Hastalık Hastası Nedir | Hastalık Hastası Olanlar Ne Yapmalı?

Hastalık hastası durumu psikolojinin ilgilendiği hastalıkların başında gelmektedir. Büyük bir

Hastalık hastası durumu psikolojinin ilgilendiği hastalıkların başında gelmektedir. Büyük bir kısmımızın duyduğu bu hastalık aslında tedavi edilmediği takdirde, ciddi sonuçlar doğurabilecektir. Bu kapsamda hastalığa dair öznel belirtiler gösteren kişilerin psikolojik açıdan incelenmesi ve tedavi sürecinin oluşturulması gerekebilir. Hastalık hastalığına dair tüm merak edilenlere yazımızda detaylı olarak değineceğiz.

Hastalık Hastası Olmak Ne Demek? Hastalık Hastasının Tıptaki Adı Nedir?

Hastalık Hastası Nedir | Hastalık Hastası Olanlar Ne Yapmalı?

Tıpta Hipokondriyazis şeklinde adlandıran bu hastalık, halk dilinde hastalık hastası olarak bilinmektedir. Bir tür takıntı hastalığı olan Hipokondriyaziste hasta tamamen kendi sağlığına odaklıdır.

Kişilerde belirli bir bedensel hastalığının varlığı söz konusu değildir. Ancak bu kişiler vücudunda pek çok sorun bulunduğunu ve bu bedensel hastalıkların ciddi sonuçlar doğuracağından emindir. Hastalanma takıntısı bulunan bu kişiler, vücuduna dair tüm bulguları fazlasıyla ciddiye almaktadır.

Hastalık Hastası Belirtileri Nelerdir? Hastalık Hastaları Nasıl Davranır?

Hastalık Hastası Nedir | Hastalık Hastası Olanlar Ne Yapmalı?

Hastalık hastası şeklinde tabir edilen Hipokondriyazis aslında Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalığının alt kategorisinde yer almaktadır. OKB şeklinde adlandırılan bu hastalık, kişilerde yoğun takıntıların var olduğunu gösterir.

OKB tanılı kişilerde kirlenme, aşırı temizlik, dini ve cinsel vesvese ile hastalık takıntıları bulunabilir. OKB’nin alt kategorisi olan hastalık hastalığında ise kişi tamamen hastalığa karşı yoğun takıntılara sahiptir. Sürekli hasta olmaktan korkan kişiler, vücudunda var olduğunu düşündüğü belirtilerin peşine düşer.

İşte bu kapsamda bedensel şikayetlerinin ilgilendiği branş ve hekime başvurur. Hastalığın var olduğunu gösteren bulgular ise aslında bununla sınırlı değildir. İlgili branşa başvuran hasta doktorun sağlığı ile ilgili herhangi bir sorun bulamamasını şüphe ile karşılar.

Doktorun söylemlerine inanmayan hasta daima bir hastalık şüphesi içindedir. Branş doktorunun kendisiyle yeterince ilgilenmediğini savunan hasta, farklı hastanelerin aynı birimlerine başvurabilir. Sonuç ne olursa olsun onları sağlıklı olduklarına ikna edebilmek mümkün değildir. Hastalık hastası tanısı alan tüm hastalar, yaşamının oldukça büyük bir bölümünü hastanede geçirirler.

Hipokondriyazis hastalığı bulunduğu düşünülen kişilere psikiyatriste başvurması önerilse de hastalar bu durumu kabullenemez. Kendisinin ciddi bir hastalığının bulunduğunu ve doktorların bu durumu söylemekten çekindiğine kendilerini inandırmışlardır. Hastalık hastası olan kişilerde şu tarz belirtiler görülebilir;

  • Sürekli nabzını ve kalbinin çalışmasını kontrol etme,
  • Sürekli sağlıkla ilgili araştırmalar yapma,
  • Belirli bir hastalık ile ilgili bilgiler aldıktan sonra, kendinde olduğunu düşünme,
  • Sık doktora gitme ve doktor beğenmeme,
  • Duygusal stres varlığı
  • Kendisinin hasta olduğunu düşünmesi ve yakınlarından uzaklaşması,
  • Sosyal ilişkiler kuramama,
  • Hastalıklara yakalanmaktan korkma

Hastalık Hastası Nasıl Olunur? Hipokondriyazis İçin Risk Faktörü Nedir?

Hastalık Hastası Nedir | Hastalık Hastası Olanlar Ne Yapmalı?

Hastalık hastasının en önemli nedeni takıntıdır. Kişi sağlık takıntısına sahip olduğundan vücudunda gördüğü en ufak belirtiyi dahi ciddiye alır. Hastalık hastası olan kişiler için birden fazla neden gösterilebilir.  Hastalığın genetik geçişli olup olmadığına dair kesin bir bilgi içeriğine ulaşılamamıştır.

Bu hastalığının oluşumuna neden olabilecek en önemli risk faktörü strestir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre bu hastalığın stresin bedenselleştirilmesi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hastalık hastası olan kişilerin büyük bir kısmının titiz, dikkatli, şüpheci gibi özelliklerinin olduğu görülmüştür.

Yine yaşadıkları büyük bir travmanın ve ailesinden göremediği sevginin de bu hastalığa yol açabileceği sonuçlarına ulaşılmaktadır. Hastalık hastalığına yakalanma konusunda risk oluşturabilecek durumlar ise şu şekildedir;

  • Çocukken ciddi bir hastalığa yakalanılması,
  • Sevilen birinin ölümü,
  • Kaygı bozukluğu,
  • Herhangi bir hastalığa karşı aşırı duyarlı olunması ( Kanser vb.)
  • Aile bireylerinden birinde hastalık hastalığı bulunması

Hipokondriyazis Tedavisi Nasıl Yapılır? Hastalık Hastası Olanlar Tamamen İyileşebilir mi?

Hastalık Hastası Nedir | Hastalık Hastası Olanlar Ne Yapmalı?
Hastalık Hastası Nedir | Hastalık Hastası Olanlar Ne Yapmalı?

Bu hastalığa sahip olduğu düşünülen kişilerin mutlaka tedavi olması gereklidir. Aksi takdirde beyinde var olan bu takıntı ve korku durumu, hastanın kendisine zarar vermesine dahi sebep olabilir. Hastalığın belirtilerin tespit edilmesi durumunda hasta derhal bir psikiyatrist ile görüştürülmelidir.

Yapılan fiziksel muayene ve tetkikler sonucunda hastalığın kesin tanısı konulabilir. Hastalığın tanısı konulduktan sonra ise, ilk olarak ilaçlı tedavilere başvurulur. Ancak bunun öncesinde doktorun hastanın güvenini kazanması beklenir.

Aksi takdirde şüpheci hasta doktorunu değiştirmek isteyebileceği gibi, tedaviyi bütünüyle reddedebilir. Bu hastalığın tanısını alan pek çok kişinin ilaçla tedavisi büyük ölçüde yapılmaktadır. Bunun yanı sıra ilaçlı tedavi manyetik uyarım tedavisi, elektroşok ya da psikoterapi ile desteklenebilecektir. Aslında tedavinin aşamaları, hastalığın seyrine göre değişiklik gösterebilecektir.

Sigarayı bırakmak neden daha çok psikolojiktir merak ediyor musunuz? Yazımıza göz atarak bu konudaki merakınızı giderebilirsiniz.