Ayrola

Şehir Dışı Seyahat İzin Belgesi Nereden Alınır? Koşulları Nelerdir?

Koronavirüs ile yapılan etkili mücadele kapsamında ilk olarak 30 Büyükşehir ve Zonguldak ili için getirilen şehirlerarası seyahat kısıtlaması daha sonra 4 Mayıs 2020 ve 11 Mayıs 2020 tarihlerinde yapılan açıklamalar ile yalnızca 15 şehre kadar düşürülmüştü.

19 Mayıs 2020 günü yapılan Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile bu 15 şehir için süren şehirlerarası seyahat yasağının 15 gün süre ile bir kez daha uzatıldığı bildirildi. Peki, şehirlerarası seyahat kısıtlaması uzatılan bu şehirler hangileri? Bu yasak kapsamında kalan yerler için gerekli olan seyahat izinleri nereden ve nasıl alınır? İşte konuya ilişkin bilinmesi gerekenler ve tüm detaylar…

1 – Şehirlerarası Seyahat Kısıtlaması Bulunan İller

Koronavirüs ile mücadele kapsamında ilk olarak 30 büyükşehir ile Zonguldak’da  başlayan şehirlerarası seyahat yasakları önce 4 Mayıs tarihinde yapılan açıklama ile Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla illeri için sonlandırıldı. Daha sonra 11 Mayıs günü ise Adana, Denizli, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mardin, Ordu, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Trabzon illerinde bu seyahat kısıtlamaları sona erdi. Son olarak 19 Mayıs günü yapılan Kabine toplantısı sonrasında ise kalan 15 il için seyahat kısıtlamaları ise 15 gün süre ile uzatıldı.

Bu kapsamda şehirlerarası seyahat kısıtlaması Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak illerinde özel araçlar ile seyahat kısıtlaması da dahil olmak üzere halen sürüyor.

2 – Seyahat İzin Belgesi Alma Koşulları

Şehirlerarası seyahat kısıtlamasının sürdüğü bu 15 şehre giriş ya da çıkış yapabilmek için koşulları İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen ve Kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan “Başvuru İnceleme Kurulları” olarak isimlendirilen kurullardan “ Seyahat İzni belgesi ” ve onayı alınması gerekiyor. Bu anlamda adı geçen kurullardan seyahat izin belgesi alabilecek kişiler ise;

Tedavi olunan hastaneden taburcu edilmesi sonrasında ikametlerine dönmek isteyenler, doktor raporuyla sevk edilenler ya da daha önceden alınmış bir doktor randevusu veya kontrolü olanlar,

Kendisi ya da eşinin, vefat etmiş olan birinci derece yakınlarının cenazesine katılmak amacı ile seyahat edecekler,Ölüm sebebi Kovid-19 olanlar hariç olmak üzere dört kişiyi geçmemek koşuluyla cenaze nakillerine refakat edecek olanlar,Bulunduğu şehre son beş gün içinde gelip de kalacak yeri olmayanlar,Askerlik hizmetlerini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönecekler,Ceza İnfaz kurumlarından salıverilenler,Kamu ya da özelden günlü sözleşme ile davet yazısı bulunanlar,Yurt dışından gelip de yerleştirildikleri kurumlardaki 14 günlük gözetim ve karantina süresi dolanlar olarak belirlenmiş durumda bulunuyor.

3 – Seyahat İzin Belgesi Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır?

Şehirlerarası seyahat kısıtlamaları süren şehirlerde yaşamlarını sürdüren vatandaşların ya da bu şehirlere seyahat etmesi gerekenlerin, seyahat izin belgelerini alabilmek için Alo 199 veya e-devlet üzerinden ya da yaşadıkları ilçe kaymakamlıkları bünyesindeki Seyahat İzin Kurullarına doğrudan başvuru yaparak ve gerekçelerini belirterek müracaat etmeleri gerekiyor.

E-devlet üzerinden yapılacak başvurularda vatandaşların, İçişleri Bakanlığı bölümünde bulunan “ e-başvuru” kısmının “ seyahat izin işlemleri” üzerinde yer alan formu doldurulmaları gerekli bulunuyor. Yapılan başvurular üzerine “Seyahat İzin Kurulları” gelen başvuruları değerlendirerek sonucunu ilgili kişilere SMS ile bildiriliyor.

Seyahat İzin belgeleri çıkılacak il ya da ilçelerden yalnız gidiş ya da gidiş/geliş şekillerinde düzenlenebiliyor.

Başvuruları onaylanan kişiler, otogarlarda kurulu bulunan başvuru masaları üzerinden TC kimlik numaraları ile doğrulamaları yapılarak kabul ediliyorlar. Kişisel araçları ile seyahat edeceklerin ise denetim noktalarında ibraz edebilmeleri için seyahatleri boyunca aldıkları izin belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

4 – Kısıtlamaya Uymayanlara Verilen Cezalar

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre seyahat kısıtlamaları ile ilgili kararlara uymayanlara ise 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 5728 sayılı yasa ile değişik 282. maddesi uyarınca 250 TL’den başlayarak 1000 TL’ye dek  idari para cezası verilebiliyor.

Ayrıca bahsi geçen şehirlerarası seyahat kısıtlaması devam eden iller için, bu yasağa aykırı hareket edenler yönünden 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Bulaşıcı hastalıklara dair alınan tedbirlere aykırı davranmayı” düzenleyen 195. Maddesi kapsamında gerekli adli işlemler de başlatılabilmesi söz konusu oluyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER