Gıda Alerjisi Nedir? Alerji Testi Nasıl Yapılır?

21. yüzyılın en yaygın sağlık

21. yüzyılın en yaygın sağlık problemlerinden biri gıda alerjisidir. Peki gıda alerjisi nedir? Gıda alerjisi, tükettiğimiz gıdalara bağışıklık sistemimiz tarafından verilen normal dışı reaksiyonlar olarak tanımlanabilir.Gıda alerjisi çoğunlukla bebek ve çocuklarda görülmesine rağmen yetişkinlerde de ortaya çıkabilmektedir. Hatta yıllardır tüketmekte olduğunuz besine karşı vücudunuz sonradan alerjik reaksiyon verebilir.
Gıda alerjisi nedir?

En yaygın görülen alerjen gıdalar nelerdir?

Alerjiye sebep olan gıdalar, farklı beslenme alışkanlıklarına sahip toplumlar veya yaş gruplarına göre değişiklik gösterebilir. Ülkemizde çocuklarda daha çok süt, yumurta, yer fıstığı, soya ve buğday gibi besinlere karşı alerji görülürken; yetişkinlerde balık, ceviz gibi ağaçta yetişen yemişler ve yine yer fıstığına karşı alerji görülebilir.
Gıda alerjisi neden olur?

Gıda alerji belirtileri nelerdir?

Gıda alerji belirtileri tüketilen gıdanın vücutta etki ettiği organa veya sisteme göre farklılık gösterir. Belirtiler hafif derecede kendini gösterdiği gibi, anafilaksiyon denilen hayati risk taşıyan reaksiyonlara da  sebep olabilir.Gıda alerjisi belirtileri:

Ağızda ve dilde şişkinlik, kaşınma
Ciltte yanma, kızarıklık, sivilce, egzama
Kusma, kanlı ishal
Gözlerde kaşıntı ve sulanma
Hapşırma,nefes daralması, öksürük
Baş ağrısı, migren
Nabız artışı, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ve bayılma şeklinde kendini gösterebilir.

Gıda alerjisi belirtileri nelerdir?
Herhangi bir besini tükettikten sonra bu belirtileri gösteriyorsanız, gıda alerji testi  yaptırmanızda fayda var.

Gıda alerji testi nasıl yapılır?

Gıda alerji testi, rahatsızlığınızın altında yatan alerjik sebepleri ortaya koymak için  yapılan kan ve cilt tahlillerine denir. Gıda alerji testi nasıl yapılır? Prick testi, patch testi ve kan testi en yaygın kullanılan gıda alerji testleridir.
Prick testinde derinin bir kısmı çizilerek üzerine alerjen olabilecek maddeler damlatılır ve beklenir. 20-30 dakika sonra kızarıklık gösteren bölgedeki madde alerjendir.
Gıda alerji testi nasıl yapılır?
Patch testi daha çok egzama gibi deri hastalılarının tespitinde kullanılır. Bir bant üzerine alerjen olduğunu düşünülen maddeler uygulanır ve sırta yapıştırılarak iki gün beklenir. Kızarıklık oluşan alana bakılarak alerjen madde saptanır.
Kan testinde, kişiden alınan kan örneğindeki IgE antikoru miktarı ölçülür. Alerjik reaksiyonlarda bağışıklık sistemi alınan besini yabancı olarak algıladığı için ekstra antikor ürettiği için tüketilen besine göre vücut reaksiyonu takip edilebilir.
Gıda alerji testi nedir?
Alerjiye sebep olduğu düşünülerek bazı besinlerin diyetten çıkarılması özellikle çocuklarda ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Gıda alerji testi yaptırmak için  bir alerji-immunoloji uzmanı doktora başvurmanızda fayda var.