Hamilelikte ciğer yenir mi, sorusu anne adaylarının beslenme konusunda doktorlara yönelttiği önemli sorulardan bir tanesidir. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminin üzerinde anne beslenmesi oldukça önemlidir. Anne adaylarının faydalı gıdalarla beslenmesi oldukça önemli olsa da, neler yememesi gerektiğini de bilmesi gerekir. Çünkü zararlı gıdalar bebeğinizde geri dönülemez hasarlara sebep olabilir.
Uzmanlar hamilelikte sakatat yemenin faydadan çok zarar getireceğine dikkat çeker. Bu da hamilelikte ciğer yenir mi, sorusunu akıllara getirir. Ciğer yemenin faydaları var mıdır, ciğer yemek zararlı mıdır, ciğer yemek veya ciğere dokunmak bebekte leke yapar mı gibi sorular bu konuda en çok merak edilen sorulardır.
Hamilelikte Ciğer Yenir mi? Hamilelikte Ciğer Yemek Sakıncalı Mı?
Kümes hayvanları başta olmak üzere memelilerin ve balıkların karaciğeri genellikle kasaplarda bolca alıcı bulur. Dana, sığır, kuzu ve tavuk ciğeri en çok tüketilen ciğerlerdendir. Kansızlık şikâyeti bulunan kişilere genellikle ciğer tüketimi tavsiye edilir. Ciğer, hem lezzeti hem de içeriğindeki zengin demir oranı sebebiyle kasaplarda en çok tercih edilen sakatat çeşitlerinden birisidir.
Ciğerin tüketimi ve faydaları çok olsa da, sakatat olması sebebiyle hamilelikte ciğer yenir mi, sorusunu akıllara getirir. Nitekim bazı doktorlar hamilelikte sakatat tüketimini sınırlandırsa da, bazıları hiç tüketilememesi gerektiğini savunur. Peki, hamilelikte ciğer neden yenmez?
Ciğer, içeriğinde bol miktarda A vitamini bulundurur. Bu A vitamini çeşidi önceden oluşturulmuştur. Yumurta, süt veya karaciğer gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Bu da bebekte doğum kusurlarına yol açabilir. Uzmanlar özellikle ilk 3 ay ciğer tüketilmemesi konusunda anne adaylarını uyarır. Gebelerin A vitamini ihtiyacını sebze ve meyvelerden karşılamasında ise hiçbir sakınca yoktur.
Ciğer aynı zamanda retinol açısından da oldukça zengindir. Hamilelerin ilk üç ayda çok fazla retinol almaması tavsiye edilir. Bu sebeple içeriğinde bulunan bol miktarda retinolden dolayı ciğer, hamilelerin uzak durması gereken besinlerden birisidir.
Hamilelikte Kuzu Ciğer Yenir Mi?
Ciğer satışları arasında en çok tercih edilen ciğer türü kuzu ciğerdir. Yalnızca dana, sığır, tavuk değil; kuzu ciğerinin tüketimi konusunda da ölçülü olunmalıdır. Hamilelikte ciğer yenir mi diye soran anne adaylarına uzmanlar, türü fark etmeksizin i ilk 3 ay ciğeri önermiyor. Sonraki aylarda ise kontrollü bir şekilde tüketilebilir. Yine de bu konuda doktorunuza danışmakta fayda vardır.
Hamilelikte Ciğer Yemenin Faydaları Var Mıdır?
Ciğer genellikle zengin bir demir içeriğine sahiptir. Bu sayede kansızlığa iyi geldiği de bilinir. Ayrıca iyi bir protein kaynağıdır. İçerisinde bol miktarda A vitamini bulundurur. Bu da bağışıklık sistemi için gerekli bir vitamin türüdür. B12 ve folik asit açısından da zengindir. Tüm bunlara rağmen hamilelikte tüketimi sınırlandırılmış bir besindir.
Bazı doktorlar içeriğindeki demir takviyesi sebebiyle 3 aydan sonra sınırlı ölçüde ciğer yemenin sorun teşkil etmediğini savunur. Ancak demirin başka besinlerden alınabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple çoğu uzman kar zarar oranına bakar. Hamilelikte ciğer yemenin faydasından çok zararına dikkat çeker.
Hamilelikte Ciğer Yiyenler Kadınlar Kulübü Yorumları
Kadınlar Kulübü internette modadan, güzelliğe, sağlıktan, estetiğe hemen her konuda kadınların deneyimlerini paylaştığı bir platformdur. Tamamı kadınlardan oluşan bu platformda, her konuda soru sorabilir, başka kadınların deneyimlerinden yararlanabilirsiniz. Hal böyle olunca hamilelikte ciğer yenir mi Kadınlar Kulübü platformunda da sıkça tartışılan konulardan birisidir.
Hamilelikte Ciğer Yenir mi Sorusuna Yapılan Bazı Yorumlar
Kadınlar Kulübü’nde, hamilelikte ciğer yenir mi başlığı altında yapılan yorumlara bakıldığında anne adaylarının, ciğeri genelde ilk aylarda bilmeden tükettiği görülüyor. Çoğu yorumda doktorlarının ciğeri tüketmemesi gerektiği noktasında uyarıda bulunduğu yazıyor. Bazı kadınlar ise doktorlarının ölçülü bir şekilde tüketebileceğini belirttiklerini söylüyor.
Hamilelikte ciğer yenir mi sorusuna karşılık Kadınlar Kulübü platformunda farklı yorumlar bulmak mümkün. Genellikle yorum yapanların kişisel deneyimlerinden yola çıkarak kanıya vardıkları unutulmamalıdır. Bunu bir arkadaş sohbeti olarak düşünebilirsiniz. Yapılan yorumların genellikle bilimsel argümanları yoktur. Bunu dikkate alarak yorumları değerlendirmek faydalı olacaktır.
Gebelikte Ciğer Yemek Bebekte İz Yaparmı?
Pek çok anne adayı hamilelikte ciğer yemek iz yapar mı endişesi taşımaktadır. Nitekim Kadınlar Kulübü platformunda da bu konuda açılmış başlıklar görmek mümkündür. Hamile olduğunu bilmeden ciğere dokunduğunu söyleyen anneler, bu inanç sebebiyle endişeli bir şekilde cevap aramaktadır. Ciğere dokunulduğunda bebekte leke çıkacağı bilgisi batıl inançtır. Tıpta böyle bir bilginin yeri yoktur.
Hamilelikte Tüketilmesi Sakıncalı Olan Diğer Besinler
Hamilelikteki beslenme şekliniz bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Unutmayın ki siz ne yerseniz bebeğiniz de onu yer. Anne adayları genellikle vitamin, protein, demir açısından zengin gıdalara yönelir. Ancak ne yediğiniz kadar ne yemediğiniz de önemlidir.
Hamilelikte ciğer yenir mi, sorusuna olumsuz cevap veren uzmanlar anne adaylarını uyarıyor. En az ciğer kadar uzak durmanız gereken başka gıdalar da olduğunu belirtiyor. İşte hamilelik süresi boyunca uzak durmanız gereken o gıdalar:
- Gazlı içecekler
- Adaçayı başta olmak üzere bazı bitki çayı
- Paketli gıdalar
- Az pişmiş veya çiğ yumurta
- Az pişmiş ya da çiğ et
- Midye
- Her türlü sakatat
- Şekerli gıdalar
- Alkollü içecekler
- Salam, sucuk, sosis ve pastırma
- Kafeinli içecekler
- Pastörize edilmemiş sütler
- Kızartmalar
- İyi yıkanmamış olan meyve ve sebzeler
- Fast food ürünler
Bonus : Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar ?
Kadınlar tarafından farklı sorunlar, durumlar hamilelikte gözlemlenmektedir. Hamilelikte bulantı ne zaman başlar, nasıl süreç ilerler konusu da bu doğrultuda araştırmalara yön verir. Bulantı konusu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kimi hamilelik sırasında bulantı yaşamazken kimi anne adayları hamilelik boyunca bulantı şikayetinde bulunabilir.