Hamilelikte kilo almamak, hemen her kadının hayalleri arasında yer alıyor. İlk zamanlar oldukça keyifli ilerleyen hamilelik dönemi, özellikte 6. Aydan sonra yoğun kilo alımına bağlı olarak büyük sıkıntılara yol açabiliyor.
Müstakbel anneler, bebeklerine kavuşabilmek için gün saysa da hamilelikte fit kalabilmek her kadın için oldukça önemli bir konu. Yapılan araştırmalara göre hamilelikte fit kalmak, sonraki dönemde kalp-damar rahatsızlıklarının oluşumunu önlemekte ve doğum sonrası süreci oldukça kolaylaştırmaktadır.
Gebelikte Neden Çok Kilo Alınır?
Gebelikte neden çok kilo alınır? Gebelik döneminde 20 ve daha üzerinde kilo alımı yaşayan kişiler, bu soruyu fazlasıyla gündeme getireceklerdir. Gebelik dönemi , bir kadının hayatı boyunca en hızlı kilo aldığı dönem olarak gösterilebilir. Bu dönem genellikle metabolizmanın daha hızlı çalıştığı, kan volümünün arttığı, yapılandırmanın hızlandığı bir süreç olarak öne çıkıyor.
Tüm bu nedenlerden dolayı hamilelikte kilo almamak oldukça zor bir olasılık oluyor. Hamilelik belirtileri olarak midesinde kazınma hissi ve yeme isteği devreye girdiği için ise gebelik döneminde daha fazla kilo alıyor. Şeker hastalığı ya da benzeri kronik hastalıklarla mücadele eden kadınlarda normalden çok daha fazla kilo alabiliyor.
Hamilelikte Kilo Almamak Zararlı mı?
Peki hamilelikte kilo almamak zararlı mı? Hamilelikte kilo almamak her zaman zararlı değildir. Bazı kadınlar bünyesi gereği kilo almasa da, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişme süreci tamamlanabilir. Ancak hamilelikte kilo almamak için, annenin fazla efor sarf etmesi bebeğin ve annenin sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.
Annenin bilerek ve isteyerek kilo almamak için ciddi efor sarf etmesi doğum sırasında anne ve bebeğin ölüm riskini arttırabiliyor. Bunun yanı sıra gebelikte kilo almamak, bebeğin düşük doğum ağırlıklı olmasına sebep olabiliyor.
Hamilelikte Kilo Almayanlar Belirli Bir Hastalıkla Karşılaşır mı?
Hamilelikte kilo almayanlar her zaman ciddi sorunlar ile karşılaşırlar gibi kesin ve net bir bilginin verilebilmesi imkansızdır. Küçük bir kesimde olsa bazı kadınlar yeterli ve dengeli beslendiği halde hamilelikte kilo almayabilir. Bu durum metabolizma hızı, yağ depolarının kullanımı, aşırı hareketli bir yaşantı gibi önemli kriterlere bağlanabilir.
Normal dönemde kadınların gebelik döneminde ilk 3 ay 1-2 kilo, sonraki haftalarda ise ortalama 0.4-0.5 kilogram alması normaldir. Bunun yanı sıra 9 aylık süreçte kadınların 11 ila 16 aralığında kilo alması doğal karşılanacaktır. Hamilelikte kilo almamak bilinçli olarak yapılmıyorsa, bebeğin kilo alımı ve büyüme süreci normalse, bebek ile annede buna bağlı olarak herhangi bir hastalık gelişmiyorsa, kilo almamak normal karşılanabilir.
Hamileliğin İlk 3 Ayında Kilo Almamak Normal mi?
Hamileliğin ilk 3 ayında kilo almamak normal mi? Hamileliğin ilk 3 ayında bebeğin büyüme ve gelişme süreci çok hızlı olduğu için anne adayları yoğun mide bulantıları, iştahsızlık ve sindirim sistemi sorunları ile karşılaşabilir.
Tüm bu durumlar annenin yetersiz beslenmesine neden olacağı için bu dönemde kilo almamak normal karşılanabilir. Hamilelikte kilo almamak özellikle ilk 3 ayda gerçekleşmişse, herhangi bir olumsuzluğun olmayacağını söyleyebilmek mümkündür. Çünkü normal bir gebelik sürecinde de ilk 3 ay içerisinde maksimum 1-2 kilo almak gereklidir.
Hamileliğin İlk Aylarında Kilo Vermek Normal mi?
Hamileliğin ilk aylarında kilo vermek normal mi? Yukarıda da belirtildiği gibi kadınların gebelik dönemlerinde hormon seviyelerinde büyük değişimler yaşanır. Ayrıca bu dönemde bebeğin implantasyon, büyüme ve oluşum süreci oldukça hızlı olduğu için annelerde bulantılar, baş dönmesi, mide rahatsızlıkları, iştahsızlık gibi durumlar sıkça yaşanmaktadır.
Özellikle kusması bulunan kadınların, yedikleri sindirime katılmadan yeniden çıkardıkları için bu dönemde kilo verebileceklerdir. İlk 3-4 aylık dönemde bebekler henüz gelişim aşamasında oldukları için yüksek kalori ihtiyacı duymazlar. Bu nedenle ilk 3-4 aylık hamilelikte kilo almamak ya da kilo vermek normal karşılanabilir.
Hamilelikte Kilo Almamak İçin Ne Yapılmalı?
Hamilelikle kilo almamak için ne yapılmalı? Hamilelik döneminde çok kilo alımı, bu sürecin daha zor geçmesine ve bazı hastalıkların baş göstermesine neden olabilir. 9 aylık dönemde zayıf olan bir kadının beden kitle indeksine göre şu şekilde kilo alması normal karşılanabilir;
BKİ<20 Zayıf: 12-18 kiloBKİ 20-25 Normal: 11-16 kiloBKİ 25-30 Kilolu : 7-10 kiloBKİ> 30 Obez : <7 kilo
Hamilelikte kilo almamak için değil ancak, çok kilo almamak için yapılabilecek birkaç önemli detay bulunuyor. Çok kilo almayı engelleyecek en önemli detay yeterli ve dengeli beslenmek olacaktır. Hamilelikte kesinlikle boş ve hiçbir katkısı bulunmayan gıdaların tükenmemesi gerekecektir. Abur cuburlar, anne adayların gereksiz kilo almasına neden olurken bebeğin gelişim sürecine de önemli bir katkı sağlamayacaktır.
Hamilelerin daha sık ve az beslenmesi, yoğun açlık ve yeme isteğini bastırabilmelerine yardımcı olacaktır. Yine beslenme sırasında daha düşük kalorili besinlere yer vermek alınan kiloların, normal ya da normalin altında kalmasını sağlayabilecektir. Gebelikte fit kalmak için anne adaylarının mümkün olduğunca protein ağırlıklı beslenmesi gereklidir.
Yağdan ya da karbonhidrattan zengin beslenmek aşırı kilo alımını desteklerken, proteinden zengin beslenme bebeğin sağlıklı büyüme- gelişim sürecine de olumlu yansıyacaktır. Bu nedenle mümkün olduğunca et, balık, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinlere beslenmede yer verilmelidir. Beslenmede protein kadar vitamin ve minerallerinde önemi büyüktür.
Uzun süre tokluk sağlayan vitaminler açlık krizlerinizi ortadan kaldırarak, hamilelikte kilo almamak ya da fazla kilo almanızın önüne geçecektir. Bu noktada sebze, meyve ve kuruyemişler vitaminden oldukça zengin besinlerin başında geliyor. Asitli ve şekerli gıdalardan uzak durmak, hamur işi ve tatlılara beslenmede daha az yer vermek fazla kilo alımının önüne geçen beslenme detayları arasında yer alıyor.
Hamilelikte Diyetle Kilo Verilir mi?
Hamilelikte diyetle kilo verilir mi? Her dönemde olduğu gibi hamilelik döneminde de diyetle kilo verebilmek mümkün. Ancak bu dönemde diyet yapılması doktorlar tarafından hiçbir şekilde önerilmiyor. Çünkü diyette kişilerin yağ yakımını hızlandırmak ve kilo vermesini sağlamak için kalori kısıtlaması yapılıyor. Ancak hamilelik döneminde hiçbir doktor ve beslenme uzmanı, anne adaylarının kalori kısıtlaması yapmasının doğru olmayacağını vurguluyor.
Ancak bu dönemde diyete başka bir boyut kazandırabilmek mümkün! Aşırı kilo fazlası bulunan kadınlar hamilelikte kilo almamak ya da daha az alabilmek için, bir diyetisyen ile iş birliği yaparak beslenme programı oluşturabileceklerdir. Böylece anne adayların gereksiz besinlerle beslenmesi engellenerek, sağlıklı ve hafif yiyecekler tüketebilmesi mümkün olacaktır.
Hamilelikte Kilo Almamak İçin Diyet Listesi
Bazı anne adayları hamilelikte kilo almamak için diyet listesi arayışına geçebilir. Ancak herhangi bir diyet listesini bir diyetisyene danışmadan kullanmak annenin ve bebeğin sağlığının riske edilmesine sebep olabilir. Normal dönemde de gebelik döneminde de her kişinin metabolizma hızı, yaşı, besin ihtiyacı, kalori tüketimi, kilosu birbirinden farklıdır.
Bu nedenle biri tarafından denenmiş bir diyet listesinin sizde aynı etkiyi yaratacağını söyleyebilmek söz konusu olamayacaktır. Bir beslenme uzmanı ile iş birliği yapmanız halinde tüm tetkiklerinize ve diğer kişisel özelliklerinize bakılarak bedeniniz ve vücudunuzun ihtiyacı olan diyet listeniz oluşturulabilecektir.
Canan Karatay Hamilelik Diyet Listesi
Canan Karatay hamilelik diyet listesi olarak herhangi bir paylaşım bulunmamaktadır. Karatay sağlıklı bir gebelik ve lohusa süreci için ‘’Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti’’ adında bir kitap çıkarmıştır.
Bu kitap içerisinde hamilelerin tüketebileceği sağlıklı proteinler, besinlerin glisemik indeks tabloları, hangi besinde hangi vitamin-mineral içeriklerinin yer aldığı gibi birçok bilgi yer almaktadır. Ayrıca Karatay bu kitabında diyabet ve kalp hastalıkları gibi annede görülebilecek tüm hastalıkları ele alarak, nasıl beslenilmesi gerektiği gibi noktalara da değinmiştir.
Gebelikte Fit Kalmak? Hamile Pilatesi Fit Kalmaya Yardımcı Olur mu?
Hamilelikte kilo almamak kadınlar kulübü tarafından sık konuşulan bir diğer konu ise hamilelik pilatesidir. Kontrollü devinimlerle vücudun hemen her bölgesini çalıştıran pilates, özellikle son aylarda kolay doğum yapılabilmesini de destekleyecektir.
Üstelik pilates anne adaylarının solunumu dengeleyebilmekte ve düzenleyebilmektedir. Esneklik kazandıran hamilelik pilatesi fazla kilo alımını da önemli ölçüde azaltabilecektir. Hamilelikte kilo almamak için pilateste yapılabilecek hareketler ise şu şekildedir;
a) Yana Uzanarak Bacak Üçlüsü:
Yan yatarak dizlerinizi bükmeye çalışacağınız bu hareket kalça bölgesinin çalışmasını ve dolayısıyla bu bölgenin esneyerek kolay doğum yapılabilmesini sağlayacaktır.
b) Front Leg Kick:
Ayakta bir pozisyonda bacağın dizden kırılarak kaldırıldığı bu hareket, kalça kaslarının sıkıştırılmasında etkilidir.
c) Leg Circle :
Yatış pozisyonunda bacağın birinin kaldırılarak dairesel olarak döndürülmesi olan bu hareket, yan kalça kaslarının sıkıştırılması ve esnetilmesini sağlar.
d) Bend And Press:
Pilates topunun üzerinde yan yatarak hafif eğilimli durulan bu pozisyon bacağın yan kısımları ile kalça bölgesinin çalıştırılmasında çok etkilidir.
Hamilelikte Bacak İncelir mi?
Hamilelikte bacak incelir mi? Hamilelikte düzenli spor yapan bir kadının, sağlıklı bir şekilde incelebilmesi söz konusu olabilir. Çünkü incelmek kişinin çok fazla kilo vermesine neden olan bir durum değildir.
Spor yapan kişilerde yağ yakımının arttırılabilmesi ve bu bölgede incelme gözlenmesi söz konusu olabilir. Ancak hamilelikte kilo almamak ve bacak incelmesinin görülme olasılığının oldukça düşük olduğunu da belirtmekte fayda var.
Hamilelikte Bacak İnceltme Hareketleri
Hamilelikte egzersiz ağırlıklı olarak artan kiloyu taşıyamayan bacakların, ağrılarını dindirmek amacıyla yapılabilmektedir. Bu nedenle spor ya da pilates hocalarının anne adaylarına verdiği hareketlerin kesin olarak bacak incelteceğini söyleyebilmek söz konusu olamayacaktır.
Hamilelikte bacak inceltme hareketleri yapabilmek için ilk olarak matın üzerine yan olarak yatılması ve yatılan tarafta üstte kalan bacağın açılabildiği kadar açılması gereklidir. Açıldıktan sonra bacağın sola doğru dairesel hareketlerle döndürülmesi, bacak kaslarını çalıştıracak ve hamilelikte kilo almamak konusunda yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Kalça ve Basen İnceltme Hareketleri
Hamilelikte kalça ve basen inceltme hareketleri, yalnızca bölgedeki yağ yakımını hızlandırmayacak miadında ve kolay doğum yapılabilme olasılığını da arttıracaktır. Hamilelikte kilo almamak için kalça ve basen bölgesini çalıştıran hareketler şunlardır;
İnchiworm:
Bu hareket aslında herkes tarafından bilinen ‘’Şinav’’ hareketidir. Ancak bu hareketi yaparken anne adaylarının kendini zorlamaması ve 2 dakikalık sürenin aşılmaması gereklidir.
Squat:
Herkes tarafından bilinen squat hem kalça hem de basen bölgesinin çalışması için oldukça etkilidir. Squatın 2-3 dakika yapılması, kasların çalışması için yeterlidir.
Biceps Curl:
El diz pozisyonu olarak da bilinen bu pozisyonda yüz üstü olarak el ve dizlerin üzerine oturulur. Sonrasında hem sağ ve sol ayak dışa doğru kaldırılarak, kalça bölgesinde yer alan kaslar çalıştırılabilecektir. Bu hareketin özellikle hamileliğin son döneminde yapılması önerilmez.
Hamilelikte Leslie Yapılır mı?
Hamilelikte leslie yapılır mı? Hamilelikte her egzersiz gibi leslie de yapılabilecektir. Leslie özellikle oldukça eğlenceli olmasıyla hemen herkesin severek yapabileceği bir egzersizdir. Hamilelikte kilo almamak ya da az kilo almak isteniyorsa bu durumda leslie yapmak, keyifli bir seçim olabilir.
Ancak özellikle 7. Ay ve sonrasında anne adayları bebeğin büyümesi ve yoğun kilo artışı sebebiyle, bu hareketleri yapmakta oldukça zorlanacaktır. Ayrıca oldukça hareketli bir egzersiz olan leslie, ilerleyen dönemlerde hamilelerin düşmesine ya da fiziksel bir hasar almasına neden olabilir. Bu nedenle son 3 aylık dönemde daha sakin egzersizler yapmak anne ve bebek için daha koruyucu olacaktır.