Gebelik Çatlağı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik döneminde oluşan çatlaklar

Hamilelik döneminde oluşan çatlaklar her kadının kabusu. Peki bu çatlaklar neden olur? Nasıl geçer? İşte, detaylar!

Gebelik Çatlağı

Gebelik döneminde karın derisinin oldukça fazla gerilmesinden dolayı ortaya çıkan deri çatlağı, vücudun çok daha farklı bölgelerinde de görülebilecek olan, deri yüzeyinin yırtılarak açılması problemidir. Fakat en fazla, gebelik döneminde karnı büyümeye başlayan anne adaylarında görüldüğü için gebelik çatlağı adı ile bilinir. Ayrıca gebelik döneminde göğüslerin ve basen bölgelerinin genişlemesinden dolayı bu bölgelerde de aynı deri problemi görülebilir. Bu deri hastalığı, tıp kaynaklarında “stria” adı ile geçer. Herhangi bir enfeksiyon ya da oksitlenmenin meydana gelmemesi gibi, tedavi edilmesini gerekli hale getiren tek şey ise derideki estetik görüntünün bu çatlaklar ile bozulmuş olmasıdır.

Bunun dışında vücudun herhangi bir biyolojik zarar görebilmesi imkansızdır. Derinin epidermis, dermis ve hipodermis tabakalarından en ortada bulunanı dermistir. Dermis tabakası, derinin esnekliğini meydana getiren kolajen ve elastin liflerine sahiptir. Bu lifler, derinin esnemesine ya da gerilmesine imkan sağlarlar. Fakat aşırı zorlanma durumunda bağları kopar ve deri üzerinde, birbirinden farklı büyüklükteki çatlaklar ortaya çıkar. Gebelik durumu haricinde aşırı kilolu ya da obez insanların karın bölgelerinde de “stria” görülebilir.    

Gebelik Çatlağı Nasıl Olur?

Derinin zorlanması ve dermis tabakasındaki çeşitli liflerin zayıflayarak kopmasıyla ortaya çıkmakta olan çatlakların şekilleri uzun ve incedir. Renkleri mor ya da ten rengi ile aynı renkte olabileceği gibi, çatlağın bulunduğu bölgeye göre de değişebilir. Ortaya çıktığı zaman rengi mor ya da koyu bir ten renginde olan çatlaklara “stria rubra” denirken, ortaya çıkmasından bir süre sonra renginin koyuluğu açılmış olan çatlaklara “stria alba” denir.    

Gebelik Çatlağı Tedavisi Nasıldır?

Gebelik çatlağı, tamamen tedavi edilmesi mümkün olmayan bir deri problemidir. Bundan dolayı gebelik çatlağı tedavisi, karın bölgesindeki çatlakların bir kısmının giderilebildiği yöntemler olarak kabul edilebilir. Çeşitli maddeler kullanılarak uygulanan masaj teknikleri ile derinin kolajen ve elastin sağlığını korumak ya da artırmak, çatlakların biraz da olsa ortadan kalkmasına veya daha az fark edilmelerine yardımcı olmaktadır. Bu masajlar, genel olarak bitkisel yağlar kullanılarak gerekli bölgeye uygulanır.

A vitamini çözeltileri, hyaluronik asit, kimyasal peeling maddeleri ve daha başka maddeler de masaj sırasında kullanılabilir. Hangi maddelerin gerekli olduğu ise, gebelik çatlağı incelemiş olan uzman tarafından belirlenebilir. En az masaj tedavisi kadar etkili olan bir diğer gebelik çatlağı tedavisi ise lazer tedavisidir. Hangi tedavi yönteminin uygun olduğu, çatlakların durumuna bağlıdır.

Hamilelik Çatlakları İçin Krem

Hamilelik çatlakları için krem kullanmak istiyor iseniz, hamilelik çatlakları Kadınlar Kulübü konusunu incelemenizi öneririz. Kimi gebelere kremler iyi gelirken kimi gebelere de doğal yağlar iyi gelir. Gebelik çatlakları biraz da genetiktir. Hamilelikte karın çatlakları için ne kullanılmalı diyorsanız, ilgili ürünlere ulaşmak ve kendinize uygun ürünü bulmak için burayı tıklayabilirsiniz. Hamilelik çatlakları İbrahim Saraçoğlu tarifi için burayı tıklayabilirsiniz.

Beslenme düzeni çatlak konusunda oldukça önemlidir. Eğer cilt gerginliğiniizn kaybolmasını istemiyor iseniz bol su tüketmenizde fayda var. Hamilelik döneminde oluşan çatlaklar için hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz. Sağlıklı bir gebelik için sağlıklı beslendiğinizde hamilelik çatlakları nasıl geçer sorusu sormak yerine, pürüzsüz bir vücutla doğuma gitmeniz de mümkün. Yine de unutmayın ki çatlak oluşumunu en aza indirmek kontrollü kilo alımı ile oldukça mümkün.