Abdest Nasıl Alınır? Abdestin Farzları Nelerdir? Abdesti Bozan Şeyler Nelerdir?

Abdest nasıl alınır sorusu

Abdest nasıl alınır sorusu özellikle abdest almayı yeni öğrenecek olanlar ya da abdest nasıl alınır sırasıyla karıştırıyorum diyenler için oldukça mühimdir. Abdest namaz hazırlığı öncesinde müminlerin Allah’ın huzuruna çıkmak için hazırlanmaya başladıkları en önemli andır.

Peki abdest nasıl alınır? Hangi adımlara dikkat etmek gereklidir? Abdest farzları nelerdir? Abdesti bozan durumlar hangileridir? İşte tüm detayları ile abdestin nasıl alınacağı ve dikkat edilmesi gereken kurallar!

Abdest Nasıl Alınır? Abdestin Farzları Nelerdir?

Abdest nasıl alınır sırasıyla bakılacak olursa elbette bunun bir usulü vardır. Abdestin farzları ise şu şekilde sıralanabilir:

• Yüzü yıkamak

• Elleri dirsekler ile beraber yıkamak

• Başın dörtte birini mesh etmek

• Ayakları topuklar ile beraber yıkamaktır.

Abdest Nasıl Alınır Diyanet Açıklamaları | Abdest Sırası Nasıldır?

Abdest almak dini vecibeleri yerine getirirken yapılması gereken en önemli ibadettir. Bunun için varsa yanlışların düzeltilmesi abdeste dair sorulamayanlar Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda açıkça konuyu ele almıştır. Abdest nasıl alınır maddeler halinde anlatımı ile Diyanet açıklamaları şu şekildedir:

Abdest Alırken Okunacak Dua| Abdest Nasıl Alınır ve Ne Söylenir?

Abdest almaya başlarken;

(Bismillâhil-azîm velhamdü lil-lahi alâ dînil-islâmi ve alâ tevfîkıl-îmâni elhamdü lillahillezî ce’alel-mâe tahûren ve ce’alel-islâme nûren) denir.

Abdest almayı bitirdikten sonra;

(Allahümmec’alnî minettevvâbîne vec’alnî minel-mütetahhirîne vec’alnî min ibâdikes-sâlihîne vec’alnî minellezîne lâ havfün aleyhim velâ hüm yahzenûn) duası okunur.

Abdest Nasıl Alınır Resimli Anlatım | Doğru Abdest Nasıl Alınır?

1- Abdest Nasıl Alınır Bayan

Abdest alınışı için öncelikle abdest almak için niyet edilir ve eüzü besmele ile başlanır. Niyet ettim Allah rızası için vakit namaz için abdest almaya denir. Ayrı ayrı eller bileklere kadar üç defa güzelce yıkanır ve parmak aralarına su gitmelidir. Eğer suyun deriye temasını engelleyecek yüzük varsa çıkarılmalı ya da oynatılmalıdır ki parmak su alsın. 3 defa eller yıkanır sonra sırasıyla 3 defa avuç dolusu su ağza verilir ağız iyice çalkalandıktan sonra su ağızdan atılır. Sonra aynı şekilde üç kere burnu su götürülür ve burun içi temizlenir.

Çene altı ile beraber üç defa yüz yıkanır. Sonra önce sağ kol dirseğe kadar 3 defa yıkanır sonra da aynı işlem sol kol için yapılır. Sağ el ıslatılır ve başa mesh edilir. Bu işlem yapılırken avuç içi komple açılır ve parmaklar bir yelpaze gibi başın üst kısmını kavrar ve su başın üst kısmına değmiş olur. Örtülü hanımlar için örtünün altından suyu mesh etmek zor olabilir bu nedenle örtüyü açıp abdest almak çok daha yerinde olacaktır. Çünkü başın dörtte birini meshetmek gereklidir. Sonrasında el yıkanır ve küçük serçe parmaklar ile kulağın iç kısmına doğru tutulur ve kalan eller ile kulak arka çevresine su vurulur. Hemen devamında 4 büyük parmağın dışa bakan yani elin temiz kısmı ile el enseye götürülür.

Son olarak ayaklar bilekler ile önce sağ sonra sol ayak olacak şekilde üç kere yıkanır. Yıkamaya parmak uçlarından başlanır. Hanefiler için abdest alırken ayaklar bu şekilde yıkanırken Maliki ya da Hanbeliler için abdest almaya niyet eden kişi ayağın üst kısmını mesh etse yeterli sayılır. Dilerseniz abdest nasıl alınır bayanlar için video anlatım ile çok daha kolay şekilde abdest almayı öğrenebilirsiniz.

2- Abdest Nasıl Alınır Erkek

Erkekler de aynı kadınlar gibi öncelikle niyet ettim Allah rızası için abdest almaya derler. Adım adım abdest sırasında değişen bir durum yoktur. Eller bileklere kadar üç defa yıkanır. Yüz çevresi ile beraber üç kere yıkanır. Kollar üç defa dirseklere kadar olmak üzere üç defa yıkanır. Ayaklar bilekler dahil olmak üzere üç defa parmağı ile yıkanır.

Abdest Nasıl Alınır Namaz Zamanı Öncesi Yenilenmesi Şart mıdır?

Vakit namazlarda abdestin yenilenmesi gereklidir. Ancak su bulma imkanı yok ve abdesti bozulmamış ise kişi namazını bu abdest ile kılabilir. Gusül abdesti alma işleminden sonra gusul abdesti alan kişi için bir daha namaz abdesti almaya gerek yoktur. Abdest nasıl alınır gusül abdesti bayan esasları nelerdir tabi ayrıca bilmek gereklidir. 

Abdesti Bozan Şeyler Nelerdir? Abdest Nasıl Bozulur?

Abtest alan kişinin bazı durumlarda abdesti bozulur. Bu durumlardan herhangi birisinin olması demek abdestin yenilenmesi gerektiği demektir. Bu durumların olması halinde abdest zedelenir ve namaz kılınmaz.

• Ön ve arka mahalden dışkı, idrar, meni, mezi vb her türlü haldir, miktarına bakılmaz.

• Yellenme

• Çocuk düşürmek

• Çıkış noktasını aşan irin, kan ya da sarı su gibi akıntılar da abdesti bozar. İlla sıkıp çıkartmaya gerek yoktur.

• Hacamat yaptırmak

• Ağız dolusu kusmak

• Ağızdan kan gelmesi

• Uyku hali ya da kendinden geçmek ( içinin geçmesi hali)

• Bayılmak

• Hanefilere göre namazda sesli gülmek abdesti bozan haller içerisinde sayılır. Ancak Şafiilere göre sesli gülünse bile namaz bozulmaz.

Oruçluyken Abdest Almak Orucu Bozar mı?

Abdest alırken önemli olan ölçü aşırıyı kaçmadan suyu idareli kullanmak ve israf etmemektir. Özellikle oruç halinde insan serinlemek amacı ile abdest almak ister. Ağza su aldığında suyun boğazdan geçmesi halinde oruç bozulur. Ancak su boğazdan geçmeden ağız çalkalanır ise oruca zarar gelmez.

Abdest Almak Neden Önemlidir?

Abdest almak, kulun namaza yönelmeden önce maddi ve manevi kirlerden temizlenmesi demektir. Kişi önce dünyevi kirlerinden arınır sonrasında ise manevi olarak kendisini ebedi huzur kapısı olan namaza hazırlar. Bunun için namazın farzları arasında olan abdest almak eylemi maddi ve manevi yönü ile çok kıymetlidir. Kişinin abdesti yarım olursa namazı da o ölçüde tehlikeye girer. Abdest her manada mümin için Allah’a yakınlaşma yoludur.

İnsan abdest alırken belirli sırada birtakım kurallara uyar. Aslında her kuralın kendi içerisinde bir manası vardır. İnsan adım adım dünyanın kirinden temizlenirken adım adım maneviyata doğru yönelir. Birçok yönü ile aptes almak faydaları ile tıbbi açıdan da yarar sağlar. Bunu namaz kılan ya da kılmayan kişiler olarak değil genel çerçevede sağlık yönünden de tavsiye etmek de fayda var.

Abdestin Faydaları ve Faziletleri

Abdest almak Peygamber sünnetidir. Pek çok sünnet yapılmaya çalışılırken belki de en kolay ve faydalısı olan abdest çoğu zaman unutulmaktadır. Efendimiz SAV. Özellikle ümmetinin aldığı abdestin etkisi ile parlak yüz ve ellerle belli olacağını ifade etmiştir. Bununla beraber, abdest ayeti olarak Allah’ın da temiz olan kişileri sevdiğine dair açık ifadeler yer almaktadır. İşte burada mümin Allah’a yaklaşmak istediği ölçüde bolca abdest alabilir. Bu kulun manevi açıdan temizlenmesi ve rahatlaması için önemlidir.

Kan dolaşımı konusunda direkt etkisi vardır. Damar sertleşmesi olan kişiler için oldukça faydalıdır. Vücutta biriken statik elektriğin atılması için su ya da toprak gerekli olduğundan abdest alınması her türlü gerginlikten korunmak için büyük fayda sağlar. Özellikle ağız, burun ve başın üst kısmına günün belirli vakitlerinde su değdirmek beyinde gerçekleşecek hastalıkları da önlemektedir. Sinir sistemine yardımcı olduğu gibi olası felç gibi hastalıklarında önleyicisi niteliğindedir.