John Ronald Reuel Tolkien, tüm dünyaya damgasını vuran Yüzüklerin Efendisi serisi ile herkes tarafından tanınmaktadır. Ve eserleri sayesinde en çok okunan yazarlardan biri haline gelmiştir.
3 Ocak 1892 yılında Güney Afrika’da hayata gözlerini açan Alman asıllı bir İngiliz’dir. J.R.R Tolkien, Oxford Üniversitesinde Profesörlük yapan bir yazardır. Yazarlığı yanında şairliği ile de öne çıkan Tolkien ayrıca diller konusunda da en büyük otoritelerden biridir. Bir filolog yani dil bilimcidir.
J R R Tolkien Yüzüklerin Efendisi
J.R.R Tolkien’i dünya çapında üne kavuşturan ise kendi oluşturduğu Orta Dünya üzerinde yine kendisinin tasarladığı ırkların fantastik öyküleridir. Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarilion gibi kurgu romanları ile dünyaya damga vurmuştur.
Bu eserler yayınlandıkları tarihlerde de okuyucular tarafından yoğun ilgi görmüştür. 2000’li yıllarda bu eserlerin sinema dünyasına aktarılmasıyla dünya üzerinde Tolkien ve Orta Dünya çılgınlığı başlamıştır.
J.R.R Tolkien Kitaplar
Anglo-Saxon Dili ve Edebiyatı alanında uzman olan Tolkien, bu ünlü eserlerinden ilki olan Hobbit serisini, 1937 yılında yayımladı. Bu roman yayınlandığı tarihte olumlu eleştiriler kadar bir profesör tarafından tamamen hayal dünyası ile yazıldığı için olumsuz tepkilerde aldı. Hobbit serisi ve devamı olan Yüzüklerin Efendisi serisi dünya üzerinde en çok okunan, en çok satan eserler arasında yerini aldı.
Hobbit ile okuyucuyu Orta Dünya ile tanıştıran Tolkien, ayrıca çocukluğunda temellerini attığı ve kendisinin oluşturduğu Elf dilini de dünyaya tanıttı. Bu yönüyle de J.R.R Tolkien kendi dünyasını ve kendi dillerini oluşturan eşsiz bir yazardır.
Tolkien’in sınırsız hayal gücü 1957 senesinde bir kez daha ortaya çıktı. Onu, unutulmaz bir yazar konumuna yükselten Yüzüklerin Efendisi 1957 senesinde okuyucu ile buluştu. Ölümünden sonra ise yarım kalan ve yayınlanma imkanı bulamayan bir çok eseri de oğlu Christhopher Tolkien tarafından yayımlandı. Yazarın Silmarilion isimli kitabı da kendi ölümünden sonra 1977 yılında yayımlandı.
Yüzüklerin Efendisi Serisi Tolkien’in Orta Dünyası ve Oluşturduğu Diller
Ünlü yazar dünya dilleri ile etimoloji alanında büyük tutkuya sahip bir bilim insanıydı. Bu çalışmaları kapsamında İngilizcenin kökenlerine dair çok sayıda araştırma yapmış ve antik dilleri incelemişti. Tolkien, yazdığı eserlerinde kullandığı yapay dilleri ve alfabeleri de bu çalışmaları sırasında geliştirdi. Tolkien’in eserlerinde görülen yapay dillerin Keltçe, Latince ve İskandinav dillerinden (Nordik) izler taşıdığı da açıktır.
Tolkien kendi kurduğu Orta Dünya evreninde de antik kültürlerin ve mitlerin izlerine yer vermiştir. Bu anlamda Tolkien’in oluşturduğu Elf, Goblin, Hobbit, Cüce, Trol, Ork, Ent ve birçok Orta Dünya ırkında İskandinav ve Kelt kültüründen izler bulunur. Bu ırklar için farklı diller de geliştiren ünlü yazarın bu dilleri dahi üzerinde akademik çalışma yapılabilecek derecede kapsamlıdır. Karmaşık ve kendi dil kurallarına sahiptir. Geliştirdiği diller;
ElfçeCüce lisanı Khuzdul,Rohan dili Rohirric,Ork lisanı Melkian
J.R.R Tolkien’in Hayatı ve Yüzüklerin Efendisi Serisi
https://www.youtube.com/watch?v=uJrmlpBKL6U
Güney Afrika Bloemfontein kentinde doğan Tolkien, daha sonra annesi ile birlikte İngiltere’ye döndü. Babasının İngiltere’ye dönüşünü beklerken onun ölüm haberi ile karşılaştı. Babasının ölümü üzerine Tolkien’in yazarlık yaşantısında büyük izlerinin görüleceği küçük bir köy olan Sarehole taşındılar. Bu yeşillikler içindeki köyü ünlü yazar, Hobbit diyarı Shire olarak okuyucusuyla eserlerinde de buluşturdu.
Küçük yaşlarından beri dillere olan büyük ilgisi ve yatkınlığı ortaya çıkan Tolkien, bir dönem King Edwars’s Okulunda eğitim aldı. Erken yaşlardan itibaren tamamen kendisinin tasarladığı Elf dillerinin temellerini de bu okulda attı. Tolkien, klasik diller üzerine eğitim almak amacıyla 1911 yılında Exeter Kolejine gitti.
Daha sonra Edith Bratt ile tanışarak hayatını birleştiren ünlü yazar, I. Dünya Savaşının başlamasıyla orduya katıldı ve Fransa Cephesinde savaştı. Daha sonra tekrar İngiltere’ye dönen Tolkien, Oxford English Dictionary’de çalışmaya başladı ve Oxford kariyeri ünlü yazarı profesörlüğe kadar taşıdı.
Tolkien devasa bir hayal dünyasına sahiptir. Tamamen kendi tasarladığı birçok ırk ve dil ile birlikte Orta Dünya’yı da Oxford yıllarında oluşturdu. Yüzüklerin Efendisi serisi dillerinin temelleri bu çağlarda atıldı.
Christopher Tolkien ve J.R.R Tolkien Silmarillion
Zaman içerisinde dünyanın en büyük dil bilimcilerinden biri haline geldi. J.R.R. Tolkien, ömrü boyunca yazım ve dil bilgisi konularında çalışmalarına devam etti. Edebiyat tarihi üzerine araştırmaları ile tanınan Tolkien, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin temellerini de daha üniversite öğrencisi iken attı. Buna karşın bu eseri üzerinde yoğun bir çalışma sergiledi.
Tolkien, yakın arkadaşı olan Narnia Günlükleri serisini kaleme alan C.S Lewis ile birlikte “Inklings” adını verdikleri bir edebiyat topluluğunu kurdular. Ve bu isimle çeşitli makale ve yazılar yayınladılar.
1971 yılında eşi olan Edith’i kaybeden J.R.R Tolkien, 2 Eylül 1973 yılında, 81 yaşında, İngiltere Bournemouth kentinde hayata gözlerini yumdu. Ölümünden sonra da çok sayıda eseri oğlu Christopher Tolkien tarafından okuyucu ile buluşturuldu.
2001 yılında Yüzüklerin Efendisi serisi beyaz perdeye aktarıldı. Tolkien, bu filmler ile ölümünden yaklaşık otuz sene sonra tüm dünya çapında bir fenomen haline geldi. Üçlemenin son filmi olan 2003 tarihli Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü önemli bir rekora imza atarak 12 ayrı dalda Oscar’a layık görüldü.
Yüzüklerin Efendisi Serisi Filmleri
Tolkien tarafından yazılan eserler iki üçleme şeklinde sinema perdesine aktarıldı. Hikaye bakımından filmlerin izleme sırası şu şekilde;
Hobbit Beklenmedik yolculukHobbit Smaug’un Çorak topraklarıHobbit Beş Ordunun SavaşıYüzüklerin Efendisi Yüzük KardeşliğiYüzüklerin Efendisi iki kuleYüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü
Sosyal medya ve facebook üzerinden halen bu serilerin yeni capsleri ve paylaşımları yapılmaktadır. Filmlerin hangi sırayla izlenmesi gerektiğini öğrenmek için buraya tıklayınız.