Gusül abdesti nedir sorusu özellikle ergenlik dönemine giren gençlerin araştırdığı bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Temizlik imandandır sözünün de ne kadar önemli ve değerli olduğu bu konu ile anlaşılıyor. İslamiyet’te hem maddi hem de manevi temizliğin önemi farklı yerlerde sürekli olarak vurgulanmaktadır.
Peki, temizlik için bu kadar önemli olan gusül abdesti ne demek? Hangi durumlarda alınmalıdır? Guslü bozan haller nelerdir? Şimdi tüm bu soruları yazımızda ele alalım.
Gusül Ne Demektir?
Gusül kelime anlamı olarak yıkanmak, temizlenmek anlamlarına gelmektedir. Eski Mısır medeniyeti ve Hinduizm dahil birçok medeniyette ve düşüncede bu şekilde bir yıkanma ve arınma durumu görülüyor. Bu temizlenme bir bedensel temizlenmeden daha çok ruhun arındırılması, kırılan tabuların onarılması gibi anlamlara gelmektedir.
İslam dininde de guslün yeri çok farklıdır. Cünüp olarak gezilmesi hoş karşılanmamakla beraber bu şekilde dolaşmak, yemek yemek gibi şeyler de caiz değildir. Ayrıca gusül ihtiyacı giderilmeden dini vecibeler de yerine getirilememektedir. Bu nedenle hem maddi hem de manevi ihtiyaçlar için mutlak suretle gusül ihtiyacı hasıl olduğunda bedeni ve ruhu temizlemek için yıkanmak gerekir.
Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Guslün alış tarzı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) tarafından anlatılmış olup o günlerden bugünlere kadar gelmiştir. Sahabelerden alimlere onlardan imamlara birçok ilim insanı bu konuya değinmiş ve doğru şekilde gusül almanın öneminden bahsetmiştir.
İlk olarak tuvalete girişte olduğu gibi banyoya da sol ayakla girerek ilk adımı atmalısınız. Bu bir sünnet olarak da bilinir. Ardından guslün ilk adımı olarak da besmele çekilmelidir. Müslüman kişiler her işine besmele ile başlar şükür ile bitirir.
Mümin kişi her işinde Allah rızası arar. Bu nedenle gusül abdesti alınırken “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” denmelidir.Ardından eller ve bilekler temizlenir ve sol el ile göbek deliği ve avret yerleri güzelce temizlenir.Sağ el kullanılarak ağza 3 defa bol su alınır ve boğaz ıslatılacak şekilde gargara yapılarak ağız da çalkalanır.
Gusül Abdestinin Farzları ve Sünnetleri Nelerdir?
Gusül abdesti nedir sorusunda farzları ve sünnetleri anlatmamak ve öğrenmemek bilgi eksikliğine neden olacaktır. Guslün 3 farz, 5 de sünneti vardır. Bunlar;
Guslün Farzları
3 kere ağzı bol su ile çalkalamak3 kere burnu bol su ile yıkamak ve sol el ile iyice temizlemekTüm vücutta kuru yer kalmayacak şekilde bol su ile yıkanmak
Guslün Sünnetleri
Her duş anında gusül almak genel olarak sizi temiz hissettirecektir. Bunun dışında guslün farz olduğu durumlar vardır. Bunlar;
Kadınlar lohusalık dönemlerinin ardından gusül almalıdır.Erkek ve kadın bir cinsel birleşme yaşamış ise mutlak suretle bu birleşmenin ardından gusül almalıdır. Çünkü iki tarafta bu birleşme ile cünüp olmaktadırlar. Bu şekilde yapacakları her amel uygun olmayacaktır.Erkeklerde meni çıkışı gerçekleştiğinde gusül almalıdırlar.Erkek ve kadınlar rüyalarında cinsel olaylar gördüğünde bir rüyalanma yaşar ise gusül almaları gerekir.Erkek ve kadınlar mastürbasyon yaptıktan sonra cünüp olurlar. Bu nedenle de gusül alınması gerekir.
Boy Abdesti Alınmadan Neler Yapılamaz?
Boy abdesti nasıl alınır sorusu olarak da bu konuyu araştırabilirsiniz. Diyanet işleri her iki şekilde de kullanımın doğru olduğunu söylemektedir. Gusül yani boy abdesti almadan namaz kılmak, Kur’an okumak, yemek yemek gibi birçok aktivite yapılamamaktadır.
Özellikle Cuma günü boy abdesti almak ve camiye yeni kıyafetler giyerek gitmek sünnettir. Diyanet işlerine mail atarak veya bizlere yorum atarak bu konuda merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.