhalde arabayı park ederken açık müziğin sesini kısmak… Eğer dikkat ettiyseniz Türkiye’de pek çok kişi aracını park ederken müziği ya kapatıyor ya da sesini kısıyor.
Bilinmeyen Adresi, Bir Bilene Sormama Bağımlılığı
Bu bağımlılık aslında kendinden emin ve her şeyi kendisinin en iyi bildiğini sanan Türk erkekleri için geçerli denebilir. Eğer fark ettiyseniz; bilinmeyen bir adresi bir bilene sormak yerine dönüp durmak Türk erkeklerinde bir bağımlılık gibi…
“Onun da Sana Selamı Var” Deme Bağımlılığı
Özellikle bayramlarda seyranlarda en çok söylenen yalanlardan biri “onun da sana selamı var”… Bu, resmen Türkiye’ye özgü bir bağımlılık haline geldi. Artık o kadar yaygın ki artık hepimiz biliyoruz, aslında onun da bize bir selamı falan yok.
“5 Dakikaya Oradayım” Deme Bağımlılığı
“5 dakikaya oradayım” deyip gerçekten de hiç 5 dakikada orada olan var mı? Bizce yok… O nedenle Türkiye’ye özgü bağımlılıklar arasında bu cümle de bulunuyor.
Yolda Tanıdık Görünce Üzerine Araba Sürme Bağımlılığı
Türk insanının ne kadar yardımsever olduğu trafikte açıkça belli oluyor ama bu durum, yolda bir tanıdıkla karşılaşınca pek de öyle değil gibi… Çünkü yolda bir tanıdığını gören pek çok sürücü “şaka” olsun diye aracı üzerine sürebiliyor. Ve bu, kimi zaman kazalara yol açabiliyor.
“Kim O?” Sorusuna “Ben” Deme Bağımlılığı
Türkiye’ye özgü bağımlılıklar listesinde hiç kuşkusuz kapı çalınca sorulan “Kim O?” sorusuna “Beeen” diye cevap vermek de var. Tamam, “ben” ama kim? Eee tabi bu cevap karşısında, ses analizi yapmışcasına kapıları açıyoruz.
O halde, hiç tanımadığımız insanlar da “ben” dediğinde kapıyı açacaksak neden “Kim O?” diye soruyoruz ki!?!
Telefonu Kapatamama Bağımlılığı
Dikkat ettiyseniz bu bağımlılığımızın adı telefonu kapatmama değil, kapatamama bağımlılığı. Çünkü çoğu telefon konuşmasının sonunda taraflar istedikleri halde yine de telefonu kapatamıyor.
Hadi görüşürüz, oldu o zaman, öptüm, onun da selamı var ve gibi cümlelere son verip bir türlü görüşmeyi sonlandırmayı başaramıyoruz. Halbuki ki kural basit! Nezaket kuralları çerçevesinde telefonu kim açtıysa önce o kapatır!
LCV’ye Geri Bildirim Yapmama Bağımlılığı
Türkiye’de henüz yaygınlaşmayan bir davranış da, çeşitli davetiyelerde yer alan Lütfen Cevap Veriniz yani LCV geri bildiriminde bulunmak.
Nezaket kuralları çerçevesinde aslında davete katılım sağlayıp sağlamayacağımızı LCV’de belirtilen telefon numarasına bildirmemiz gerekli. Ancak LCV dönüşü yapmamaya karşı bir bağımlılığımız var anlaşılan.
Düğün Videosu İzleyip Kim Ne Takmış Araştırma Bağımlılığı
Düğüne kim gelmiş, gelen ne takmış diye araştırmak, en fazla öne çıkan bağımlılıklarımızdan… Özellikle bazı teyzelerimiz, annelerimiz var ki adeta kriminal incelemelerde bulunuyor.
Kız Evi Şunu, Oğlan Evi Bunu Yapar Deyip, Gençleri Borç Batağına Sürükleme Bağımlılığı
İki genç birbirini sevmiş, evlenmeye karar vermiş o halde hemen genel kabul alan normları uygulayalım ve onları borç bataklığına sürükleyip evlendirelim! Herhalde Türkiye’ye özgü bağımlılıklar arasında bunu saymazsak olmaz! Günümüzde kız evi şunu, oğlan evi bunu alır diye diye nice genç ömrünü borç ödeyerek geçiriyor.
Altının Sahte Olup Olmadığını Anlamak için Isırma Bağımlılığı
Türkiye’ye özgü bağımlılıklar arasında olan ancak maziye karışması gereken davranışlar arasında altının sahte olup olmadığını anlamak için ısırma hareketinde bulunmak geliyor. Çünkü eskiden bu hareket çeyrek, yarım ve tam altın gibi türlerde yapılırdı.
Günümüzde ise artan altın fiyatlarından dolayı gram altın, yarım gram altın gibi altınlar da bulunuyor ve bu altın çeşitleri kolaylıkla eğilip bükülebiliyor.
Hemşehri Çıkmaya Çalışma Bağımlılığı
İster sosyal bir ortamda olsun, ister bir iş ortamında olsun hemen hemen herkes mutlaka yeni tanıştığı birileri ile hemşehri çıkmaya çalışıyor.
Günümüzde işe alımlarda bile hemşehriciliğin etkili olduğunu göz önüne alırsak, bu durum baya baya bizim için bir bağımlılık kategorisinde…
Otobüste İkram Sırası Gelirken Uyuyormuş Gibi Yapma Bağımlılığı
Şehirlerarası otobüs seyahatinde her halde bunu yaşamayan hiç yoktur. Otobüste ikram sırasında herkes host veya hostesten gözlerini kaçırma havasına bürünüyor. Bunun için de çoğunlukla uyuyormuş gibi yapmak bağımlılık haline geldi diyebiliriz.
Kapı Önünde Sohbet Etme Bağımlılığı
Türkiye’ye özgü bağımlılıklar listemizde, kapı önünde yapılan sohbetlere yer vermezsek olmazsa olmaz! Bir misafirlikte geçirilen onca saatte, evin içinde sıcacık ve rahat rahat otururken konuşulmayan pek çok konu, kapı eşiğinde konuşulmayı bekliyor adeta!