Vatikan Müzesi nerede bilmiyorsanız , Vatikan Müzesi eserleri, Vatikan Müzesi bölümleri ve adından sıklıkla söz ettiren Vatikan Müzesi merdivenleri incelemesine gidiyoruz! Vatikan, Katolik dünyasının merkezi olması yanında Avrupa’nın en önemli müzelerinden Vatikan Müzesi’ne (Musei Vaticani) ev sahipliği yapmaktadır.
Vatikan Müzesi nerede ve hangi şartlar altında yapıldı derseniz, toplamda 14 ayrı müze ve galerinin birleşiminden oluşması nedeniyle “Vatikan Müzeleri” adı ile de adlandırılır ve bu müzelerin sanat koleksiyonunda Rönesans döneminin en nadide eserleri ile birlikte Roma Sanatına dair en güzel heykel örneklerini de bulabilmek mümkündür. Yaklaşık 70 bini bulan eserlerden 20 bini Vatikan Müzelerinde ziyaretçilere açıktır. Ayrıca İtalya’nın Başkenti Roma gezi rehberi de size bu gezi sürecinde rehberlik edebilir…
Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? Vatikan Müzeleri’nin Kuruluşu Nasıl Gerçekleşmiştir?
Vatikan Müzesi nerede ve hangi şartlar altında kuruldu derseniz, Musei Vaticani ya da diğer bir ifade ile Vatikan Müzelerinin kuruluşu, 1700 yılı başlarına yani Papa Clement XI Albani tarafından açılan Eski Eserler Müzesi olarak kabul edilse de, 1500’lü yılların başında Papa Julius II döneminde, Apollo heykeli ile Laocoon Heykel Grubunun Vatikan Bahçelerine yerleştirilmesi ile müzenin de temelleri atılmıştır.
Vatikan Müzesi eserleri ile, Papalar, aileleri ve kardinaller tarafından oluşturulan koleksiyonlar, sanat eserleri, satın alınan ve hediye edilen objelerle dünyanın en nadide sanatsal yapıtlarına ev sahipliği yapmaktadır.
1- Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? Vatikan Müzesi Bölümleri Nelerdir?
Vatikan Müzesi nerede ve nasıl kurulduğu konusuna artık fikir sahibi olduysanız, Vatikan Müzesi bölümleri konusuna geçebiliriz. Sanatseverlerin gözdesi durumunda bulunan Vatikan Müzesi, toplamda 6 ayrı müze ile 5 galeri yanında Raphael ve Borgia Odalarıyla Sistina Şapeli’nden oluşur. Yaklaşık 1400 oda içinde sergilenen Vatikan Müzesi eserleri ile aynı zamanda dünyanın en büyük müzelerinden biridir. Müze avlusunda yer alan ve 1990 yılında Arnaldo Pomodora tarafından yapılan Sphere With Sphere (Küre içinde Küre) heykeli de bir anlamda müze ile özdeşleşmiştir.
Vatikan Müzesi bölümleri kapsamında yer alan müzeler ve galeriler ise şöyledir;
A) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 1. Bölüm Mısır Müzesi
Papa Gregory XVI tarafından 1839’da kurulmuştur. Bu müzede, Antik Mısır’a ait eserler, heykeller ve mumyalar bulunmaktadır.
B) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 2. Bölüm Chiaramonti Müzesi
19. Yüzyılın başlarında Papa Pius VII Chiaramonti tarafından kendi adı ile açılan bu müze, koleksiyonunda yer alan Roma Heykelleri Vatikan Müzesi eserleri içinde beğeni toplar. Bu bölümde Çiçero Büstünden, Eros Heykeline kadar mükemmel sanat eserlerini görmek mümkündür.
C) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 3. Bölüm Yeni Kanat (Braccio Nuovo)
Yeni kanat olarak adlandırılan uzun koridor içerisinde de en güzel heykelleri görebilmek mümkündür. Yaralı Amazon, Nil ve Athena heykelleri bu bölümde öne çıkan başlıca eserlerdir.
Ç) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 4. Bölüm Pio-Clementino Müzesi
1771 yılında Papa Clement XIV tarafından açılan ve için de Yunan Haçı Odası, Sala Rotunda (Yuvarlak Oda), Muses Salonu, Hayvanlar Salonu, Heykeller Galerisi, Sekizgen Avlu gibi bölümleri barındıran müzedir. Bu kısımda mozaikler, lahitler ve heykeller bulunur.
Sekizgen Avluda yer alan Apollo heykeli ve Laocoon Heykel Grubu, heykel sanatının başyapıtları arasında kabul edilir.
D) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 5. Bölüm Gregoryan Etrüsk Müzesi
1837 yılında açılan bu bölümde, 22 oda içinde dünyanın en güzel ve en büyük Etrüsk eserleri koleksiyonu bulunur. Milattan önce 8. Yüzyıllarda İtalya coğrafyasında etkili olan Etrüskler, kültürleri ile Roma İmparatorluğunu etkilemişlerdir. Todi Marsı, Altın zırh ve altın fibula bu kısımdaki en önemli eserler olarak öne çıkar.
E) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 6. Bölüm Candelabra (Şamdanlar) Galerisi
Roma Dönemine ait çeşitli arkeolojik eserlerin bulunduğu bu galeri, mermerden yapılan muhteşem şamdanlarla 6 bölüme ayrılmıştır. Galerinin adı da bu şamdanlardan gelmektedir.
F) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 7. Bölüm Halılar Galerisi
Vatikan Müzesi nerede ise Vatikan’da en çok sanat eserinin bulunduğu bir müzedir. Halılar Galerisi ise, Raphael’in çizimlerini yaptığı ve Hz. İsa’nın yaşamını tasvir eden 12 halıya ev sahipliği yapan galeridir.
G) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 8. Bölüm Haritalar Galerisi
Papa Gregory XIII’nin talimatı ile 1580-1583 yılları arasında tamamlanan bu galeride 40 adet fresk boyalı harita ile muhteşem tavan süslemeleri yer alır.
Ğ) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 9. Bölüm Raphael Odaları
Büyük ressam ve Rönesans ustası Raphael tarafından, Papa Julius II. ‘nin kişisel kullanımı için Vatikan Müzesi bölümleri içerisine yapılan odalardır. Ünlü başyapıt Atina Okulu’da burada bulunur. Bu odalarda bulunan duvar resimleri, figürler ve tavan süslemeleri eşsizdir. Atina Okulu adı verilen odada Raphael, 1509 ile 1511 yılları arasında, farklı dönemlerde yaşayan antik çağ ve Rönesansın ünlü figürlerini resmetmiştir. Platon, Aristoteles, Sokrates, Pisagor, İbn-i Rüşd, Heraclitus, Diyojen, Öklid, Batlamyus tasvirleri yanında Raphael’in kendi otoportresi de Atina Okulunda bulunur.
H) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 10. Bölüm Borgia Daireleri
Erken Rönesans ustası Pinturicchio tarafından duvar resimleri yapılan Borgia adı ile bilinen Papa Alexander VI’nin özel odalarıdır. Bu daireler arasında yer alan Azizler Odasında bulunan Katherina Freskinde, Papa’nın kızı Lucrezia’nın yanında bulunan beyaz sarıklı figür Cem Sultan’a aittir.
I) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 11. Bölüm Borgia Daireleri Sistina Şapeli Müzesi
Barındırdığı Michelangelo’nun freskleri ile bugün dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Sistina Şapeli, Kardinaller Meclisi’nin Papa Seçimi toplantılarına ev sahipliği yapar. Sistina Şapeli’nde Kardinaller tarafından kullanılan oylar, şapelin içine yerleştirilmiş özel bir ocakta yakılır. Vatikan Müzesi bölümleri arasında bulunan Şapelin bacasından çıkan dumanın rengi siyahsa, bu henüz Papa’nın seçilmediğine gösterirken beyaz duman ise yeni papanın seçildiği anlamına gelir. Dumanın rengi kullanılan özel yakıtlar ile verilir. Sistina Şapeli’nin tavan freskleri, Michelangelo’nun en büyük şaheseri olarak kabul edilir.
İ) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 12. Bölüm Borgia Daireleri Pinacoteca ( Vatikan Resim Galerisi)
200 yıllık Vatikan Resim Galerisi, Papa Pius’un topladığı eserler ile oluşmuştur. Bu galeride Raphael, Leonardo Da Vinci, Caravaggio, Fra Angelico ve Veronese gibi büyük ustaların eserleri bulunur. Genç yaşta hayata veda eden Raphael’in son eseri “The Transfiguration – Başkalaşım” isimli yapıtı ile Da Vinci’nin “Vahşi Doğada Aziz Jerome” isimli eseri bu bölümde yer alır.
J) Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 13. Bölüm Borgia Daireleri Gregoryen Profane Müzesi
Papa Gregory XVI tarafından kurulan ve dini olmayan eserlerin sergilenmesi için kullanılan müzedir. Kabartmalar, heykeller, mezar anıtları, mozaikler ve lahitleri barındırır.
K)Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? | Vatikan Müzesi Bölümleri 14. Bölüm Borgia Daireleri Pio Cristiano Müzesi;
Pio Cristiano Müzesi M.S. 2. ve 6. yüzyıllar arasındaki eserleri barındıran bir erken dönem Hıristiyan koleksiyonuna ev sahipliği yapar.
Koronavirüs pandemisi öncesi çok yoğun ziyaretçi alan Vatikan Müzesi bölümleri, 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren pandemi kuralları (Ateş ölçümü, Maske zorunluluğu gibi) ile uyumlu şekilde ziyaretçi kabul etmeye tekrar başlamıştır. Vatikan Müzesi bilet giriş ücreti fiyatı öğrenmek istiyorsanız, ilgili yazıya bakabilirsiniz!
Bonus! Vatikan Müzesi Eserleri Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinmek İster misiniz?
Vatikan Müzesi eserleri ve bölümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, sizler için güzel bir içerik getirdik. İyi seyirler 🙂