Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir 15 Adımda Öğrenin!

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir 15 Adımda Öğrenin!

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir, anne adaylarının cevabını aradığı en popüler soruların başında geliyor. Çünkü hamilelerin yaklaşık olarak yüzde 75’inde sabah bulantısı olarak da halk arasında adlandırılan mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülüyor.

Bunun için sadece hamilelere özel olarak üretilen ve doktor reçetesi ile kullanılan bulantı hapı bulunuyor. Peki, bulantı hapı kullanmadan hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? Hamilelikte mide bulantısı ve kusma şikayetleri nasıl geçer? Hamilelikte mide bulantısını ne azaltır? İşte, hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir sorusunun cevapları listemiz…

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Özellikle hamilelikte sabah bulantısı çok yaşanır. Gebelerin yüzde 75’inde sabah bulantısı ya da günün herhangi bir saatinde mide bulantısı ve kusma şikayeti ortaya çıkabilir. Bunun için genellikle doktorlar hamileleri için bulantı hapı reçete eder.

Ancak kimi zaman bulantı hapı tek başına yeterli olmaz. Ya da bazı gebeler, bulantı ilacı kullanmamak için hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir doğal çözümler ararlar. İşte, hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir sorusunun doğal çözüm yolları ile cevapları…

1- Uyanır Uyanmaz Kahvaltı Etmeyin

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar; genellikle sabah uyanıldığında. Bu nedenle yataktan çıkmak ve kahvaltı etmek zor geliyor olabilir. Eğer siz de böyle bir süreçten geçiyorsanız, uyanır uyanmaz kahvaltı etmek yerine biraz dinlenmeyi, bulantınızı bastırarak kendinizi rahat hissettiğinizde kahvaltı etmeyi deneyebilirsiniz.

2- Yataktan Çıkmadan Önce yada Kahvaltıdan Önce Tuzlu Kraker Tüketin

Sabah bulantısı yaşayan gebelerin çoğunluğunun şikayeti; yataktan kalkar kalkmaz mide bulantısının ve kusma isteğinin olmasıdır. Eğer siz de durum böyle ise yataktan çıkmadan önce bulantı ve kusma isteğini bastırmak için tuzlu kraker, leblebi gibi yağsız, baharatsız kuru gıdalar tüketebilirsiniz.

3- Yataktan Aniden Kalkmayın

Ayrıca sabah bulantısı yaşıyorsanız yataktan aniden kalkmamayı da deneyin. Uyanır uyanmaz yataktan çıkmak yerine öncelikle uyanınca biraz yatakta istirahat edin, yavaşça yataktan kalkıp oturur pozisyonda biraz bekleyin ve ardından yavaşça kalkın. Tam da bu sırada otururken, sabah bulantısı ve kusma isteğini bastırmak için bir önceki adımda da belirttiğimiz gibi tuzlu krakerinizi yiyebilirsiniz.

4- Sık Sık ama Az Yemek Yiyin

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir sorusunun bir cevabı da; sık sık ama az yemek yemektir. Hamilelik sürecinde sık sık ama az yemek yemek mide bulantısının yanı sıra mide yanmasının da önüne geçebilen bir yöntemdir.

Çünkü boş mide, mide bulantısını ve kusma isteğini artırmaktadır. Dolayısı ile az porsiyonlarla sık sık yemek yemek midenin boş kalmasını önleyerek bulantının da yaşanmasını engelleyecektir.

5- Kızartma ve Baharatlı Yiyeceklerden Uzak Durun

Sadece gebelerde değil normal kişilerde de kızartma yemekleri ve baharatlı yiyecekler tüketmek mide asidini artırır. Bu da bulantıya ve mide yanmasına yol açabilir. Bu sebeple hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir, hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer araştırıyorsanız; baharatlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durmayı deneyebilirsiniz.

6- Protein Ağırlıklı Beslenmeye Çalışın

Hamilelikte protein alımı hem bebek gelişimi hem de anne sağlığı için oldukça önemlidir. B vitamini yönünden zengin olan protein içerikli besinler, bulantının da önüne geçmede etkilidir. Bu sebeple gebelikte mide bulantısı yaşayanlar özellikle süt ve süt ürünleri, yumurta ve tahıl ürünleri tüketimini artırabilirler; öğünlerinde bu yiyeceklere yer verebilirler.

7- Yemek Yedikten Sonra Yatmayın

Eğer riskli gebelik söz konusu değil ise hareketsiz yaşam gebelikte pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra yemek yedikten sonra hemen yatıp dinlenmek; mide bulantısı ve kusma şikayetlerine neden olabilir. Bu sebeple mide bulantısı yaşayan hamileler, yemek yedikten hemen sonra yatmamalı; bir süre kendilerini yormadan ayakta vakit geçirerek besinlerin sindiriminin kolay gerçekleşmesini sağlamalıdır.

8- Günün Hangi Saatlerinde Mide Bulantısı Yaşadığınızı Not Edin, Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir Kendiniz Belirleyin

Her gebelik ve her hamilelikte bulantı şikayetleri aynı değildir. Fakat bazı gebeler, günün bazı saatlerinde mide bulantısı ve kusma isteğini daha fazla yaşar. Bu nedenle gebelerin günün hangi saatlerinde bulantı hissettiğini not etmesi tavsiye edilir. Böylelikle günün hangi saatlerinde sorunsuz bir şekilde yemek yenebileceği öngörülebilir.

9- Öğün Aralarında Bol Sıvı Tüketin

Hem normal zamanda hem de hamilelikte yeteri kadar sıvı almak oldukça önemlidir. Çünkü dehidrasyon yani vücudun susuz kalması bazı sorunlara yol açabilir. Genellikle mide bulantısı yaşayan gebelere de öğünler arasında yeteri kadar sıvı tüketmesi tavsiye edilir. Eğer su içmek de midenizi bulandırıyorsa, suyun içine birkaç damla limon damlatmayı deneyebilirsiniz.

10- Stres ve Yorgunluktan Uzak Durun

Gebelikte stres ve yorgunluğun da kimi zaman bulantı ve kusmaya neden olduğu bilinmektedir. Özellikle hamilelikte sabah bulantıları stres kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple hem mental sağlığınız, hem bebeğinizin sağlığı hem de bulantı şikayetlerinin önüne geçmek için stresten ve yorgunluktan uzak durun.

11- Zencefil ve Bal Karışımı Tüketin

Bilimsel olmamak ile birlikte halk arasında zencefilin ya da zencefil bal karışımının bulantıya iyi geldiği bilinmektedir. Eğer hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir araştırıyorsanız; sabahları bir tatlı kaşığı zencefil, zencefilli çay ya da bir tatlı kaşığı zencefilli bal karışımı tüketmeyi deneyebilirsiniz.

12- Demir İlacı Kullanıyorsanız Doktorunuza Danışın

Bazı gebeler bu süreçte demir düşüklüğünden dolayı demir ilacı kullanmak zorunda kalabiliyor. Eğer siz de hamilelikte demir düşüklüğü yaşıyor ve demir ilacı kullanıyorsanız; bulantınız bundan kaynaklanıyor olabilir.

Eğer hamilelikte demir ilacı kullanıyor, mide bulantısı yaşıyor ve hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir araştırıyorsanız; bu durumu öncelikle doktorunuza belirtmelisiniz. Doktorunuz genel durumunuzu göz önüne alarak size tedavi yöntemi sunacaktır.

13- Doktorunuz Öneriyorsa B6 Vitamini Kullanın

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir sorusunun cevaplarından biri de; B6 vitamini almaktır. B6 vitaminin özellikle gebelik bulantılarını azalttığı; baskıladığı bilinmektedir. Ancak bu vitamini doktorunuzun bilgisi ve tavsiyesi olmadan kullanmamalısınız. Durumu doktorunuza bildiriniz ve tavsiye ederse içeriğinde B6 vitamini de olan multivitamin tüketin.

14- Riskli Gebelik Yaşamıyorsanız Düzenli Yürüyüş Yapın

Gebelikte yürüyüş yamak anne adaylarının daha rahat bir gebelik süreci yaşamasını sağlar ve hatta doğumun daha kolay geçmesine etki eder. Ancak bu, her gebede aynı değildir. Özellikle riskli gebeliklerde ve düşük tehlikesinde anne adaylarının hareketli olması, yürüyüş yapması tavsiye edilmez.

Eğer riskli bir gebelik yaşamıyorsanız stresten uzaklaşmak ve gevşemek adına yürüyüşler yapabilirsiniz. Gün içinde temiz bir hava almak bulantı ve kusma şikayetlerini de azaltacaktır.

15- Doktorunuz Reçete Ettiyse Hamilelikte Bulantı Hapı Kullanın

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir sorusunun bir diğer yanıtı da; hamilelere özel bulantı hapı kullanmaktır. Genel olarak bulantı hapı kullanan hamileler, halk arasında bulantı hapının kilo aldırdığından bahsedilmesi nedeniyle kullanımdan kaçınmaktadır. Ancak hamilelikte bulantı hapının kilo aldırdığı bilimsel bir gerçek değildir ve bu ilaçları kullanan her gebe kilo almaz.

Kısacası; tüm yöntemleri denediğiniz halde sabah bulantılarına engel olamıyor, hamilelikte mide bulantısı yaşamaya devam ediyorsanız; sağlığınız ve beslenmenizi yeteri kadar yapabilmeniz için doktorunuzun reçete ettiği bulantı hapını kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir, hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer sorularına yanıt verdik… Peki, hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Genel olarak bakıldığında hamilelikte mide bulantısı 6. hafta başlar ve 14. haftaya kadar devam eder. Genel beklenti; 3.ay itibari ile mide bulantısının azalarak bitmesidir.

Ancak hamilelikte mide bulantısı 6.haftadan önce başlayıp, hamilelik boyunca devam da edebilir. Bu son derece kişiye özel bir durumdur. Gebeliği boyunca mide bulantısı yaşayanlar olduğu gibi hamilelikte hiç mide bulantısı yaşamayan kadınlar da vardır.

İlginizi Çekebilir: Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar | Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Biter?

Hamilelikte mide bulantısı 3 ay sonunda geçebilir fakat hamilelik boyunca devam da edebilir. Gebelikte bulantı ve kusma şikayetleri, herkeste farklı yaşanmaktadır.  Bazı gebeler mide bulantısı hapını, hamilelikte kilo alımı sebebi olacağını düşündüğü için içmeyi reddetmektedir. Ancak bu tamamen doğru bir bilgi değildir. Hamilelikte kilo alımı ile ilgili ayrıntılı bilgi için Hamilelikte Kilo Alımı ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte mide bulantısı genellikle 3.aydan sonra azalır ve giderek kaybolur. Fakat her gebe için geçerli değildir. Hamilelik boyunca devam eden bulantı ve kusma şikayetleri de olabilir. Bu kişilere genellikle doktorlar hamilelikte mide bulantısı için ilaç reçete ederler.

Hamilelikte Mide Bulantısı Bebeğin Sağlıklı Olduğunu Gösterir mi?

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir araştıranlar, hamilelikte mide bulantısının bebeğin sağlıklı ya da sağlıksız olduğunun bir göstergesi olup olmadığını da merak ediyor. Bu bulantı ve kusma şikayeti, değişen hormonlardan kaynaklanmaktadır ve bebeğin sağlıklı ya da sağlıksız olduğunu göstermez.

Gebelikte Gece Bulantısı Neden Olur?

Halk arasında gebelikte gece bulantısının cinsiyet belirleyici olduğu, erkek bebeğe hamile olunduğu iddia edilmektedir. Ancak bunun bilimsel bir dayanağı yoktur.

Hamilelikte Mide Bulantısını Ne Azaltır?

Hamilelikte mide bulantısını, yazımızın başında ele aldığımız hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir başlığındaki adımlar azaltabilmektedir. Bunun yani sıra hamilelikte bulantı ilaçları da etkili olmaktadır.

Hamile İken Mideyi Ne Rahatlatır?

Hamile iken mideyi yağsız ve baharatsız yiyecekler tüketmek rahatlatır. Ayrıca bu dönemde yeteri kadar su içilmeli ve mide asidinin artması engellenmelidir. Bununla birlikte hamilelikte stresin mideye olumsuz etki ettiği bilinmektedir. Bu sebeple hamile iken mideyi rahatlatmak için stresten de uzak durulması gerekmektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler

Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler genel olarak şunlar olarak sıralanabilir:

  • Leblebi
  • Tuzlu kraker gibi tuzlu gıdalar
  • Yağsız yiyecekler
  • Baharatsız yiyecekler
  • Peksimet
  • Zencefil
  • Protein içerikli yiyecekler

Gebelikte Mide Bulantısına Hangi Meyve İyi Gelir?

Gebelikte mide bulantısına meyveler de iyi gelebilir. Ancak her gebede geçerli değildir. Muz ve elmanın (ya da elma püresinin) gebelikte mide bulantısına iyi geldiği bilinmktedir.

Hamilelikte Mide Bulantısı için İlaç Kullanılır mı?

Hamilelikte mide bulantısı için ilaç belli bir dönem ya da hamilelik boyunca, doktor kontrolü altında, doktorun belirttiği dozda kullanılabilir.

Gebelikte Mide Bulantısı için İlaç İsimleri Nelerdir?

Gebelikte mide bulantısı için ilaç isimleri genellikle şunlardır:

  • Prilam Dr 10 mg/10 mg
  • Emedur
  • Zofran
  • Dramamine
  • Premesis
  • Metpamid

Ancak bu ilaçların her birinin kullan zamanı, kullanım dozu farklılaşmaktadır ve kesinlikle doktor reçetesi olmadan kullanılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir: Prilam Dr Nedir Nasıl Kullanılır | Hamilelikte Prilam Dr Ne İşe Yarar?

Exit mobile version