Türkiye’deki Tarihi Yerler Nerelerdir? Türkiye’nin En İyi 20 Tarihi Eseri

Türkiye’deki tarihi yerler hem

Türkiye’deki tarihi yerler hem yerli hem de yabancı turistin dikkatini çekmektedir. Tarihin izlerini taşıyan bölgeler ve yapıtlar turistlerin uğrak yerleri arasında yer almaktadır. Bu alanlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da koruma altına alınmış yerlerdir.

Türkiye asırlardır birçok medeniyete ve topluluğa ev sahipliği yapmış büyük bir coğrafyadır. Bu topraklar üzerinde yaşayan her millet kendilerinden bir eser veya kültürün izlerini bırakmıştır. Doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi yapılarla da bezenmiş olan ülkemiz turizm açısından birçok güzelliğe sahiptir.

Yurt içi ve yurt dışı turistler eğlence turizminin yanı sıra kültürel bir seyahat planlaması yaparak bu bölgeleri ziyaret etmektedirler. Fotoğraf bakımından da hoş görüntüler elde edilen bu alanlar özellikle dış mekan düğün çekimi yapmak isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyorlar.

Türkiye’nin En İyi 20 Tarihi Eseri

Türkiye’deki yapıları, bölgeleri, doğal güzellikleri saymakla bitirmek mümkün değildir. Her bölgenin, her ilin, her ilçenin kendi içerisinde birçok güzelliği ve tarihi vardır. Bu alanların her birinin tanıtımını yapmak ve uluslararası arenada bilinirliliğini artırmak gerekir. Burada görev öncelikle Bakanlığa ve belediyelere daha sonra ise vatandaşlara düşmektedir.

Bu tarihi alanları ve tarihi eserleri korumak ve muhafaza etmek önemli bir görevdir. Bize ait olan bu tarihi değerlere sahip çıktığımız takdirde ekonomik anlamda da getirisi artacaktır. İşte yüzyıllardır bu topraklarda var olan ve turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Türkiye’deki tarihi yerler

1- Muğla – Kayaköy

Eskiden Rum yerleşkesi olan Kayaköy’de dağ eteğinden yamaca doğru sıralanmış yüzlerce tarihi ev bulunmaktadır. Bu bölgede 13’üncü yüzyıldan beri Hıristiyanlar yaşamakta olduğu bilinen bir durumdur. Günümüzde tarihi bir bölge olarak ziyaretçileri ağırlamaktadır. Bölgede nüfusu bini bulan yer halk ikamet etmektedir.

2- Aydın- Afrodisias

Tanrıça isimleri arasında Afrodit ismi en çok bilinenidir. Aydın Geyre’de yer alan bu bölge de ismini Afrodit’ten almış ve Afrodisias olarak bilinmektedir. Türkiye’nin büyük fotoğrafçısı Ara Güler bir ziyareti sırasında yolunu kaybetmiş ve şans eseri bu yapıyı keşfetmiştir. Bu yapıyı en güzel şekilde fotoğraflamış ve bu fotoğrafları yurt içi ve yurt dışı arkeologlarla paylaşmıştır.

Fotoğraflardan etkilenen yerli ve yabancı arkeologlar bölgeye gelerek yapıyı incelemiş ve çalışma yürütmüşlerdir. Bu çalışmalar halen bu bölgede devam ettirilmekte ve yeni kalıntılar ve hikayeler aranmaktadır. Afrodisias Müzesi, çalışmalar sonucunda bulunan tarihi eserlerin sergilendiği yer olarak ziyaretçilerini bekliyor.

3- Antalya – Noel Baba Kilisesi

Aziz Nicholas, Bizans döneminde Noel Baba olarak bilinmekteydi. Ölümünün ardından Antalya’da bu kilise inşa edilmiş ve bir dönem cenazesi burada saklanmış. Daha sonra ise İtalyan denizcilerin buraya gelerek Aziz Nicholas’ın bedenini götürdüğü düşünülüyor.

Antalya Kaş ve Finike arasında bulunan Demre bölgesinde yer alan bu kilise ziyaretçilerin ilgi odağıdır. Özellikle yılbaşında çocuklara hediye dağıttığına inanılan Noel Baba’yı anmak isteyenler bu kiliseyi ziyaret etmektedir. Türkiye’deki tarihi yerler arasında önemli bir yere sahiptir.

4- Bursa – Uluabat Gölü

Doğal bir tarihi yer olan Uluabat Gölü 21 çeşit balığa ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca kuş habitatı bakımından da zengin olan bu alan Bursa’ya 34 kilometre uzakta yer almaktadır. Balık çeşitliliği ve doğal güzelliği nedeniyle Türkiye’deki tarihi yerler arasında bol ziyaretçi alan bölgelerden bir tanesidir.

5- Amasya – Kral Kaya Mezarlıkları

Şehzadeler şehri olarak bilinen ve Osmanlı döneminde büyük bir öneme sahip Amasya, tarihi ile göz dolduruyor. Şehir merkezinden geçen Yeşilırmak ve ırmak çevresinde bulunan yapılar şehri cazibeli bir hava katmış durumda. Işıklandırma sayesinde gece de muhteşem görünen yapılar arasında Kral Kaya Mezarlıkları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

6- Balıkesir – Şeytan Sofrası

Sönmüş bir volkanik alanda, lavlar üzerinde bulunan bu alan Şeytan’ın ayak izinin bulunduğu yer olarak bilinmektedir. Dilek dilemek isteyen ziyaretçiler bu özel bölgeye gelerek madeni para atara dilek dilerler. Ayrıca muhteşem manzaranın keyfini sürerler. Yuvarlak bir sofraya benzeyen bu bölgeye Şeytan Sofrası ismi verilmiştir. Türkiye’deki tarihi yerler arasında önemli bir yere sahiptir.

7- Muğla – Kaunos Kral Mezarlığı

Antik Çağ dönemlerinden günümüze kadar gelen Kaunos o dönemlerde bir liman kentiydi. Şuan ise oldukça kıyı içerisinde kalmış durumda. Kayaların içerisine işlenmiş olan Kral Mezarları ile göz doldurmaktadır. Tarihin buram buram hissedildiği bu alan ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır.

8- Ağrı – İshak Paşa Sarayı

Osmanlı döneminden bizlere miras kalan İshak Paşa Sarayı, Ağrı’nın eteklerinden ününü tüm ülkeye duyurmuştur. Doğu Anadolu ziyareti yapan turistlerin ziyaret listesinin başında olan bu saray Lale Devri döneminde yapılmıştır. Taçkapı sarayın en beğenilen bölgesidir. Doğubeyazıt’ın 5 km uzağında bulunan bu saray ziyaretçilerini beklemektedir.

9- Antalya – Düden Şelalesi

Türkiye’deki tarihi yerler arasında doğal bir alan olan Düden Şelalesi, ülkenin en güzel şelalelerinden bir tanesidir. Antalya’nın bunaltıcı sıcağından kaçan binlerce kişi Düden’in serin atmosferine sığınmaktadır. 40 metre yüksekten düşen sular Düden’i bir doğa harikası haline getirmiştir. Her yıl binlerce turist bu şelaleyi ziyaret etmektedir.

10- Antalya – Aspendos Tiyatrosu

Dönemin kralının kızına talip olan iki kardeş bir yarışa tutuşur ve bunun sonucu olarak bu tarihi tiyatro ortaya çıkar. Kardeşlerden bir tanesi su kemeri inşa eder ve şehre su getirir. Diğer kardeş ise amfi şeklinde olan ve etkileyici bir akustiğe sahip bu tiyatroyu inşa eder. Kral su kemerlerini beğenir ve kızı kemeri inşa eden kardeşe verme kararı alır.

https://www.youtube.com/watch?v=AXpHTme-M0Q

Bunun üzerinde tiyatroyu inşa eden kardeş bir tiyatroda bir oyun sergiler. Hikayeye göre, tiyatronun akustiğinden faydalanarak kızını bana ver diyerek bir fısıltı yayar. Bu akustikten etkilenen kral, kızını ikiye böler ve iki kardeşe pay eder. Belkıs Köyü’nde yer alan bu tiyatro Türkiye’deki tarihi yerler arasında yer alır.

11- Trabzon – Sümela Manastırı

Dağ cephesine inşa edilen manastıra dair detaylı bir bilgi bulunmuyor. Fakat ihtişamlı duruşu ve sağlam yapısı ile halen ziyaretçi akınına uğruyor. Hıristiyanlar, 2010 yılında aldıkları izin ile burada ilk kez ayin gerçekleştirmiştir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı halindedir. Türkiye’deki tarihi yerler arasında önemli bir yere sahiptir.

12- Nevşehir – Kapadokya

Doğal bir alan olan Kapadokya, UNESCO tarafından tescillenmiş ve koruma altına alınmış alanlardandır. Peri Bacaları, uçan balonları ve doğal yapısıyla kart postallık anlar yaşatmaktadır. Yerli ve yabancı binlerce turist buraya akın etmektedir. Türkiye’deki tarihi yerler arasında önemli bir yere sahiptir.

13- Denizli – Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri dünya çapında bir üne sahiptir. Türkiye’nin tanıtımında büyük bir katkısı olan travertenler Denizli’de yer almaktadır. Karbonat mineralleri ve doğal çökelmeler sayesinde oluşan travertenler termal suya sahiptir. UNESCO tarafından koruma altına alınan alan yerli ve yabancı turistleri çekmektedir.

14- Türkiye’deki Tarihi Yerler: Bursa – Cumalıkızık

Osmanbey zamanında kurulan Cumalıkızık köyü UNESCO tarafından koruma altına alınan bir köydür. Doğal atmosferi, yemekleri, evleri ve tarihi dokusuyla dizi ve filmlerin doğal platosu durumundadır. Özellikle yerli turistlerin ilgi odağı durumundadır.

15- Adıyaman – Nemrut Dağı

UNESCO Kültür Mirası arasından bulunan Nemrut Dağı yerli ve yabancı turist tarafından büyük ilgi görmektedir. Yunan ve Pers tanrılarının heykellerinin bulunduğu dağ yüzyıllardır kendini korumayı başarmıştır. Burada bulunan heykeller görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

16- Muğla – Ölüdeniz

2016 yılında Türkiye’nin en güzel kumsalı seçilen Ölüdeniz, Muğla Fethiye’de ziyaretçilerinin akınına uğruyor. Dalganın olmadığı denizde açılmak ve gezinti yapmak oldukça keyifli bir aktivite olarak görülüyor. Türkiye’deki tarihi yerler listesinde doğal bir alan olan Ölüdeniz turistler tarafından sevilmektedir.

17- İzmir- Efes Antik Kenti

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye özellikle Ege bölgesinde Antik dönemin izlerine sıkça rastlanıyor. M.Ö. 6000 yılında kurulduğu düşünülen antik kent, her yıl binlerce turistin ziyaret noktası oluyor. UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Efes Antik Kenti, ihtişamlı duruşu ile herkesi kendine hayran bırakıyor.

18- Şanlıurfa – Balıklı Göl

Balıklı Göl, hikayesi ve tarihi ile Türkiye’nin değerleri arasında yer alıyor. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklı Göl’deki balıkların odun olduğu anlatılmaktadır. Hz. İbrahim’i yakmayan ateşin odunlarının balığa dönüştüğü düşünüldüğü için bu balıklar kutsal olarak kabul edilir. Balıkların yakalanması ve zarar verilmesi yasaktır. Her yıl binlerce turist bu tarihi yeri ziyaret etmektedir.

19- Çorum – Hitit Başkenti Hattuşa

Milattan önce 1650 yılında kurulduğu düşünülen ve ilk medeniyetlerden olan Hitit Uygarlığı, Çorum kazılarında ortaya çıkmıştır. Hitit’e başkentlik yapan Hattuşa yine Çorum sınırları içerisinde yer almaktadır.

Yerli ve yabancı turistin büyük ilgi duyduğu bu alan Türkiye açısından da önemli bir konuma sahiptir. Türkiye’deki tarihi yerler arasında büyük bir öneme sahip olan Hattuşa ziyaretçilerini beklemektedir. Ayrıca kazı alanından çıkartılan tarihi eserler de Çorum Müzesi’nde sergilenmektedir.

20- Aksaray – Ihlara Vadisi

120 metre uzunluğa ve 18 kilometre derinliğe sahip Ihlara Vadisi, Türkiye’deki tarihi yerler arasında en popüler olanıdır. Doğa harikası olan bu vadi özellikle doğa turizmi sevenlerin büyük ilgisini çekmektedir. Volkanik bir arazide bulunan vadi içerisinde birçok tarihi kilise de yer almaktadır.

Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan daha birçok tarihi eser vardır. Zeugma Antik Kenti, Myra Antik Kenti, Hierapolis Antik Kenti Kenti gibi yerler görülmesi gereken gezilecek yerler arasındadır. Bir açık hava müzesi gibi bir görünüme sahip ülkemizde dünya miras listesinde yer alan birçok tarihi bölge vardır. Bu bölgeler mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.