Hareketsiz Yaşamın Zararları ve Hareketsizlikten Kurtulmanın Yolları

Hareketsiz yaşamın zararları insan

Hareketsiz yaşamın zararları insan sağlığını tehdit eden ciddi manada sağlık sorunlarını oluşturmaktadır. Fiziksel aktivite yetersizliği ve Hareketsiz yaşamın sağlığa zararları nelerdir? Kapsamında Amerika’da yapılan bir araştırmada; hareketsizlik, kanser kaynaklı ölüm riskini yüzde 82 artırdığı tespit edilmiştir. Bu durum sonucunda birçok hastalığın davetçisi olarak hareketsiz yaşamın olumsuzlukları hayatımızda yer etmiş olacak ve hem beden hem ruh sağlığımızı etkileyecektir.

Yapacağınız düzenli birkaç aktivite ile hareketsiz yaşamın olumsuzluklarını azaltacak ve hatta kendinizden uzaklaştıracaksınız. Özenle dikkat etmeniz gereken bir şeylerden biri “her zaman hareketli olun, sağlığınızı koruyun!”

Hareketsiz Yaşamın Zararları Nelerdir?

Çağımızın en büyük sorunu olarak ifade edilen “hareketsizlik” vücut sağlığı açısından oldukça olumsuz etkiler yaşatmaktadır. Hareketsiz hayatın vücut sağlığı açısından zararları günümüzün en büyük sorunlarını meydana getirmektedir. Yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda ise zararlar ve olumsuzluklar belgelemiştir.

1- Hareketsiz Yaşamın Sebep Olduğu Rahatsızlıklar ile İlgili Bilimsel Çalışmalar

Amerika’da bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda; beş yıl boyunca 45 yaş üstü 8 binden fazla kişinin fiziksel aktivitesi gözlemlendi. Olaya yeni bir boyut kazandıran araştırma süreci başında araştırma yapılan kişilerin hiçbirinde kanser bulunmamaktadır. 2009’dan 2013’e kadar geçen süreçte 268 kişinin ölüm nedeninin kanser olduğu tespit edilmiştir.

Hareketsiz yaşamın zararları sonucunda yani fiziksel aktivite konusunda aktif olmayarak en düşük seviyeyi gösteren kişilerin kanserden kaynaklı ölüm riskinin; en hareketli, en aktif yaşam tarzına sahip kişilere göre yüzde 82 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda; fiziksel hareketlilik, kanserin gelişmesinin ve yayılmasının yavaşlamasına neden olmaktadır.

2- Hareketsiz Yaşam Sürdüren ve Spor Yapmayan İnsanlarda En Çok Hangi Hastalıklara Rastlanılmaktadır?

Hareketsiz yaşam üzerine yapılan araştırmalarda yapılan fiziksel aktivitelerin çeşitli hastalıklardan kişileri koruduğu ortaya çıkmıştır. Kişi hayatında hareketliliğe yer vermediği zaman hastalıklara davetiye çıkarmakta ve hastalığın oluşmasını tetiklemektedir. Uzmanların yaptığı açıklamalar doğrultusunda ‘hareketsizlik’ birçok sağlık problemi ile bağlantılıdır. Hareketsizlik bağlantılı oluşabilecek sağlık problemleri ve hareketsiz yaşamın zararları maddeler halinde sizlerle:

Kalp kriziDiyabetHipertansiyonObeziteFelçRomatizmaKanser ve çeşitleriBel fıtığı

Hareketsiz Yaşamın Zararları Etkisini Azaltmak İçin

Hareketsiz yaşamın zararları etkisini azaltmak için yapacağınız birkaç faaliyet ile hastalıkların oluşumunu yavaşlatabilir ve daha sağlıklı bir yaşama devam edebilirsiniz. Yine yapılan araştırmalar sonucuna göre; en çok kolan kanseri başta olmak üzere, prostat, rahim, göğüs kanser çeşitlerinden korunma noktasında fiziksel aktivitelerin etkili olduğu ortaya konulmuştur.

Bununla birlikte aynı zamanda fiziksel hareketlilik kan dolaşımının ve nöronal dolaşımın artmasına vesi

le olarak vücudun oksijenlenmesini sağlamaktadır. Metabolik artıkların da vücuttan atılmasını sağlamakta ve kanser hücrelerinin oluşmasını ve çoğalmasını engellemektedir. Aktivitenin başka bir olumlu sonucu da kişide su içimini artırmakta ve dolaşımının düzenli olmasına katkı sağlamaktadır.

1- Hareketsiz Yaşamın Zararları Etkisini Azaltmak İçin Asansör Kullanma

Hareketsiz yaşamın zararları saymakla bitmeyeceği gibi yapacağınız günlük basit ama hayatınız için oldukça önemli aktivitelere yer verdiğiniz zaman değişimin farkına varacaksınız. Hareketsiz yaşamın olumsuz etkisinden kurtulacaksınız.

Son zamanlarda dijital bağımlılıkla birlikte hareketsiz yaşam tarzının arttığı bilinmektedir. Hareket ile doğrudan orantılı ola kas ve kemik sistemimizin sağlıklı olması açısından hareketli olmak önemlidir. Asansör kullanmak yerine merdiven kullanmayı tercih ederek aktivitenize başlayabilirsiniz ya da otobüsten bir durak önce inerek kısa bir yürüyüş yaparak hayatınızda değişikliğe yer verebilirsiniz.

Araştırma üzerinden örnek verdiğimizde yine aynı bilimsel çalışmadan devam edelim. Bilim adamları, kişilerin günlük bisiklet sürmesinin veya günlük yapacağı 30 dakikalık bir aktivite yapması durumunda kanser kaynaklı ölüm riski yüzde 31 azalacağını gözlemlemiştir.

2- Düzenli Egzersiz Yapın, Yaşam Kalitenizi Artırın!

Hareketsiz yaşamın zararları etkisini azaltmak için düzenli egzersiz yapın, yaşam kalitenizi artırın! Unutmayın fiziksel hareketsizlik tüm dünyada ölüme neden olan risk faktörleri arasında üst sıralarda yerini almaktadır. Kişilerin kendilerinde bulunan hastalıklara ait şikayetlerin azalmasında, yaşam kalitesinin artmasında ve kişilerin egzersiz kapasitelerinin artmasında olumlu etkiler oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmaktadır.

Kanserli hastaların düzenli bir şekilde yapmış olduğu fiziksel aktivite; onların depresyonlarını, yorgunluklarını ve bulunan anksiyetelerini de azaltmaktadır. Egzersizlere öncelikle düşük ve hafif olarak başlayıp kontrollü bir şekilde artırarak devam edilmesi gerektiği tavsiye edilmektedir.