Dünyanın dört bir yanında her gün milyonlarca çocuğa zeka testi yapıldığını ve alınan sonuçlara göre binlerce çocuk için zeka nasıl geliştirilir sorusunun cevabının arandığını biliyor muydunuz? Yüzyıllar boyunca Albert Einstein’ın beyni dikkate alınarak zeka seviyesi ile beyin büyüklüğünün doğru orantılı olup olmadığı araştırılıyor.
Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Howard Gardner da dahil olmak üzere bazı bilim adamlarına göre insan beynini ölçen zeka testleri yeterli değildir. Çünkü insan doğasında sahip olunabilecek 8 farklı zeka türü bulunmaktadır. Peki, işin aslı nedir? Zeka nasıl geliştirilir? İşte, detaylar…
10 Adımda Zeka Nasıl Geliştirilir
Her ebeveyn çocuğunun gelecekte çok başarılı olmasını ve hayallerindeki meslek ya da hobilerde profesyonelleşmesini ister. Bazı anne ve babalar bu amaç için çocuklarını bir Kültür Merkezi ya da Zeka Testi Merkezi ile tanıştırarak, çocuklarının da bu amaçları edinmesini ister.
Hem çocuklar hem de yetişkinler için zeka testi uygulanırken, yaş ya da hayat deneyimlerine uygun ölçeklerin kullanıldığı bir merkezde yapılan bir test ile her yaş grubuna aynı ölçek ile test uygulayan merkez birbirinden farklı sonuçlar ortaya koyacaktır. Hatta bazı araştırmalar, zeka testi yüksek ortalamalı ailelerin çocuklarında da genetik olarak yüksek sonuçlar elde edildiğini ortaya çıkarmıştır. Çünkü yetişkinlerde beyin gelişimi ile çocuklardaki birbirinden farklıdır.
Bu durumun aksi olduğu zamanlarda ise ebeveynler çocuklarının üzerinde büyük bir baskı uygulayarak çocuklarda zeka nasıl geliştirilir sorusunun cevabını ararlar. Hem yetişkinler hem de çocuklar için zeka seviyesini keskin hale getiren bazı alışkanlıklar bulunmaktadır. İşte, zeka nasıl geliştirilir sorusunun 10 cevabı!
1 – Hayal Kurarak Zeka Nasıl Geliştirilir
Hayal kurmak, gelecek ile ilgili planlar yapmak veya hayallerindeki kişi olmak için neler yapmak gerektiğini tasarlamak gibi yetenekler, bazı bilimsel çalışmalara göre zeka belirtisi olarak ifade edilmektedir. 2017 yılında, Georgia Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre sürekli hayal kuran kişiler, yaratıcı ve düşünsel testlerde hayal kurmayan kişilerden daha yüksek puanlar almışlardır. Hatta bu testler uygulanırken, her iki gruptaki kişilerin beyinleri MR cihazı ile takip edilmiştir. Bu testlerde hayalperestlerin daha güçlü beyin sistemlerine sahip oldukları tespit edilmiştir.
2 – Sosyal Bireyler Hafıza Gücünü Artırıyor
1998 ile 2004 yılları arasında yürütülen bir araştırmada sosyalliğin hafıza gücü üzerindeki etkileri incelendi. Yapılan araştırmada katılımcılara her iki yılda bir hafıza testleri uygulandı. Yapılan testler sonucunda sosyal kişilerin diğerlerinden daha aktif hafıza becerilerine sahip oldukları anlaşıldı. Peki, buradaki sosyallik ne demek oluyor?
Bugünlerde sosyalleşmek konusunda tereddütlerimiz bulunsa da, hayatında sosyalliğin önemli olduğu kişilerin hafızalarının daha güçlü olduğu ispatlandı. Sosyalleşmek ise yalnızca sık sık bir araya gelen insan topluluğu demek değildir. Sosyalleşmek, insanlarla bağını koparmayarak sürekli iletişim halinde olmaktır.
Düzenli 5 çayları, akraba ziyaretleri, arkadaşlarla oyun partileri ya da piknik sosyalleşme olarak tanımlanabilirken; internet ortamından sık sık görüntülü sohbette bulunmak da sosyalleşmek olarak nitelendirilmektedir. Yani bu araştırmanın sosyal insanları aynı zamanda paylaşımcı insanlar demektir.
3 – Roman Okuyarak Zeka Nasıl Geliştirilir
Kitap okumanın kelime dağarcığını geliştirdiği herkes tarafından bilinir. Peki, kurgu eserler okumanın duygusal zekayı geliştiren etkinlikler arasında olduğunu biliyor muydunuz? Okuduğunuz roman içerisindeki kurgu ögeleri empati, hayal kurma, plan yapma ve duygusal zekanızı geliştiriyor. Bu noktada hem çocuklarınız hem de kendiniz için seviyeye uygun roman okuyarak duygusal zeka geliştirme yolları ile tanışabilirsiniz.
4 – Video Oyunu Oynamak Yaratıcılığı ve Karar Verme Mekanizmasını Güçlendiriyor
Hemen her anne ve babanın endişeler ile baktığı video oyunlar aslında zeka nasıl geliştirilir sorusunun bir anlamda cevabını barındırıyor. Geçtiğimiz yıllarda üretilen zararlı video oyunlar aslında kurgusu ya da sahip olduğu hikaye ile zararlı değillerdir. Bu oyunları araç olarak kullanan bazı art niyetli kişiler, oyun oynayan çocuklara zarar vermek istemişlerdir ve aileler bunları duyduktan sonra video oyunlara düşman kesilmişlerdir. Fakat işin aslı pek de öyle değil.
Video oyunlar, yaratılan hikayeyi görsel bir şekilde sunduğu için oyun oynayan kişinin yaratıcı zekasını geliştiriyor. Ayrıca oyun içerisinde farklı yollarda ilerleyen, çok sayıda envanter içerisinden amacına uygun olanı seçerken ya da önüne gelen iki seçenekten birini tercih ederken karar verme mekanizması gelişiyor. Bunun sık sık uygulandığı bir video oyun ise çok sayıda zeka ve mantık soruları çözmekten çok daha etkili oluyor. Böylece sayısal zeka nasıl geliştirilir sorusunun cevaplarından birine de ulaşmış oluyorsunuz.
5 – Doğru Beslenme ile Zeka Nasıl Geliştirilir
Bilim insanları bazı bitkilerin ve gıdaların zeka geliştirme özelliği olduğunu ifade etmektedir. Domates, yumurta, yabanmersini ve brokoli bunlardan yalnızca birkaçıdır. Somon balığı ve keten tohumu da içeriğindeki omega-3 yağı nedeniyle beyni güçlendiren özellikte olduğu belirtilmektedir. Bunların yanı sıra karbonhidrat yönünden zengin besinlerin de midede parçalanarak kan dolaşımına glikoz saldığı ve böylece beynin çalışma hızını artırdığı bilinmektedir. Peki, doğru beslenme ile zeka nasıl geliştirilir? Zeka geliştirmek için ne yemeliyiz ?
Erken çocukluk döneminde, zihnin açık olması gereken sınav dönemlerinde veya zeka yarışmalarına katılan öğrenciler için özel beslenme programları hazırlanır. Bu programları hazırlayan diyetisyenler ve eğitim koçları, yukarıda saydığımız besinleri temel alırlar. Fakat her gün somon yemek ya da her gün brokoli yemek mümkün olmaz. Bu durumda beslenme uzmanları söz konusu gıdaların içerdiği etkin maddeleri dikkate alarak program hazırlamaktadırlar. Böylece hem çeşitli hem de dengeli beslenmek mümkün olur.
6 – İnanmak Başarmanın Yarısıdır | İnanarak Beyin Nasıl Geliştirilir
Bu sözü ilk okuduğunuzda size klişe gibi gelecek. Bunu biliyoruz. Ama yapılan araştırmalar, kendisine inanan ve güvenen kişilerin zekalarının gelişime çok daha açık olduğunu ortaya koymaktadır. Bir sınıftaki öğrencilere bir derse girmeden önce daha zeki olmalarının mümkün hatta oldukça kolay olduğu söylendikten sonra derslerde yüzde 85 oranında başarı artığı olduğu fark edilmiştir.
Bir başka sınıftaki öğrencilere ise daha zeki olmanın mümkün olmayacağı ifade edildikten sonra dersi öğrencelerin sadece yüzde 54’ünün anladığı belirlenmiştir. Yani, inanmak ve kendine güvenmek beyin nöronlarını aktif hale getirerek öğrenmeyi pekiştiriyor.
7 – Spor Yaparak Sosyal Zeka Nasıl Geliştirilir?
Düzeni spor yapmak, bedeni güçlü tutacağı gibi zihnin de açık olmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar, düzenli spor yapan kişilerin beynindeki hafıza ve anlama bölgelerinin çok daha büyük olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca düzenli spor yapmanın beyindeki kan damarlarına yenilerinin eklenmesini böylece kimyasal olarak gelişmeyi tetiklediğini ortaya konmuştur.
Spor yapmak stresi azaltırken, daha az stresli bir beyin ise gelişime çok daha açık hale gelmektedir. Bu noktada düzenli spor ile zeka nasıl geliştirilir sorusunun cevabı bulunmuş olur.
8 – Mantık Geliştirme Yöntemleri ve Farkındalık Egzersizleri ile Zekanızı Geliştirin
Günümüz akıllı telefon uygulamaları arasında önemli bir yere sahip olan farkındalık egzersizleri ile doğru karar alma ve rasyonel zekanızı geliştirme şansı bulursunuz. Günde 15 dakika uygulayacağınız bu egzersizler ile zihinsel olarak sağlıklı bir birey olma şansına sahip olabilirsiniz.
9 – Enstrüman Çalmak Zeka mı Geliştirir
Zeka nedir sorusunu soran birçok bilim adamı zekayı geliştiren etkinlikleri de derinlemesine araştırmıştır. Zeka geliştiren etkinlikler arasında enstrüman çalmak da yer alıyor. Eğer zekanızı geliştirmek ve bunu sürekli hale getirmek istiyorsanız, ilginiz olan bir müzik aleti çalmayı öğrenebilirsiniz. Hatta birden fazla enstrüman çalmanın zekayı daha hızlı geliştirdiği bilinmektedir. Enstrüman çalarken beynin hemen hemen tüm bölgeleri çalışıyor. Dil becerisi ile bilişsel becerilerin etkin olduğu bölgeleri hareketlendiren enstrüman çalma etkinliği ile zekanızı geliştirmeniz eğlenceli hale gelecektir.
10 – Yeşil Çayın Mucizevi Etkisinden Faydalanın
Hakemli dergi Experimental Gerontology ’e göre her gün 1 fincan yeşil çay içmek uzun vadede beyin hücreleri kaybını en aza indirdiğini paylaştı. 12 ay süresince fareler üzerinde yapılan deneylerde, yeşil çay içerisinde bulunan kateşin isimli bileşiğin yaşlı farelerin beyin fonksiyonlarını güçlendirdiğini ortaya koydu. Yani, yeşil çay ölmeye yüz tutmuş beyin hücrelerini güçlendiriyor.