Omega 3 Faydaları Nelerdir | Kış Aylarında Neden Balık Tüketmeliyiz? Balık Tüketimi Neden Önemlidir ?

Omega 3 faydaları ile

Omega 3 faydaları ile insanların sağlığı açısından kesinlikle alınması gereken bir vitamindir. Omega 3 faydaları ve zararları noktasında özellikle çocuk gelişiminde ne kadar önemli olduğu herkesçe bilinmektedir. Peki kış aylarında neden balık tüketmeliyiz bu konuya bakalım.

Aylara göre balık tüketimi beyin gelişimi ve hafızanın güçlenmesi açısından düzenli şekilde olmalıdır. Her birey özellikle Alzheimer benzeri hastalıklara karşı hafızası için etkin koruma olarak balık tüketimi yapar. Balık, sadece omega 3 değil protein, vitamin ve mineraller bakımından da oldukça zengin bir besindir. Neredeyse herkesin ortalama haftada 2-3 kez yenilmesi gereken besin olarak bildiği balık tüketimi aksatıldığında adeta vücutta eksikliği hissedilir.

Kış Aylarında Balık Tüketimi Ne Kadar Olmalı?  Omega 3 Faydaları Nelerdir? Balık Haftada Kaç Kez Yenmeli ?

Kış aylarında balık tüketimi özellikle balık severler açısından önemlidir. Bununla beraber diyetisyenlerin et tüketiminde balık etini tavsiye etmesi de balık etinin ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gösterir. Ancak balık tüketimi ile ilgili merak edilen hususlar vardır. Bunlar şu şekilde ele alınabilir:

Balık Ne Kadar Yenmeli ? Omega 3 Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar haftada 2 kez düzenli şekilde balık tüketimi yapılması gerektiğini belirtmektedirler. Ancak bu şekilde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller yeterli düzeyde alınabilir.

Balığın Faydaları Nelerdir?

Balık tüketimi başta beyin gelişimi olmak üzere kalsiyum, demir, fosfor ve folik asit gibi önemli minerallerin vücuda alınması için önemlidir. Bu vitaminlerin eksikliğinde ve özellikle omega 3 eksikliğinde kişi beden sağlığı noktasında çıkmaza girer. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için mutlaka balık tüketimi önemsenmelidir.

Balığın Zararları Nelerdir?

https://www.youtube.com/watch?v=QgBGn8LpbQ4

Balıklar suda çeşitli kimyasallar ile bulaşmış olabilir. Bunlar başında civa gelebilir. Bu nedenle çabuk bozulma durumu olan balığı alırken mutlaka tazeliğinden emin olmalısınız. Aksi halde balık tüketimi bayat olması sonucu gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Bu durumdan korkan kişiler, tesis balığı alındığında çok daha besin değeri yüksek daha çok vitamin alacaklarını düşünürler. Oysa vitamin ve mineraller bakımından deniz balığı diğer ortamlarda bakılan balıklara oranla daha sağlıklıdır.

Omega 3 Ne İşe Yarar? Omega 3 Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Omega 3 faydaları bakımından vücut sağlığını en iyi şekilde destekler. Ancak özellikle omega 3 takviyesi almak isteyenler omega 3 ün zararlarını da merak ederler. İşte omega 3 faydaları ve zararları!

1- Omega 3 Beyne Faydaları

Bazı yağlar beyin açısından oldukça önemli rol oynar. Bunlar başında DHA gelir. Beyin düşünme merkezi açısından gelişimi ve bilginin tazeliğini koruyan DHA yağ asidi balık ile alınabilmektedir. Omega 3 alımı ile vücuda alınan yağ asitleri beyne olumlu yönde katkı sağlar. Özellikle hafızayı güçlendirmek için ihtiyaç duyulan omega 3 faydaları arasında özellikle alzhaimer hastalığında tedavi rolü de başta gelir.

2- Omega 3 Cilde Faydaları

Omega 3’ün vücuttaki en önemli görevlerinden birisi de ciltte yağ dengesini düzenlemektir. Cildin genç kalması için çok önemlidir. Eğer varsa saç diplerinde ortaya çıkan iltihaplanmalara karşı etkin koruma sağlar. Aknelere karşı koruyucu görevi vardır. omega 3 faydaları ile cilt sağlığı daima korunmaktadır. 

3- Omega 3 Kilo Aldırır mı ? Omega 3 Faydaları İçin Balık Yemek Kilo Yapar mı?

Omega 3 güçlü bir yağ lipiti olmasına rağmen kilo aldırmaz. Bu özelliği sebebi ile diyetlerde özellikle balık tüketimi diyetisyen tarafından tavsiye edilir. Zaten omega 3 faydaları başında zararsız yağ asidi olma özelliği gelmektedir.

4- Dondurulmuş Balık Neden Zararlı? Dondurulmuş Balık Zararlı mıdır?

Genellikle balığı mevsiminde yemek gerektiği konusunda telkinler var. Ancak bu durum balığın kesinlikle mevsiminde yenilmesi gerektiği anlamına da gelmez. Çoğu zaman balık dondurulur ve mevsimi dışında da yenebilir. İşte balığın dondurulmuş vaziyette saklanması ve sonrasında tüketilmesi konusunda sağlıksız olduğu yönünde iddialar da vardır.

Dondurulmuş balıklar ilk aşamada taze balıktan daha sağlıklı olabilir. Bunun esas sebebi ise taze tutulan balığın tezgaha gelene kadar tutulduğu andan itibaren ne kadar beklediğinin net bilinmemesidir. Balık ise tez bozulan bir besindir. Ancak dondurma işleminde tutulduğu anda iç organlar çıkarılır ve dondurulur. Bu işlem hızlı olduğu için bozulmaya mahal yoktur.

Ancak dondurulmuş balığı çözdürüp sonrasında birkaç defa dondur çöz yapılırsa bu durum bakteri üremesine yol açar. Sağlığı tehdit eden balık dondurma işlemi de budur. Olabildiğince taze balık yenmelidir. Ancak mevsimi dışında balıksız kalmaktansa dondurulmuş balık tüketimi de önem taşır.

5- En Faydalı Balık Sıralaması Nasıldır? Omega 3 Faydaları Hangi Balıkta Daha Çoktur?

Balık tüketimi esnasında birden farklı vitamin alınabilir. Bunların başında kalsiyum gelir. Kalsiyum bakımından zengin balıklar; somon balığı, turna, sardalya, hamsi, uskumru, morino ve levrektir. Balık denilince akla gelen Omega 3 vitamini açısından zengin olan balıklar ise; uskumru, sardalya, lüfer ve hamsidir.