Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur ? Hamilelikte Kasık Ağrısı Nelere İşaret Eder?

Hamilelikte kasık ağrısı, baş ağrısı, bacak ağrısı, sırt ağrısı, ayak ağrısı ve nadiren de olsa göğüs ağrıları görülmesi özellikle hamileliğin ilk haftalarında olağandır. Hamilelik kadın vücudunda pek çok değişime neden olmaktadır. Bunlara bağlı olarak zaman zaman vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar yaşanmaktadır. Bunların başında karın ağrıları rahmin zorlandığı hissini uyandırabilmektedir.  Anne adaylarını en çok korkutan ağrıların […]

Hamilelikte kasık ağrısı, baş ağrısı, bacak ağrısı, sırt ağrısı, ayak ağrısı ve nadiren de olsa göğüs ağrıları görülmesi özellikle hamileliğin ilk haftalarında olağandır. Hamilelik kadın vücudunda pek çok değişime neden olmaktadır.

Bunlara bağlı olarak zaman zaman vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar yaşanmaktadır. Bunların başında karın ağrıları rahmin zorlandığı hissini uyandırabilmektedir.  Anne adaylarını en çok korkutan ağrıların başında kasık ağrıları gelir. Çünkü evhamlı anne adaylarının aklına hemen bebeğine kötü bir şey olacağı düşüncesi gelir. Ama her kasık ağrısı bebekle ilgili değildir. Hamilelikte kasık ağrısının olduğu durum ve zamanlar değerlendirilerek sebepleri araştırılmalıdır.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Nedenleri

Hamilelikte kasık ağrısı nedenleri, eşlik eden semptomlarla birlikte değerlendirilmelidir. Eğer sağ tarafta ve sadece kasık ağrısı ise bu  rahmin büyümesine neden olarak bebeğe yaşayacağı daha konforlu bir alan sunmak içindir. Telaşlanacak bir durum yoktur. Yani kasık ağrıların bebeğe etki etmediği bilinmelidir.

Ama kasık ağrılarına bulantı ve kusma da eşlik ediyorsa o zaman doktora gitmekte fayda vardır. Hele bunlara bir de idrar yaparken yanma ve vajinal akıntı da eklenirse, idrar yolu enfeksiyonu ya da mantar gibi ciddi sonuçları olan hastalıklarla karşı karşıya kalınması mümkündür. Anne adayı derhal doktora başvurmalı ve verdiği tedavi planını harfiyen uygulamalıdır.

Ayrıca hamilelik döneminin başlarında yaşanan ani ve şiddetli kasık ağrısı dış gebelik ihtimalini de akıllara getirmektedir. Böyle bir endişe varsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.

Hamilelikte tek taraf yani gebelikte sol kasık ağrısı olabileceği gibi sağ kasık da ağrıyabilir. Yani tek kısım kasık ağrısı yaşayanlar sol kasık ağrısı kadınlar kulübü aramaları yaparak kasık ağrılarına neden bulmaya çalışırlar. Belirtmek isteriz ki hangi bölgede olursa olsun kasık ağrısı çok şiddetli hissedildiğinde doktora başvurulmalıdır. 

Her İki Kasık da Ağrırsa

 

Her iki kasık da ağrırsa, bu yumurtalık iltihabı, bebeğin hareketleri, yuvarlak bağ ağrısı veya gaz sancısı olabilir. Çünkü hamilelikte hormonların etkisiyle sindirim yavaşlar. Bağırsaklar atamadığı gazı depolar ve sıkıştırıp. Sıkışan gaz iç organlara ve kasıklara basınç yapar. Bu da kasık ağrılarına yol açar.

Rahmin üstünden kasıklara değin uzanmakta olan yuvarlak bağlar da rahim genişledikçe süner. Bu durum da kasıklarda sancı ve ağrılara neden olur.

Aynı zamanda üçüncü tereste denilen son üç aylık gebelik periyodunda ağırlaşan bebek annenin kasıklarına baskı yapar. Bebekler hareketleri ile annelerine hem mutluluk hem de kasık ağrısı verebilir.

Kasık Ağrısı Düşük Belirtisi mi?

En kötü ve istenmeyen kasık ağrısı düşük belirtisi olanıdır. Gebeliğin ilk üç ayında meydana gelen düşüklerin bir eliminasyon olduğu söylense de anne adayları için bu durum oldukça yıkıcıdır. Ama maalesef başladığı düşünülen düşüklerin pek azı ilaçlar ve istirahatle durdurulabilmektedir.

Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başladığı, bu konuyla yakından ilgilidir. Anne adayının kasık bölgesinde yer alan şiddetli ağrı bazı durumlarda düşük başlangıcı olarak hissedilebilri. Anne adayı her ne zaman olursa olsun kasık ağrısına kanama da eşlik ediyorsa mutlaka doktoruna görünmelidir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı ve Cinsiyet

Hamilelikte kasık ağrısı kadınlar kulübü  sosyal medya hesapları üzerinde en çok tartışılan konuların başında “ hamilelikte kasık ağrısı cinsiyeti belirler mi ” konusu geliyor. Daha önce hamilelikte kasık ağrısı yaşayanlar bu konuda birçok fikir ileri sürse de tıbben bununla ilgili kanıtlanmış bir gerçeklik yoktur. 

Hamilelikte kasık ağrısı ve cinsiyet ilişkisi müspet ilim tarafından kurulan bir ilişki değildir. Batıl inanç inanışları ile ilişkili olan bu düşünce ile cinsiyeti uzaktan yakından ilişkisi yoktur. Sadece rastlantısal bazı sonuçlar mevcuttur. Yani bebeğin cinsiyetine göre ağrı hissedilmez. Kasık ağrısı genellikle bebeğin büyümesi ile ilişkilendirilmektedir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Doğum Belirtisi mi?

Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman olur sorusunun iki ayrı cevabı bulunmaktadır: İlk aylar ve son aylar. Bunun yanı sıra 5 aylık hamilelikte kasık ağrısı yaşanabileceği gibi son dönemlerde de yaşanabilmektedir. Hamilelikte kasık ağrısı 38. Hafta ve sonrasında olursa doğum belirtisi olabilir. Çünkü bu haftadan sonra bebek artık doğum pozisyonuna girer ve kanala doğru ilerleme eğilimindedir. Anne adayı eğer hareketlerine dikkat etmezse çocuk kanala girer ve doğum başlayabilir. Aslında bu haftadan sonra dünyaya gelen bebekler sıkıntı yaşamadan hayatlarına devam edebilirler. Ama asıl mesele bebeği 40 hafta anne karnında tutabilmektir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Geçer ?

Hamilelikte kasık ağrısı eğer altta yatan başka bir sorun yoksa yani hamileliğe bağlı genel geçer sorun olarak yaşanıyorsa yapılacaklar bellidir.

Kasık ağrısı geldiği anda yürüme halinde olan derhal oturmalı, otururken geldiyse hemen uzanmalıdır. Derin ve uzun nefesler alarak gevşeme egzersizleri yapmak fayda verir.Sırtı dik pozisyona getirmek ve rahatlamak gerekir. Krampları artıran esneme ve uzanma hareketlerinden kaçınmak gereklidir.Uzanma pozisyonunda hissedilen kasık ağrısı için bacakların arasına ve karnın altına bir yastık koymak gerekir. Bunları yapmadan önce mümkünse yana dönmek daha da rahatlatır.Kasık sancısı hissedildiği an yapılan her ne iş ise derhal bırakılmalı ve rahat bir pozisyonda uzanılmalıdır.Sonrasında yumuşak hareketlerle ağrı hissedilen bölgeye sıvazlayarak masaj uygulaması yapılır.Hamilelikte kullanımına izin verilen bir ağrı kesici kullanmak da anne adayını rahatlatır. Hamile destek kemerleri ile büyüyen karın desteklenebilmekte ve kasık ağrıları minimum düzeye çekilebilmektedir.Termofora ılık su koyarak ağrıyan kısmı üzerinde tutmak özellikle gaz sancılarında rahatlama sağlar. Anne adayının hamilelik boyunca ağır iş yapmaması, yoğun efor gerektiren uğraşlarda uzak durması gereklidir. Ani hareketler ve ağır yük kaldırmak hamilelik sürecini tehlikeye sokabilir.

Kasık sancıları ve beraberinde daha büyük gebelik sorunlarıyla yüzleşmek zorunda kalmamak adına anne adaylarının hareketlerini biraz daha kısıtlamalarında fayda vardır. Nihayetinde gebelik süreci maksimum 40 hafta gibi sayılı bir süredir.

Anne adayının çevresindeki insanların ve eşlerinin de daha anlayışlı ve yardımcı olmaları bu süreçte yaşanması muhtemel pek çok sıkıntının önüne geçecektir.

Exit mobile version