Hamilelik İzni Ne Zaman Başlar?

Hamile kalan kadınlar resmi izin günlerini merak ediyor. Gebelik izni, hamilelik izni, doğum izni nedir? Tüm sorularınızın yanıtı bu yazının devamında veriliyor. Gebe kalan kadınların yasal olarak kullanabileceği izinleri var. Peki, hamilelik izni ne zaman başlar? Yasal olarak kullanabileceğiniz izin günleriniz için en iyi şeklide bilgilendirme yapılıyor. İşte detaylar… Hamilelik İzni Detayları Hamile kalan kadınların […]

Hamile kalan kadınlar resmi izin günlerini merak ediyor. Gebelik izni, hamilelik izni, doğum izni nedir? Tüm sorularınızın yanıtı bu yazının devamında veriliyor.

Gebe kalan kadınların yasal olarak kullanabileceği izinleri var. Peki, hamilelik izni ne zaman başlar? Yasal olarak kullanabileceğiniz izin günleriniz için en iyi şeklide bilgilendirme yapılıyor. İşte detaylar…

Hamilelik İzni Detayları

Hamile kalan kadınların ne kadar izin kullanabileceği önemlidir. Bakıldığın da doğum yapmaya hazırlanan çalışan kadınlar için gebelik izni detaylandırılıyor. Doğum izni hesaplanırken hamilelik süresinin 40 hafta üzerinden baz alınması mümkün. Doğum yapmaya hazırlanan çalışan kadınlar için izin süresinin 16 hafta üzerinden hesaplandığını bilmelisiniz.

Toplam olarak 16 hafta izin veriliyor. Kadınlar çalışma sürecinde bunu doğum öncesi ve doğum sonrası olarak 2 ye bölebiliyor. Yani doğuma 8 hafta kala kadının işten izne ayrılması söz konusu. Doğumun hemen ardından ise diğer 8 haftalık sürecin başlaması mümkün. Toplamda kadınların 16 hafta doğum izni kullanması yasal olarak mümkündür.

Hamilelik İzni Başlangıcı

Doktorunuz tarafından özel bir durum belirtilmediği sürece, gebeliğe 8 hafta kala doğum izninin kullanılması mümkün. Doğum izni ne zaman başlar sorusunun yanıtına, direkt olarak doğum öncesi 8 hafta öncesinde izne çıkabileceksiniz şeklinde yanıt verilebilir. Bunun dışında doktorun özel durumları belirtmesi durumunda bu sürecin değişmesi de söz konusu olabilir. Hamilelik izninin yasal olarak bu şekilde kullandırılması mümkün olacaktır.

Tekil gebelikler için 32. haftada izin başlayabilir…

Doğum izni için Doktor Raporu

Doktordan alınan rapor ile sürenin 37.haftaya kadar uzatılması söz konusu olabilir. Raporlar ile doğumdan önce ki üç haftaya kadar iş yerinde çalışma hakkını kullanması da söz konusu olacaktır. Tamamen kişinin durumuna göre şekillenecek olan bu durum üzerinden, kişinin yasal hakkını kullanması mümkündür.

Çoklu Gebelikler İçin Doğum İzni

Gebeliğin ikiz ya da üçüz olması gibi çoklu gebelik durumlarında, izin durumu da değişecektir. Doğum öncesinde fazladan 2 hafta izin kullanma hakkı, çoklu gebelikler için geçerlidir. SGK anne adaylarının doğum izni için süreyi 10 haftaya kadar çıkarabiliyor. Detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: 4 Maddede Mamografi Öncesi ve Sonrası Bilinmesi Gereken Tüm Detaylar

Exit mobile version