Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Kapsamına Girer mi ? Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Kaç Yıl ?

Kredi kartı kullananları oldukça

Kredi kartı kullananları oldukça ilgilendiren kredi kartı borcu zaman aşımı nedir? Zaman aşımı olması için kaç yıl geçmesi gerekir? Günümüzde kredi kartı kullanımı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygınlaşmış bulunuyor. Gerek ödeme sırasında sağlanan kolaylık, gerek nakit paraya ihtiyaç duyulmaması ve gerekse de taksit gibi çeşitli avantajlar kredi kartı kullanımını her geçen gün fazlalaştırıyor.

Bunun yanında, kredi kartı kullanımının artması ve özellikle küresel bir salgın olan korona virüs pandemisi döneminde artan ekonomik daralma ile beraber kredi kartı borçlularının sayısı da önemli ölçüde artmış bulunuyor.

Bu anlamda tüm bankacılık işlemleri sürecinde olduğu gibi kredi kartı borcu olanların araştırdığı konular arasında ise kredi kartı borçlarının zamanaşımına uğrayıp uğramayacağı, zaman aşımına uğruyorsa zamanaşımı süresi gibi hukuki meseleler yer alıyor. Peki, kredi kartı borçları zamanaşımına uğrar mı? Bu borçlar yönünden belirlenen zamanaşımı süresi ne kadardır? İşte, bu yazımızda kredi kartı borçlarında zamanaşımı süresine dair araştırılanları ve merak edilenleri sizler için derledik…

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Kaç Yıl

Hukuk sistemimizde borç zamanaşımları ile ilgili en kapsamlı düzenlemeler, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 146 ve devamı maddelerinde yer alır. Bu kapsamda, Türk Borçlar Kanunu madde 146 düzenlemesi ise;

“Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir”

Hükmünü içerir. Bu on yıllık zamanaşımına istisna olan hallerde yine yasal düzenlemeler ile ortaya konur. Bu anlamda özel bir zamanaşımı süresi belirlenmeyen her türlü borç için zamanaşımı süresi ise 10 yıl olarak kabul edilir.  

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Nasıl Uygulanır?

Bu yapılan açıklamalar ışığında kredi kartı borçları içinde kanunen kabul edilen zamanaşımı süresi 10 yıldır. Ancak kredi kartı borcunun zamanaşımına uğrayabilmesi için, bu borç için zamanaşımı süresi içerisinde hiçbir işlem yapılmaması yani diğer bir ifade ile yasal takip ve icra işlemlerinin başlatılmaması gerekir. Banka tarafından başlatılan icra takibi gibi yasal işlemler ise 10 yıllık zamanaşımı süresini sıfırlar.

Ayrıca kredi kartı borcunun banka tarafından varlık yönetim şirketlerine devri durumunda ise, özel yasal düzenleme nedeniyle zamanaşımı süresi 20 yıla çıkar. Varlık yönetim şirketlerinde bulunan borçlar, Bankacılık Kanunu Madde 141 düzenlemesi gereği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamında olduğundan bu borçlar yönünden zamanaşımı süresi 20 yıl olarak belirlenmiştir. Bu noktada da varlık yönetim şirketine devredilen borçlar yönünden başlatılacak bir yasal takibin de yine zamanaşımı süresini sıfırlayacağını belirtmek gerekir.  

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Süresi Dolarsa Ne Olur?

Hukuk sistemimizde zamanaşımı, kanunda belirtilen süreler içerisinde borç açısından hiçbir işlem yapılmaması durumunda (yani yasal bir işlem ya da takip yapılmaması halinde) borcun kapanmasını ve tekrar bu borç nedeniyle takip yapılamaması sonucunu doğurur. Bir diğer ifadeyle, zamanaşımı süresinin dolması ile alacaklı olan kişi ya da kurum borç ile ilgili borçludan bir ödeme yapılmasını talep hakkını kaybeder.

Ancak zamanaşımı süresi dolan borçlar yönünden, önemli ve unutulmaması gereken bir konu ise zamanaşımı süresinin dolduğunun borçlu tarafından ileri sürülmesinin gerekliliğidir. Bu noktada bakılması gereken yasal mevzuat olan Türk Borçlar Kanunu 161 maddesi düzenlemesi ise bu konuda şu hükmü içermektedir;

“Zamanaşımı ileri sürülmedikçe, hâkim bunu kendiliğinden göz önüne alamaz”

Bu açık yasal düzenleme karşısında, kredi kartı borcu zaman aşımı durumunun olduğunu iddia eden kişi bu hususu yasal süresi içerisinde (İcra İflas Kanunu 168. Madde hükmü gereğince 5 gün içerisinde) ileri sürmelidir. İleri sürülmeyen zamanaşımı hakim tarafından resen yani kendiliğinden göz önüne alınmaz.