Diyabet Nedir | Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Diyabet nedir sorusu, hastalığın

Diyabet nedir sorusu, hastalığın yaygınlık kazanmasıyla daha fazla araştırılır bir hale gelmiştir. Günlük yaşamı olumsuz etkileme potansiyeli olan diyabet hastalığı, doğru bir yaşam tarzı ve uygun tıbbi müdahalelerle çözüme ulaşabilir. Kan değerleri vücudun en önemli kısımlarından biri olduğu için tüm organları etkiler ve bu alanda oluşan dengesizliği engellemek için belirli bir süreç geçirilir.

Hayatınız devam ederken ani sağlık sorunlarıyla karşılaşmak genel anlamda rahatsız edici ve müdahale gerektiren bir durumdur. En temelde kan değerleriniz yaşam tarzınızla doğrudan alakalı olduğu için sorundan kurtulmak isteyenlerin ilk başta bu konuda ilerleme kaydetmesi gerekir. Başarılı sonuçlar alındığında belirgin şekilde hissiyatınız değişecektir.

Diyabet Nedir?

Diyabet nedir sorusunun en kısa ve anlaşılır cevaplarından biri; kandaki glukoz seviyesinin normal değerlerden daha yüksek olmasıdır. Genel beslenme alışkanlıklarında toplumsal değişimler, bireysel olarak yeteri kadar sağlıklı beslenmeye önem verilmemesi, hayat tarzı gibi detaylar diyabet için zemin oluşturabilir. Diyabet hastalığı nedir diye araştıran kişiler, öncelikle beslenmenin bu hastalıkta oldukça önemli olduğunu bilmelidir. 

Normal şartlarda idrarda şeker olmaması gerekir, fakat diyabeti olan hastalarda bu durum görülür. Önlem alınmadığında bu sorun ciddi boyutlara ulaşabilir. Dolayısıyla kişinin kan değerleri fark edildiği anda diyabet ne demek sorusunun bir öteki aşamasına geçilmelidir. Yaşanan hastalığın sonlandırılması için uzman ile iş birliği içerisinde çözüme odaklanılması gerekir. Diyabet türlerine göre bir tanım ve çözüm süreci belirlenmelidir.

Tip 1 Diyabet Nedir?

Vücudun dışarıdan aldığı enerji kaynaklarının emilmesi ve ayrıştırılarak dağıtılması için glukoz ismindeki basit şekerler devreye girer. Besin kaynağı olarak glukoz organların faaliyetlerini sürdürmesi için önemlidir ve insülin hormonu tarafından kullanılarak işlevsel hale getirilir. Tip 1 diyabet, vücudun bağışıklık sisteminin koruma yaparken kendi hücrelerine yabancılık çekmesi temelinde ortaya çıkmaktadır. Pankreas beta hücreleri tahrip olduğu için hastalık belirtilerine de doğrudan rastlamak mümkündür. Yakın akrabalarında Tip 1 diyabet olan kişilerde, gebelikte bu hastalık çıkma olasılığı yüksektir. Çocuk yaşlarda görünme olasılığı yüksektir.  

Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 2 diyabet nedir sorusu metabolizma hastalığı olarak kan şekeri yüksekliğine işaret eder. İnsülin hormonu, kandaki şekeri düzenler ve bu hormon hiç salgılanmadığında hastalık kendini belli etmeye başlayacaktır.  Bu tip hastalıklarda orta yaşlarda görünen sorunlar daha fazladır. Bazı istisna durumlarda daha Tip 2 diyabet hastalığı genç dönemlerde de görülebilir.  

Diyabet  Belirtileri Nelerdir

Genel bir sınıflandırma yapmak gerekirse tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet türlerine göre belirtileri de incelemekte fayda olacaktır. Çünkü şeker hastalığı belirtileri, tiplerine göre farklılık göstermektedir. Tip 1 diyabet belirtileri arasında kilo kaybı, sık idrara çıkmak ve bu duruma bağlı olarak çok su içmek gibi belirtiler vardır. Bu belirtilerin temelinde insülin hormonunun azlığı ve böbreklerden şeker atılması yer alır. Suyla şeker atılırken sık şekilde idrar çıkışı olur.

Acil müdahale gerektiren ketoasidoz durumlarında zararlı atıklar ani şekilde sorunlara neden olabilir. Bu gibi ekstra durumlarda görülen ketoasidoz göstergeleri, aşırı halsizlik,  hızlı nefes alıp verme, karın bölgesinde ağrı gibi sıralanabilir. Tip 2 diyabet belirtileri yüksek kan şekeri nedeniyle oluşan bir duruma işaret eder. İç organlarınızın yapısal anlamda zararını engellemek için hızlı şekilde önlem alınmalıdır.  Yüksek kan şekeri olarak tanımlanan hiperglisemi için en sık görülen belirtiler; aşırı susama, yoğun ve sık idrar çıkışı,  yemek yeme isteğinde anormal artış olarak sıralanabilir.

Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?

Türlerine göre tip 1 diyabet hastalığı tedavisi için en yaygın bilinen tedavi insülin takviyesi olarak bilinmektedir. Bu hayat kurtarıcı bir enjeksiyon işlemi olarak yeterli görünse de hastalar mutlaka hayat şartlarını şeker hastalığına göre düzenlemeli ve spor ile sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmalıdır. Genel anlamda kan şekeri dengesizliklerine neden olacak hallerden uzak durulması önemlidir. 

Tip 2 türündeki diyabet hastalığı tedavisi için aşamalı şekilde ilerleme kaydedilmeye odaklanılır. Öncelikle diyetisyen kontrolünde bir beslenme alışkanlığı kazandırılır. Devamı getirilecek şekilde bir egzersiz programı oluşturularak hayata geçirilir ve şeker hastalığı için önlemler alınır. Yapılan birinci basamak tedavi uygulamalarına rağmen kan şekerinde düzelme görülmezse hap kullanımı ile kan şekeri değerlerinin düşürülmesi hedeflenir. Bazı hallerde düzenli insülin takviyesi ihtiyaç olabilir. Tedavi desteği devam ederken haftalık düzenli kontrollerin devam etmesi kritik önem taşır. Kan şekeri ölçümleri haftalık belirli günlerde yapılmalıdır.

Tip 2 Diyabet Tedavisi için Kimler İnsülin Tedavisi Alabilir?

Tip 2 diyabet tedavisi için söz konusu olduğu bir kişi, şu durumlarda insülin tedavisi alabilir:

Diyet ve spor yapan, ilaçlarla da düzenleyici takviye alan hastalarda kan şekerinin düşmemesiOperasyon geçirecek olan kişilere önceden ve ameliyat dönemi boyuncaHastalığı esnasında diyabetik ayak sendromu (ayaklarda yara olması) yaşayan kişilerHamilelik süresi boyunca kan şekeri dengesi sağlanamayan diyabetli hamilelerdeVücudunda yoğun bir enfeksiyon hastalığı olan ve bir türlü iyileşmeyen diyabetli hastalardaHastalıkla alakalı beklenmedik etkilerin görünmesi halinde insülin tedavisi gereklidir.