Hamilelikte Soğuk Algınlığı İlaçları İçilir mi | Gebelikte Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanılması tavsiye edilmiyor. Çünkü gebelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanmak, bebeğin anne karnında zarar görmesine yol açabiliyor.

Hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları

Hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanılması tavsiye edilmiyor. Çünkü gebelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanmak, bebeğin anne karnında zarar görmesine yol açabiliyor. Peki, hamilelikte soğuk algınlığı nasıl geçer? Hamileler grip için ne kullanabilir? 2,3,4 aylık hamilelikte grip olmak ile doğuma yakın grip olmak tedaviyi nasıl etkiler? İşte, gebelikte soğuk algınlığı ve hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanımları hakkındaki bilgiler…

Hamilelikte Soğuk Algınlığı İlaçları İçilir mi?

Genel olarak hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanılmaz. Bunun yerine gebelerin grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunması tavsiye edilir. Eğer gebelikte soğuk algınlığı yaşanmış ise de bazı ilaçların kullanımına ve bazı doğal soğuk algınlığı tedavisine izin verilir.

Ancak doktor önerisi olmadan, reçete düzenlenmeden hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanmak önce bebeğin sonra da annenin zarar görmesine yol açabilir. Dolayısı ile hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları sadece ve sadece doktor önerdi ise kullanılmalıdır. Çünkü neredeyse bütün soğuk algınlığı ilaçlarının prospektüsünde, bu ilaçların hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılmaması gerektiği bilgisi verilmektedir.

Hamilelikte Soğuk Algınlığı İlaçları İçilir mi | Gebelikte Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Hamilelikte Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte soğuk algınlığı belirtileri, her insanda görülen soğuk algınlığı, grip ve nezle belirtileri ile aynıdır. Kısaca özetlemek gerekirse hamilelikte soğuk algınlığı belirtileri şunlar olarak sıralanabilir:

  • Ateş (37.5 üstü)
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun akıntısı
  • Yorgunluk
  • Kas ve eklem ağrıları
  • İştahsızlık
  • Göğüs ağrısı
  • Yorgunluk, bitkinlik, halsizlik
  • İshal
  • Kusma

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik sürecinde anne adaylarının bağışıklık sistemleri normalden çok daha hassastır. Bu sebeple hastalıklara yakalanmak çok daha kolay olabilir. Hamilelikte grip olmak anne adayının dolaşım sistemi ve solunum sistemi üzerinde etkili olabilmekte; rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu rahatsızlıklar ileri seviyede gerçekleştiğinde bebeği de etkileyebilir.

Hamilelikte Grip Olmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte grip olmak eğer semptomlar ağır seyrediyorsa bebeğe zarar verici boyuta ulaşabilir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında anne adayının yüksek ateş (39 derece ve üstü) yaşaması, bebek üzerinde zararlı etkilere yol açabilir. Bu sebeple hamilelikte üst solunum yolu enfeksiyonu yaşandığında mutlaka doktor bilgisine başvurulmalı, yüksek ateş görülüyor ise mutlaka tedavi alınmalıdır.

Anne adayının sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen grip, bebek için de risk taşır. Özellikle yüksek ateş ve enfeksiyon söz konusu ise bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebilir.

Hamilelikte Grip Neden Tehlikeli?

Hamilelikte grip kimi zaman tehlikeli olabilir. Çünkü hamilelikte anne adaylarının bağışıklık sistemi zayıftır ve bağışıklık sistemini, kalbi ve akciğeri etkileyebilir. Özellikle bağışıklık sistemi, vücuda giren virüsle savaşmada görevlidir ve bu dönemde bağışıklık sistemi zayıf olabileceğinden virüslerle savaşmada zayıf kalabilir; bağışıklık sistemi normalden daha fazla çalışmak zorunda kalabilir.

Hamilelikte grip tehlikeli olabilir çünkü özellikle hamileliğin ilk aylarında yani ikinci ve üçüncü trimester döneminde akciğer daha fazla oksijen gereksinimi duyar. Bu dönemde yaşanan grip akciğerleri etkileyebileceğinden anne ve bebek sağlığına etki edebilir.

Bu nedenlerle hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanmak da tehlikeli olabileceğinden hastalıktan korunulması ya da grip aşısı olunması tavsiye edilir.

Hamilelikte Soğuk Algınlığı İlaçları İçilir mi | Gebelikte Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Gebelikte Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer? Gebelikte Soğuk Algınlığında Ne Yapmalı?

Hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanmak zararlı etkilere yol açabilir. Bu sebeple öncelikle gebelikte soğuk algınlığından korunulması için önlemler alınması tavsiye edilir. Eğer gebelikte soğuk algınlığına ya da gribe yakanılmışsa da mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir.

Çünkü bakteriyel bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Ve bakteriyel enfeksiyon durumlarında doktor kontrolünde antibiyotik kullanılması ya da başka tedaviler alınması gerekebilir. Çünkü bakteriyel enfeksiyonun ilerlemesi durumunda zatürre gibi riskler ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Gebelikte soğuk algınlığı yaşanıyor ise doktorun önerdiği tedavinin yanı sıra yapılabilecekler şunlardır:

  • Bol sıvı tüketin: başta su olmak üzere limonlu su, taze meyve suyu, sıcak çorba için. Çünkü soğuk algınlığında bol sıvı tüketmek; öksürüğün azalmasını sağlar ve burun akıntısının yarattığı rahatsızlığı gidermeye yardımcı olur
  • Dinlenin ve istirahat edin: soğuk algınlığı bedeni yoran bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bu dönemde mutlaka dinlenilmesi, iş yapmaktan kaçınılmalıdır
  • Odanın nem ve ısı derecesini ayarlayın, odayı bol bol havalandırın: soğuk algınlığı yaşayan kişilerin bulundukları odanın havası kuru kalmamalı ve nemlenmesi için bol bol havalandırılmalıdır. Odayı havalandırmak, burun akıntısına, boğaz kuruluğuna ve öksürüğe iyi gelecektir
  • Gargara yapın: gargara yapmak boğazı rahatlatır. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği gargarayla ya da ılık tuzlu suyla gargara yapınız
  • Doktor izin verdiyse ağrı kesici kullanın: parasetamol etken maddeli ağrı kesiciler (örneğin; parol) genellikle gebelikte ağrı şikayetlerinde kullanılabilir. Eğer doktorunuz reçete ettiyse soğuk algınlığı sırasında vücut ağrılarınız için parasetamol ağrı kesici kullanabilirsiniz

Hamileler Grip için Ne Kullanabilir? Hamilelikte Hangi Grip İlacı Kullanılır?

Hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanılmaz kesinlikte tavsiye edilmez. Genel olarak soğuk algınlığının yarattığı ateş ya da vücut, kas ve eklem ağrıları için parasetamol etken maddeli ağrı kesiciler reçete edilir. Parol da bunlardan bir tanesidir. Eğer doktorunuz size parasetamol reçete etti ise güvenle kullanabilirsiniz.

Hamilelikte soğuk algınlığı için reçete edilebilen gargara ve burun spreyleri de vardır. Kısacası; doktorunuzun reçete ettiği ilaçları güvenle kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Soğuk Algınlığı İlaçları İçilir mi | Gebelikte Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Hamilelikte Grip Aşısı Yaptırılır mı?

Hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanmak zararlı olabileceği için bu dönemde mümkün olduğunca nezle, grip ve soğuk algınlığından korunulması tavsiye edilir. Gebelikte soğuk algınlığı ve gripten korunmak için de önleyici olarak grip aşısı yapılabilir. Çünkü grip aşısı sonrasında annede gelişen antikorlar bebeğe de geçecek ve onu hayatının ilk aylarında gripten koruyacaktır.

Hamileyken Grip Aşısı Yaptırmak Zararlı mı?

Grip aşısı canlı virüs içermez. Bu nedenle hamilelikte grip aşısı yaptırmanın zararı yoktur. Grip aşısının özellikle gebeliğin ikinci ya da üçüncü ayında yapılması tavsiye edilir. Ayrıca emziren annelerin de grip aşısı yaptırmasında sakınca bulunmamaktadır. Hamileyken gripten korunmak adına; planlanan gebelik öncesi de grip aşısı yaptırmak iyi ir tercih olabilir.

Hamile iken Parol Kullanılır mı?

Hamile iken gerekli durumlarda, doktor reçete ettiyse Parol kullanılabilir. Çünkü Parol’un etken maddesi parasetamoldür.

Nurofen Cold Hamilelikte Kullanılır mı?

Nurofen Cold hamilelikte kullanıma uygun değildir. Nurofen Cold prospektüs içeriğinde de bu ilacın hamilelerin ve emziren annelerin kullanımına uygun olmadığı bilgisine yer verilmiştir.

İlginizi Çekebilir: Nurofen Cold & Flu En İyi Soğuk Algınlığı İlaçları Nelerdir | Soğuk Algınlığı İlaçları ve Fiyatları Listesi

Aferin Gebelikte Kullanılır mı?

Aferin gebelikte kullanımı önerilmez. Aferin prospektüsünde de, hamilelerin ve gebelerin kullanımı hakkında yeterli çalışmanın yapılmadığı yazmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Aferin İlaç Ne İşe Yarar | Aferin İlacı Uyku Yapar mı? Aferin İlaç Yasaklandı mı?

Hamileyken Ibucold İçilir mi?

Hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanılması önerilmez ve Ibucold da bunlardan bir tanesidir. Ibucold C prospektüsünde bu ilacın hamile ve emziren annelerin kullanmaması gerektiği bilgisi yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir: İbucold C Ne İşe Yarar | İbucold C Yan Etkileri Nelerdir?

Dolorin Cold Hamilelikte Kullanılır mı?

Hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanımı yapılmadığından Dolorin Cold da hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılmaz.

İlginizi Çekebilir: Dolorin Cold Nedir | Dolorin Cold Nasıl Kullanılır | Dolorin Cold Fiyat 2022

2 Aylık Hamilelikte Grip Olmak Zararlı mı?

2 aylık hamilelikte grip olmak özellikle yüksek ateş tehlikesi sebebiyle zararlı etkilere yol açabilir. Bu nedene 2 aylık hamilelikte grip olmak söz konusu ise ve yüksek ateş görülüyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Çünkü hamileliğin ilk aylarında yüksek ateş bebek üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Ve bu durumda ateşin düşürülmesi gerekir.

Hamilelikte Soğuk Algınlığı İlaçları İçilir mi | Gebelikte Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

3 Aylık Hamilelikte Grip Olmak Zararlı mı?

3 aylık hamilelikte grip olmak da başta ateş faktörü sebebiyle zararlı etkilere yol açabilir. Dolayısıyla 3 aylık hamilelikte grip olmak söz konusu ile doktora başvurulmalı ve gerekli tedaviler alınmalıdır.

4 Aylık Hamilelikte Grip Olmak Zararlı mı?

4 aylık hamilelikte grip olmak, hamileliğin ilk 3 ayında grip olmaktan daha hafif bir şekilde seyredebilir. Ancak yine de 4 aylık hamilelikte mutlaka doktor kontrolüne gidilmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. Bol sıvı tüketimine dikkat edilmeli, istirahat edilmeli, doğal ve zengin beslenilmelidir.

Doğuma Yakın Grip Olmak

Doğuma yakın grip olmak, doğumdan sonra gribin bebeğe geçmesine neden olabilir. Bu sebeple mutlaka doktora danışılmalıdır.

Hamilelikte Soğuk Algınlığı Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte soğuk algınlığı ilaçları kullanımı önerilmediği için hamilelikte soğuk algınlığı bitkisel tedavisi daha çok tercih edilir. Hamilelikte soğuk algınlığı bitkisel tedavisi için de genellikle gebelerin zencefil ve ıhlamur çayı tüketmesi tavsiye edilir. Eğer burun tıkanıklığı söz konusu ise tuzlu su ya da deniz suyu kullanılabilir.

C vitamini açısından zengin besinler tüketmek de gebelikte soğuk algınlığı yaşayan kişilere tavsiye edilir. Ayrıca her ne kadar soğuk algınlığı iştahsızlığa neden olsa da bağışıklık sisteminin desteklenmesi için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.