Sağlıklı Beslenme Önerileri | Neler Sağlıklı Beslenme Önerileri Arasında Değildir?

Sağlıklı beslenme önerileri son

Sağlıklı beslenme önerileri son zamanlarda daha fazla araştırılır oldu. Çünkü günümüz hayat koşulları, insanları sağlıklarını daha fazla düşünmeye itiyor. Beslenme konusunda yanlışlarımız neler, hangi davranışlar sağlıklı beslenme önerileri arasında değildir, sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız?

Öncelikle; pandemi nedeniyle hareketimizin kısıtlanması ve yeme-içme alışkanlıklarımızın değişmesiyle birlikte birçok fiziksel ve ruhsal sorunla karşı karşıya kaldık. Sağlıklı beslenme insanın hem kendini daha iyi hissetmesine hem de daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasına katkıda bulunur. Peki ya evlerimizde kaldığımız şu günlerde sağlıklı beslenebilmek, hayat kalitemizi arttırabilmek için neler yapabiliriz? Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ipuçlarını sizin için derledik. Buyurun inceleyelim…

1 – Yemek Yeme Hızınızı Azaltın!

Sağlıklı beslenme önerileri listemizin başında, yavaş yemek yemek yer alıyor. Günlük hayatınızda, beraber masaya oturduğunuz kişilerden yemeğini ışık hızıyla yiyerek sizi şaşırtan birileri mutlaka vardır. Ancak insan fizyolojisi incelendiğinde, hızlı yemek yemenin sağlıklı bir eylem olmadığını anlayabiliyoruz. Uyguladığınız diyet programı ne olursa olsun, yemeği yavaş yemeli alışkanlık haline getirmelisiniz.

Yemek yeme hızınız ne kadar fazlaysa, yemek yeme kapasiteniz o kadar artabilir ve böylece kilo alma ihtimaliniz de güçlenir. Çünkü vücutta bulunan onlarca hormondan tokluk hissi vermeyle görevli hormon, salgılanmaya başladıktan yaklaşık 20 dakika sonra beyin tarafından algılanıyor. Bu nedenle yemeğinizi 20 dakikadan önce bitirdiğinizde beynin tokluk hormonunun salgılandığını anlayamayacak ve böylelikle ihtiyacınızdan fazla yemek yemiş olacaksınız.

2 – Sağlıklı Bir Yaşam için Nasıl Beslenme Gerekir; Bilinçlenerek!

Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmenize yardımcı olacak bir diğer nokta, gıda ürünlerinin etiketini okuyarak ürünün hangi maddeleri içerdiğini fark etmektir. Etiket okuma alışkanlığı kazanan insanların, bağımlı derecede tükettiği ürünleri bile tüketmekten vazgeçebildiği gözlenmiştir. O yüzden küçük bir adım gibi görünse de tüketeceğiniz ürünün etiketini incelemeyi alışkanlık haline getirin. Vücudunuza aldığınız her maddenin ne olduğunu bilmenin size çokça faydası olacaktır. Dolayısı ile sağlıklı beslenme önerileri listemizde, tüketeceğimiz gıdalar hakkında bilinçlenmek de yer alıyor.

3 – Sağlıklı Beslenme Listesi Sabah Öğle Akşam Düzenli Aralıklarla Beslenin

İş ve eğitim hayatının yoğun temposu ya da hayatın günlük koşuşturmacası nedeniyle yemek yemeyi unutuyor veya sık sık erteliyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda normal açlık duygusunun üstünde bir açlık hissi hissetmeniz gayet normal. Hissettiğiniz bu aşırı açlık hissi sizin hangi besinden ne kadar yediğinizin farkında olmamanıza neden olur. Çünkü o açlık hissiyle en hızlı şekilde pratik yiyecekler tüketilir ve yemek sonrayı kişiyi rahatsız eder. Bu yüzden düzenli aralıklarla beslenmeniz ve çok uzun saatler aç kalmamanız çok önemlidir. Aşırı yemek yeme alışkanlığınızı engelleyebilmeniz için bu noktaya dikkat etmelisiniz.

4 – Sağlıklı Beslenme Tarifleri Öğrenin

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında, milyonlarca bilgiye yüksek hızlarda ulaşabilmek mümkün. Biraz araştırma yaparak az malzemeyle çok sağlıklı ve pratik tarifler keşfedebilirsiniz. Mesela pirinç veya tavuk haşlama ya da sebzeli makarna bu pratik ve sağlıklı tarifler arasında yer alabilir. Hazırladığınız yiyeceklere zengin mineraller içeren soslarla daha verimli hale getirebilir, kendinize sağlıklı bir öğün hazırlayabilirsiniz.

5 – Sağlıklı Beslenme Listesi İçinde Meyvenin Kendisi Olsun, Suyu Değil

Bazen kahvaltıda bazen de gün ortasında hatta günün herhangi bir anında meyve suyu içebiliyoruz. Peki ya meyve suyu vücudumuza meyvenin kendisi kadar fayda sağlıyor mu? Elbette, hayır. Hazır meyve suları sağlıklı beslenme önerileri arasında değildir. Meyvede bulunan mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve lifler meyve suyunda yeterli miktarda bulunmaz. Yani meyve yerine meyve suyu tükettiğinizde sizin için yararlı pek çok bileşenden mahrum kalırsınız. Bu yüzden meyvenin kendisini tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.

6 – Yemek Yerken Nefes Almayı Unutmayın!

Yemek yediğiniz sırada ara sıra durarak derin nefes almayı ihmal etmeyin. Yemeğin ortasında durup derin nefes almanın garip olduğunu düşünebilirsiniz ancak aldığınız bu derin nefes vücudunuzun rahatlayabilmesi için çok önemli. Soluksuz bir şekilde yemeğe devam eder, yalnızca tabağınıza odaklanırsanız ihtiyacınızdan fazlasını tüketmiş olursunuz. Bu duruma engel olabilmek için yemek yerken duraksamalı ve nefes alarak vücudunuza zaman tanımalısınız. Kısacası; sağlıklı beslenme önerileri arasında yemek esnasında nefes almaya dikkat etmek de yer alıyor.

7 – Yaşa Göre Sağlıklı Beslenme Listesi Oluşturun

https://www.youtube.com/watch?v=-QwUWD4Bda0Sağlıklı beslenme önerileri listemizde, yaşa göre beslenme listesi oluşturmak da yer alıyor. Tükettiğimiz gıdalar direkt olarak genel sağlık durumumuza etki ediyor. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak da çeşitli hastalıklara davetiye çıkartmamak için bazı gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Örneğin; yaş ilerledikçe laktoz intoleransı söz konusu olmaktadır ve bu kişilerin diyetlerinde sütlü yiyecek ve içeceklere sıklıkla yer vermesi, genel sağlık durumunu olumsuz etkilemektedir. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı uzman diyetisyenlerden, yaşımıza göre sağlıklı beslenmek için neler yemeliyiz neler yememeliyiz öğrenmekte fayda var.