Yemek yedikten sonra hazımsızlık belirtileri yaşayanlar için bazı önlemler alınması şikayetlerin hafiflemesi açısından oldukça önemlidir. Genellikle çok uzun sürmeyen hazımsızlık şikayetleri yapılan doğru müdahaleler ile büyük oranda azalacaktır. Peki, hazımsızlık nedir?
Hazımsızlık Nedir?
Yalnız başına büyük bir hastalık türü olmayan hazımsızlık nedir? Hazımsızlığa ne iyi gelir? Hazımsızlık, yeni yemek yedikten sonra sindirememe ve bunun sonucunda midede ağrı hissedilmesi ve karında şişlik yaşanmasıdır.
Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?
Hazımsızlık belirtileri genelde sık gaz çıkarma, şişlik hissiyle kendini belli eder. Bazı hallerde yediklerinizden bazıları ağzınıza geri gelebilir. Kusma hissi, karın ağrısı, karın guruldaması da diğer belirtilerdir.
Hazımsızlık Nedenleri Nelerdir?
Risk faktörleri bakımından cinsiyet etkili olmayan bir nedendir. Hazımsızlık sindirim sistemindeki oluşan sorunlara bağlı görülür.Mide fıtığı, reflü gibi sorunlar hazımsızlık nedenleri arasındadır.Barsak sendromlarında besinler tam eritilmediği için hazımsızlığa neden olabilir.Mide kanseriMide ülseriSüt ve süt ürünlerinin sindirilememesi sorunuUn ve unlu mamullerin sindirilememesiBazı ruhsal sorunlar, anksiyete, depresyon gibi
Hazımsızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler eğer kronik bir durum ile karşı karşıya ise doktorları tarafından verilen ilaçları kullanarak tedavi sürecine devam edebilirler. Fakat eğer ilk defa yaşanan ve çok ağrılı bir durum söz konusu ise bir doktora başvurmakta fayda vardır.
Hazımsızlık tedavisi sürecinin ilk basamağı düzenli ve dengeli beslenmekten geçmektedir. Çok uzun aralıklarla aniden çok fazla yemek yemek, hazımsızlık sorunu oluşmasının ana temelidir. Ayrıca vücudun reaksiyon gösterdiği özel gıdalar varsa bu gıdaların da tüketiminden kaçınmak, hazımsızlık tedavisi olarak bilinmektedir.
Fazla kilolu olmak ya da çok zayıf olmak da hazımsızlık nedenleri arasındadır. Bu noktada ideal boy – kütle endeksine uygun şekilde kiloya sahip olmak önemlidir. Özellikle aşırı kilolu kişiler, midede olan asit mideden yukarı hareket ettiği için reflü yaşarlar. Bu da hazımsızlığa ve mide rahatsızlıklarına neden olur. Bu noktada en önemli tedavi yöntemi kilo vermektir.
Sigara tüketimi de yine hazımsızlığa neden olan alışkanlıklar arasındadır. Bu nedenle sigara tüketimini azaltmak, hazımsızlık tedavisi için önemli bir yere sahiptir.
Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?
Hazımsızlık sorunu yaşamamak için, öncelikle yemekten hemen sonra şişirici sıvı içecekler almamak gerekir. Bu durum mideyi aşırı yorar ve hazımsızlığa neden olur.
Tarçın, karbonat, zencefil papatya çayı rezene çayı hazımsızlığı giderir.
Rezene tohumları, toz kimyon, elma sirkesi de hazımsızlığı azaltır.
Hazımsızlık sorunu ile baş etmede spor, yaşam şekline dikkat etmek, yeme alışkanlıklarını kontrollü tutmak gibi davranışlarda bulunulabilir. İşte, hazımızlık ile baş etme yöntemleri :
1 – Hazımsızlığı Azaltmada Spor Etkisi
Yemeklerin midede istenen zamanda sindirilememesinin önemli nedenlerinden biri spor yapmamaktır. Metabolizma hareketsizliğe alışkınsa, yemeklerden sonra şişkinlik hissetmeniz olasıdır. Bu nedenle yemeklerden bir süre sonra yürüyüşe çıkmak iyi gelebilir. Eğer spor rutinleriniz varsa zaten yaptığınız zaman geçecektir. Sporla beraber metabolizma hızlanır ve ter atarak şişliği gidermeniz mümkün hale gelir. Dışarda yürümeye fırsatınız yoksa oturduğunuz yerde bile kol bel hareketleri yaparak sindirimi hızlandırabilirsiniz.
2 – Hazımsızlık ve Şişkinliği Önlemek İçin Beslenme Şekline Dikkat Edilmelidir
Hazımsızlığı engellemek, yemeklerden sonra şişliği gidermek için bazı önerilere dikkat edebilirsiniz.
Hazımsızlık için öncelikle yeme hızınızın yavaşlatılması büyük artı sağlar. Üst üste yediğiniz yudumlar, midenin kapasitesini aşacaktır. Ancak yavaş şekilde yudumları alırsanız, daha rahat şekilde mide sindirimi tamamlar. Mideyi şişiren gazlı içeceklerden uzak durmanız önemlidir. Gazlı içecekler yiyeceklerin sindirimini yavaşlatır ve boş gazla midenizin dolmasına neden olur.Bazı yiyecekler, size özel olarak rahatsızlık hissi verebilir. Bunu keşfederek önlemler alabilirsiniz.Ayrıca mutlaka laktoz duyarlılığı öğrenilmelidir.Son olarak yağ oranı fazla yiyecekler midenizi zorlar.
3 – Hazımsızlık ve Şişkinlik Yapan İlk 10 Gıdaya Dikkat!
Beslenme düzenimiz ve yediklerimiz çok önemli. Sağlığımıza olumsuz etkisi olan hazımsızlık ve şişkinlik yapan gıdalar tüketmekten bazen kaçınmak gerekebiliyor.
– Mercimek
Hazımsızlık ve şişkinlik yapan gıdalar listesinin başında mercimek geliyor. Mercimek tüketiminin çok olması d an besinler arasında olduğunu söyleyebiliriz.
– Fasulye ve Nohut
Sağlıklı gözüken, protein almanızı sağlayan gıdalar arasında fasulye var. Hazımsızlık ve şişkinlik yapan gıdalar dendiğinde ise ilk akla gelenler arasında fasulye ve nohut var. Tüketim şekli ve miktarı da aynı şekilde önemlidir.
– Brokoli
Brokoli, lahana gibi yeşil gıdalar da ne yazık ki hazımsızlık yapıyor. Bunun için brokoli tüketiminin sağlıklı olması önemlidir. En iyi şekilde tüketilmesi sağlanarak, en iyi şekilde vitaminin alınması ve şişkinliğin de en aza indirilmesi sağlanmalıdır.
– Süt Ürünleri
Peynir, süt gibi süt ve süt ürünleri genel olarak bir şişkinlik oluşumuna neden oluyor. Hazımsızlık şişkinliğin büyük problem olduğu kişilerde süt ürünlerinden uzak durulması önerilir.
– Buğday
Buğday ve buğdaydan üretilen işlenmiş gıdalar şişkinlik yapar.
– Soğan
Soğan tüketiminin çok ve dengesiz olması hazımsızlık ve şişkinliğe neden olur.
– Elma
Meyveler de şişkinlik yapabilir. Elma, şişkinlik yapan meyveler arasında en önemlisidir.
– Kurutulmuş Meyve
Kuru kayısı, incir gibi kurutulmuş meyvelerin tamamı şişkinlik yapıyor. Tüketimin sıcak su ile olması durumu biraz daha azaltabilir. Bunun için şişkinlik yapacak gıdaların tüketimine dikkat etmelisiniz.
– Trans Yağlar
Zararlı olan trans yağ, amino asit gibi gıdalardan da uzak durmanız öneriliyor. Hazımsızlık ve şişkinlik yapan gıdalar arasında olduğunu bilerek tüketin.
– Sakız
Çiğnerken rahatlattığını düşündüğünüz sakızın şişkinliğe neden olduğunu bilmelisiniz. Bunun için tüketiminde dikkatli olunmalıdır.