Hamilelikte kilo alımı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar bulunuyor. Her gebelik kendine özel olarak yaşanıyor ve bu nedenle hiçbir hamilelik bir diğerine benzemiyor. Ancak halk arasında hamilelikte doğru bilinen pek çok yanlış bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de hamilelikte kilo alımı ile ilgili. İşte, hamilelikte kilo alımı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar listesi…
1- Hamilelerin Çok Kilo Alması Normaldir
Hamilelerin belli sınırlar içinde kilo alması normaldir. Ancak anne adaylarının aşırı kilo alması normal değildir. Anne adaylarının hamilelikte alması gereken kilo; 9-18 kilo arasıdır. 9-16 kilodan fazla alınan kilolar sağlıksız olarak nitelendirilebilir. Dolayısıyla hamilelikte kilo alımı sadece belli ölçülerde normaldir.
Ayrıca hamilelikte kilo alımı, anne adaylarının vücut kitle indeksi durumuna (VKİ) göre değişir. Hamilelik öncesi VKI 18,5’tan az olanların 13-18 kilo, VKI 18,5 ile 24,9 arası olanların 11-16 kilo, VKI 25 ile 29,9 arası olanların 7-11 kilo, VKI 30 ve üzeri olanların 5-9 kilo alması tavsiye edilmektedir. Alınması tavsiye edilen kilo, ikiz gebelik olması durumunda fazlalaşmaktadır.
2- Hamilelikte Kilo Verilmez, Spor Yapılmaz
Hamilelikte spor yapılamayacağı ya da kilo verilemeyeceği yanlış bilgidir. Çünkü anne adayları eğer engel teşkil eden bir durum yoksa hamileyken belli ölçüde hafif sporlar yapabilir ve tükettiği fazla miktardaki gıdaların kiloya dönüşmesine engel olabilir.
Ayrıca gebeyken gebe diyeti ve spor yapmanın doğumu kolaylaştırdığı, doğumdan sonra kilo verimini basit hale getirdiği ve de vücuttaki deformeleri azalttığı da bilinmektedir. Kısacası; hamilelikte doktor izin veriyorsa hafif sporlar yapmak ve uzman diyetisyenler tarafından hazırlanmış gebe diyetine uygun beslenmek yaşam kalitesini artırır.
3- Bulantı Hapı Kilo Aldırır
Hamilelikte bulantı şikayeti çoğu kadında görülür. Hamilelerin yaklaşık %75’inde mide bulantısı ve kusma şikayeti ortaya çıkar. Bu durum sosyal hayatı ve beslenmeyi olumsuz etkileyecek boyutta olduğunda da doktorlar tarafından hamilelikte bulantı hapı reçete edilir.
Hamilelikte bulantı hapının kilo aldırdığı halk arasında söylenmektedir. Ancak bu, doğru ve genel geçer bir bilgi değildir. Bulantı hapı içip kilo almayan anne adayları olduğu gibi kilo alanlar da vardır ancak bu, direkt olarak ilaçla ilgili değildir. Kısacası; hamilelikte kilo alımı bulantı hapı kullanmaya bağlanamaz.
İlginizi Çekebilir: Prilam Dr Nedir?
4- Hamilelikte Kilo Alımı Çok Yemek Yemek ile İlgilidir
Hamilelikte kilo alımı sadece çok yemek yemek ile ilgili değildir. Bazen gebe diyeti yapan, beslenmesine çok dikkat eden ve hafif spor yapan anne adayları da aşırı kilo alabilir. Bu, sadece tüketilen kalori kaynaklı değildir. Sebebi; vücudun hamilelikte ödem toplaması olabilir.
Bazı kadınların vücudunda oluşan ödem diğer gebe kadınlara göre fazla olabilir. Bu da dikkatli beslenmeye rağmen aşırı kilo alımı olarak algılanabilir. Eğer gebeyseniz ve beslenmenize dikkat etmenize rağmen fazla kilo alıyorsanız; tuz tüketimini azaltmayı ve su tüketimini artırmayı deneyebilirsiniz. Bu, vücudunuzun ödem tutmamasını ve ödemin atılmasını sağlayacaktır.
5- Hamilelikte Folik Asit Kullanmak Kilo Aldırır
Hamilelikte kilo alımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de; folik asitin kilo alımına neden olduğudur. Aynı bulantı hapında olduğu gibi direkt olarak folik asit gebelerin kilo almasına neden olmaz. Bu durum bünyeden bünyeye göre değişir.
Hamileliğe hazırlık sürecinde ya da hamilelik süresince folik asit kullanmak, bebeğin merkezi sinir sistemi hastalıklarından korunmasını sağlar.
6- Hamilelikte Az Kilo Alımı Sağlıklıdır
Hamilelikte az kilo alımı her zaman sağlıklı değildir. Örneğin; VKI indeksi normalden düşük olanlar yani normalden zayıf olanların, belli oranda kilo alması gerekir. Tavsiye edilen kilo alımının gerçekleşmemesi durumunda; bebeğin küçük doğması ya da bebeğin erken doğması riski söz konusu olabilir.
7- Hamilelikte Alınan Kilolar Bebeğe Yarar
Hamilelikte kilo alımı sadece bebeğe yaramaz. Çünkü bu dönemde alınan kilo sadece bebeğe gitmez. Genel olarak hamilelik sürecinde alınan kilolar; göğüslerin, rahmin, plasentanın, amniyon sıvısının, kan hacminin, vücuttaki sıvı hacminin ve yağ deposunun da artmasına neden olur.
8- Hamilelikte Kilo Almamak için Diyet Yapılabilir
Hamilelikte kilo almamak için diyet yapmak kısmen doğru bilgidir. Çünkü bilinçsizce yapılan diyetler, bebeğin gelişiminin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Örneğin; özellikle hamileliğin 3.ayında beslenme çok daha fazla önemlidir. Asıl kilo alımlarının başladığı bu dönemde dengesiz ve yetersiz beslenme bebek sağlığını riske atabilir.
Bu sebeple hamilelikte kilo almamak için diyet yapılıyorsa mutlaka omega 3, kalsiyum, protein alımına dikkat edilmelidir. Ayrıca bol su tüketilmesi de tavsiye edilmektedir. Kesinlikte doktor bilgisi ve önerisi olmadan hamilelikte diyet yapılmamalıdır.