Havuz bakımı için 7 önemli öneri

Kristal berraklığında bir havuza sahip olmak istiyorsanız havuz bakımını ihmal etmemelisiniz. Havuzunuzu korumak için gerekli adımları atın.

Kristal berraklığında bir havuza

Kristal berraklığında bir havuza sahip olmak istiyorsanız havuz bakımını ihmal etmemelisiniz. Havuzunuzu korumak için gerekli adımları atın.

Hayalinizdeki havuza kavuştuktan sonra onun bakımıyla ilgilenmeniz şarttır. Tüm havuzlar farklı olduğundan havuz bakımı için gerekli prosedürler değişkenlik gösterir. Değişmeyen tek şey ise her havuzun bakıma ihtiyaç duymasıdır.

Kimse bulanık suda yüzmek ve bozuk pompalar nedeniyle sirkülasyonu sağlayamayan bir havuzda yüzmek istemez. Havuz yapımı sonrasında size verilen kullanma kılavuzu doğrultusunda havuz bakımı için uygun adımları atabilirsiniz.

1. Yüzeydeki pisliklerden kurtulun

Havuz bakımı için ilk yapmanız gereken suyun üzerinde yer alan pislikleri temizlemektir. Bunun için havuz temizliği için hazırlanmış fileli havuz kepçelerini kullanabilirsiniz. Pislikleri çok uzun süre temizlemezseniz dibe batarlar.

Söz konusu pislikler dibe batarken havuza güç veren motorlara zarar verebilirler. Havuz yapımı sırasında çizilen projeye uygun olarak temizleme yapmalısınız. Sirkülasyon sisteminiz verimli ise temizlik işlemi daha kolay olacaktır.

2. Havuzun suyunu boşaltın

Havuzdaki suyu temiz tutmak istiyorsanız havuz suyunu düzenli olarak boşaltıp yenilemeniz gerekir. Havuzun duvarlarını ve dip yüzeyini temizlerken havuz süpürgesi kullanırsanız işinizi kolaylaştırmış olursunuz.

Havuz tasarımınıza bağlı olarak havuzunuzda çeşitli filtreler yer alır. Temizlik sırasında tüm bu filtreleri kontrol etmelisiniz. Havuzun duvarlarını ve fayanslarını fırçalamayı unutmamalısınız. Bunu yaptığınızda yosun oluşumunu engellemiş olursunuz.

Havuz bakımı için 7 önemli öneri

3. Havuz ısıtıcısını unutmayın

Havuz bakımı yapılırken en çok göz ardı edilen şey havuz ısıtıcısıdır. Genel olarak havuz ısıtıcıları çok fazla bakım gerektirmezler. Isıtıcının bakım zamanının geldiğini düşünüyorsanız kullanma kılavuzuna göz atarak gerekli talimatları takip edebilirsiniz.

Her havuz üreticisi havuz yapımı sonrasında size bir kullanım kılavuzu sunmak zorundadır. Bu kılavuz sayesinde ısıtıcıyı temizlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilirsiniz. Örneğin gereğinden fazla kimyasal kullanmak sakıncalı olabilir.

4. pH seviyesini kontrol edin

Havuzu sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için pH seviyesine dikkat etmelisiniz. Havuza eklenen suyu düzenli olarak test etmelisiniz. pH seviyesini ölçerken 7,2 ile 7,8 arasında bir değeri yakalamanız gerekir. Diğer değerler sağlıklı değildir.

Havuzu kullanma sıklığınıza bağlı olarak havuzdaki suyun zaman içerisinde eksilmesi normaldir. Suyu yenilediğinizde doğru seviyeyi yakaladığınızı düşünürsünüz. Ancak pH seviyesini kontrol etmezseniz sağlığınızı riske atabilirsiniz.

Havuz bakımı için 7 önemli öneri

5. Öncesinde maliyetleri düşünün

Pek çok kişi havuz sahibi olmak istediğinde beton ile inşa edilmiş havuzları anımsarlar. Ancak havuz yapımında tek çözüm bu değildir. Beton havuzlar mimari açıdan çok daha esnektirler ama yüksek bakım maliyetlerine sahiptirler.

Prefabrik havuz ise bakım maliyetlerini azaltır ve bakımda daha az uğraştırıcıdır. Henüz havuz yaptırmadıysanız sadece başlangıç maliyetine odaklanmak yerine prefabrik havuz yapımı konusunda deneyimli yerlere danışmayı düşünmelisiniz.

6. Havuz türlerini öğrenin

Havuz bakımının püf noktası havuz türleriyle ilgili gözükmeyebilir. Ancak her havuz türünün bakım yöntemi farklıdır. Doğal olarak bakım yöntemleri ve maliyetleri değişkenlik gösterir. Doğru havuzu seçemezseniz problem yaşarsınız.

Başlangıç maliyeti az gözüken bir havuz seçtiğinizde bakım maliyeti fazla ise zamanla cebinizden çıkacak para fazla olur. Tüm seçeneklerinizi en iyi şekilde değerlendirerek bütçenize uygun bir karar vermelisiniz.

Havuz bakımı için 7 önemli öneri

7. Bütçenizi düşünün

Özel tasarım havuz, hazır havuz, beton havuz veya prefabrik havuz arasından seçim yaparken bütçeniz önemli bir faktör olacaktır. Bütçenizi hesaplarken sonradan karşınıza çıkacak bakım masraflarını unutmamanız gerekir.

Her havuz türünün bakımı için gerekli malzemeler farklıdır. Beton havuzlarda çok fazla kimyasal kullanmanız söz konusu olabilir. Havuz bakımıyla ilgilenirken ister istemez daha fazla masrafla karşı karşıya kalabilirsiniz.