Egzama Nedir | Egzama Neden Olur, Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzama nedir? Egzama nasıl

Egzama nedir? Egzama nasıl çabuk geçer? Egzamaya ne iyi gelir? gibi sorular bu hastalıkla baş etmek durumunda kalan birçok kişi tarafından sıkça araştırılıyor. Kaşıntılı bir lezyon olması ile kişilerin yaşam kalitesini bozan egzama, tedavi edilmediği sürece daha fazla yayılım gösterebiliyor. Daha çok havaların soğuması ile görülmeye başlayan egzama, bazı insanlarda yaz aylarında da görülebilmektedir.

Egzama Nedir? Egzama Nasıl Çabuk Geçer?

Egzama nedir neden olur belirti tedavisi nasıl yapılır gibi konulara yazımızda kapsamlı bir şekilde yer vereceğiz. Egzama ciltte aşırı kuruluğa bağlı olarak gelişen; deride sulu ya da kızarık lezyonlu bir görünüme neden olan, kaşıntılı cilt rahatsızlığı olarak yanıt verilebilir. Egzamada ortaya çıkan lezyonlar zaman içerisinde pul pul dökülerek cildin yamalı gibi bir görüntüye ulaşmasına neden olabilir.

Bu hastalığın ne zaman geçeceği konusunda net bir zaman verilebilmesi söz konusu olamayacaktır. Çevresel ya da benzeri nedenlere karşı olarak geliştirilen alerjik durum ancak tedavi ile ortadan kaldırılabilir.  Dermatolog tarafından verilen bitkisel ilaç ve ürünlerin düzenli kullanımı ile hastalık büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir.

1- Egzama Nedir Neden Olur?

Egzama nedir neden olur? Bazı durumlara maruz kalmanın süreci hızlandırdığını söyleyebilmek mümkündür. Cilt rahatsızlığı çevresel ve kimyasal birtakım etmenler sebebiyle ortaya çıkabilir. Hastalığın ortaya çıkışını hızlandıran çevresel etmenler şu şekildedir;

İrritan maddeler,Kimyasal maddeler,Güneş ışığı,Radyasyon,Ortam ısısı,Nemdir.

Egzama nedir ? Bu rahatsızlığın nedenleri arasında yalnızca çevresel etmenlerin etkili olduğu söylenemeyecektir. Kişisel birtakım etmenlerde kişinin vücudunda değişimlere yol açarak, egzamanın oluşmasına neden olabilir. Bu kişisel etmeler arasında;

Stres,Cilt kuruluğu,Hava şartları,Temas eden ajanlar örnek gösterilebilecektir.

2- Egzama Nedir Nasıl Oluşur?

Egzama nedir nasıl oluşur? Bu cilt hastalığının iki farklı döneminin bulunduğu bilinmelidir. Bu cilt rahatsızlığında alevlenme olarak bilinen dönem hastalığın aktif olarak görüldüğü süreçtir. Gerileme döneminde ise kişilerin cildi önemli ölçüde düzelebilecektir. Her evrede cilt normale göre daha kalın ve kaşıntılıdır.

Alevlenme döneminde ise kızarıklık, döküntü, sulu lezyonlar fazlasıyla görülmektedir. Akıntılı egzama diğer egzama çeşidine göre yaşam kalitesini daha fazla azaltmaktadır. Ayrıca egzama nedir? Egzama yalnızca yetişkin kişilerde değil, bebeklik ve çocukluk döneminde de görülebilecek olduğu bilinmelidir.

3-Egzama Nedir Bulaşıcı mıdır?

Egzama nedir bulaşıcılığı var mıdır? Bu konuda ise bulaşıcı olmadığı yönünde bilgi verilebilecektir. Herhangi bir kişinin egzama hastalığı bulunan bir kişiye temas etmesi durumunda, hastalığın bulaşması olanaksızdır. Bu yüzden egzama hastalığı bulunan kişilerle temas etmek, sizin ya da çevreniz açısından bir risk oluşturmayacaktır.

4-Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Egzama nedir? Egzama ile yeterli bilgi verildikten sonra birde türlerinin neler olduğundan bahsetmek gereklidir. Egzama genellikle iki farklı kategoride ele alınır. Kronik dermatit genellikle yetişkinlerde, atipik dermatit ise çoğunlukla bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıkar. Sık rastlanan egzama çeşitleri şunlardır;

a) Atopik Dermatit

Egzama nedir? Atopik dermatit egzamanın en sık rastlanan türdür. Kuru ciltte meydana gelen bu rahatsızlık cildin pul pul dökülmesine ve zamanla açık bir yara görünümü almasına neden olur.

b) Kronik Dermatit

Genellikle yaşlılarda ortaya çıkan bu tür, uzun süre kızarık, lezyonlu ve döküntülü egzamanın var olması anlamına gelir. Bu tür çoğunlukla kişilerde uzun bir süre varlığını gösterir.

c) Alerjik Kontakt Dermatit

Bu egzama türü, kişinin alerjisinin bulunduğu bir ajanla temas etmesi sonrasında ortaya çıkar.

d) Ksirotik Dermatit

Bu tür, kış egzaması olarak da tanınmaktadır. Kış aylarında ciltte meydana gelen yoğun kurumalar neticesinde bu egzama ortaya çıkar.

e) Staz Dermatit

Staz egzama nedir nasıl oluşur ?Bu egzama türü varis bölgelerinde meydana gelen iç kanamaların hassasiyeti sonucunda ortaya çıktığı yanıtı verilebilir.

5-Egzama Nedir Nasıl Geçer ?

Egzama nedir, nasıl geçer? Bu cilt hastalığının hızlı bir iyileşme süreci gösteremeyeceğini belirtmekte fayda var. Egzamanın tam anlamıyla geçebilmesi için ilk olarak bu cilt rahatsızlığına neden olan çevresel ya da kişisel etmenlerin tespit edilmesi gerekecektir. Yapılan araştırmalar sonucunda neden belirlenmişse, bu nedene göre dermatologlar belirli bir tedavi programı oluşturabileceklerdir.

6-Strese Bağlı Egzama Nedir? Nasıl Geçer?

Peki kişisel etmenlerden biri sebebiyle ortaya çıkan strese bağlı egzama nedir ?  Strese bağlı olarak ortaya çıkan egzama, vücudun sisteminin bozulmasını fırsat bilerek bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir. Bu egzama türü vücudun saçlı derisinde, ensede, kürek kemiklerinde, dirsek ve bacaklarda ortaya çıkabilir.

Strese bağlı egzama nasıl geçer? Bu egzama türünden muzdarip olan pek çok kişi araştırmalar yapsa da bu türün yalnızca stresin azaltılması ile ortadan kalkabileceğinin bilinmesi gereklidir. Ancak stres azaltılması yanında egzamayı engelleyen ilaç tedavisi ve ürün kullanımı da dermatologlar tarafından önerilebilecektir.

7-Egzama Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Egzama nedir, nerelerde görülür ? Bu hastalığın yaşa ve neden olan etmenlere göre birbirinden farklı bölgeleri ele geçirebileceği söylenebilecektir. 2 yaş altı bebeklerde ağırlıklı olarak yeterli nemlendirmemeye bağlı olarak bez bölgesi, boğum bölgeleri olarak bilinen kol ve bacak katları ve yüzde egzama görülebilir.

Çocukluk döneminde ise egzama kolların iç kısmı ve dizlerin arka kısmında sıklıkla kendini gösterir. Yetişkinlerde ise saçlı deriden ayağa kadar olan tüm bölgelerde egzama oluşumu söz konusudur. Egzama sıklıkla şu bölgelerde görülür;

a) Kasıkta Egzama:

Kasık bölgesinde meydana gelen egzama ağırlıklı olarak irritan maddelerle temas edilmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu bölgede sulu, akıntı, kızarık ve pul pul dökülen lezyonlar oluşabilir. Bu egzama türü çoğunlukla kremler ve kişisel hijyene dikkat edilerek ortadan kaldırılabilir.

b) Dirsekte Egzama:

Egzama nedir ? Egzama en sık dirsekte ve kol içinde görülmektedir. Bu tür çoğunlukla yazın çok fazla terleme sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Yoğun ter bölgenin kurumasına neden olarak, mikroorganizmaların girişini kolaylaştırır.

c) Elde Egzama :

Elde egzama daha çok kış aylarında meydana gelen el kurumaları ve çatlamaları sonucunda ortaya çıkar. Bunun yanı sıra yetişkinler ve çocuklarda kimyasal ajanlarla temas sonucu da elde egzama gelişebilir.

d) Saçta Egzama:

Egzama nedir? Saçta egzama neden olur ? Bu konular egzama adı altında en çok merak edilen konular arasındadır. Saçta kullanılan şampuanlar ağırlıklı olarak kimyasal madde kullanımı elde edilir. Bu nedenle saç derisi egzama için oldukça elverişli bir bölgedir. Saçta egzama ancak şampuan kullanımı ile sonlandırılabilecektir.

8-Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzama nedir, egzamaya ne iyi gelir, hangi besinleri tüketmeliyim gibi araştırmalar yapıyorsanız egzamanın bazı ürün ve yiyeceklerle azaltılabileceğini söyleyebiliriz. Ancak tüm bu uygulamalar ancak egzamanın belirli bir ölçüde azaltılmasını destekleyecektir. Hastalığın tamamen ortadan kaldırılması için ilaç tedavisi şarttır.

Egzama için en çok tercih edilen doğal ürünlerin başında aloe vera gelir. Aloe veranın jel kısmı açılarak egzamalı bölgeye belirli aralıklarla sürülür. Uzun süreli kullanımda başarılı sonuçların alındığı görülmüştür. Bunun dışında kuru egzamaya ne iyi gelir araştırmalarına konu olan ürünler şunlardır;

Yulaf tozu,Salatalık,Beyaz dut,Papatya,Zerdeçal

9-Egzamayı Tetikleyen Yiyecekler Nelerdir?

Egzamayı tetikleyen yiyecekler nelerdir? Bu soruya net bir yanıt verebilmek için öncelikle egzamanın nedenin bilinmesi gereklidir. Eğer egzama alerjik bir nedenden dolayı ortaya çıkmışsa, bu durumda alerjiye neden olduğu bilinen besinlerden uzak durulması gereklidir.

Süt, yumurta, fıstık, buğday, fındık, soya ve deniz ürünleri alerji yapabileceği için egzaması bulunan kişilerin bu yiyeceklerden uzak durması ya da sınırlı tüketmesi önerilebilir.

10-Egzama Kendiliğinden Geçer mi?

Egzama kendiliğinden geçer mi ? Egzama cilt hastalığı ile baş eden pek çok insan tedavi şart mı noktasında büyük tereddüt yaşayabiliyor. Yukarıda da belirtildiği gibi egzama alevlenme ve gerileme olmak üzere iki farklı döneme sahiptir. Gerileme dönemine giren birçok kişi hastalığın sona erdiğini düşünerek, tedavi olmayı reddedebilir.

Ancak gerileme dönemi sonrasında süreç yine tekrar edecek ve yine alevlenme dönemi devreye girecektir. Özellikle bazı ajanlarla karşı karşıya kalındığında, soğuk ve kuru havalarda alevlenme dönemine girmek kaçınılmazdır. Tam anlamıyla hastalığın ortadan kaldırılabilmesi için kesinlikle bir dermatoloğa gidilerek tedavi olunmalıdır.

11-Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama nedir? Egzama hakkında kapsamlı bilgi verildikten sonra tedavi sürecinin nasıl işlemesi gerektiğinden de bahsedilmelidir. Egzama tedavisi kişinin hastalığının türü, şiddeti, yerleşim yeri ve yaşı baz alınarak dermatolog tarafından belirlenir. Alevlenme döneminde kortikosteroid içeren krem, şampuan ve sabun ürünleri kullanmak etkili sonuçlar alınmasını sağlayabilecektir.

Bunun dışında egzaması bulunan kişilerin toksik ajan olan kimyasal madde ve su ile sık temastan mümkün olduğunca kaçınması gereklidir. Egzama tedavisi sürecinde ve sonrasında çok soğuk ya da çok sıcak su yerine daha ılık su ile bölgeyi temizlemek gereklidir. 

Özellikle uzun süren kronik dermatitte ve kış egzamasında mutlaka derinin sık sık nemlendirilmesi gereklidir. Nemlendirme derinin pul pul dökülmesini ve açık yara görünümünü büyük ölçüde azaltabilecektir. Ayrıca mevsim yaz ya da kış ne olursa olsun güneş kremi kullanmak, güneş nedeniyle ortaya çıkan egzamayı da önleyebilecektir.

12-Egzama Tedavisi Asprin Kullanılır mı?

Egzama tedavisi asprin kullanılır mı? Kulağa oldukça farklı gelen bu sorunun cevabı ile ilgili net bir bilgi paylaşımı bulunmuyor. Asprinin egzama tedavisinde sağladığı yarar ya da zararlar hakkında net bir araştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle egzama rahatsızlığı bulunan kişilerin dermatologlara muayene olmadan asprin ya da benzeri ilaçları kullanması önerilmeyecektir. Bir kan sulandırıcı olan asprin, kan değerleri yüksek olan insanlarda ciddi sorunlara yol açabilir.

13-Egzama Kremleri Fayda Sağlar mı? En İyi Egzama Kremi Hangisi?

Peki egzama nedir, egzama tedavisinde kullanılan kremler fayda sağlar mı? Egzama kremleri, kortikosteroid içerdiği için bu hastalığın etkili bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Bu kremler cildin nemlendirilmesini, yumuşatılmasını ve yaralı bölgelerin iyileşmesini hızlandırır.

Ancak egzama kremi kullanarak başarılı sonuçların alınabilmesi için düzenli kullanım oldukça önemlidir. Düzenli kullanım sağlanmadığı takdirde, olumlu sonuç alınabilmesi ve hastalığın tamamen ortadan kaldırılabilmesi mümkün olmayacaktır. 

Egzama nedir ? Egzama tedavisinin etkin bir şekilde yapılabilmesi için ilk olarak bitkisel krem, şampuan ya da sabun içeriği kullanmak gerekecektir. Piyasada çok sayıda egzama kremi bulunsa da, en iyi egzama kremi olarak kullanılan ilaç Dermovate’dir. Glaxo Smith Kline firmasına ait bu ilaç düzenli kullanımda olumlu sonuçlar alınmasını sağlayabilecektir.

14-Egzama Şampuanı Ne Sıklıkla Kullanılmalı?

Egzama şampuanı, saçlı deride egzaması bulunan kişiler tarafından kullanılması önerilen ürünlerdir. Saçta egzama problemi yaşanıyorsa, her yıkamada şampuan kullanımı önerilecektir. Egzama şampuanı standart şampuan gibi her banyo sırasında istenildiği kadar kullanılabilir.  En çok tercih edilen Egzama şampuanı ise Konazol olarak bilinmektedir.

15-Egzama Sabunu Kullananlar Memnun mu?

Egzama nedir? Egzama sabunu kullanımı konusunda alınan sonuçlar kişiye göre değişecektir. Egzama sabunu genellikle el, dirsek ya da ayak bölgesinde ortaya çıkan egzama türünde kullanılabilmektedir.

Sabunlar normal standart sabunlar gibi el ve diğer bölgelerin yıkanması şeklinde kullanılmaktadır. Günde birkaç kere düzenli olarak kullanmak egzamanın ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Kullanılan ürünlerin sonuçları hastalığın şiddeti, bölgesi, yaşı ve türüne göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle egzama sabunu kullananlar tarafından yapılan olumlu ya da olumsuz yorumlar belirleyici olamayacaktır.