Apartman ya da site gibi insanların toplu olarak yaşam sürdükleri yerlerde yaşanan en büyük sorunların başında komşular arasındaki gürültü meselesi geliyor. Peki, gürültü konusunda yapılabilecekler nelerdir? Gürültü nedeniyle tahliye davası açmak mümkün müdür?
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Düzenlemesi Yasal Mevzuat | Gürültü Nedeniyle Tahliye Davası Açmak Mümkün mü?
Apartmanlarda yaşayanlar yönünden bir çok önemli düzenlemeyi içerisinde barındıran 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesinde açık bir şekilde;
“Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur”
Hükümlerine yer verilmiştir. Bu şekilde apartman ve site gibi toplu yaşam alanlarında kat maliklerinin ya da kiracıların veya oturma hakkı sahiplerinin birbirlerini rahatsız etmemek, doğruluk kaidelerine uymak ve birbirlerinin haklarını çiğnememek gibi yükümlülükleri mevcuttur.
Bu belirtilen yükümlülüklere uymayanlara karşı apartman yönetimi tarafından ihtarda bulunulur. Yapılan ihtara rağmen rahatsızlık verici davranışların devamı durumunda ise bu durumun önlenmesi amacıyla dava açılabilir.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu Düzenlemesi
Yine bahse konu hususa dair bir düzenleme ise 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 316. madde de düzenlenmiştir. Madde düzenlemesinde;
“Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür.
Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi fesh edeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir”
Hükümlerine yer verilmiştir. Bu düzenlemeye göre sürekli surette gürültü çıkararak komşularını rahatsız eden kiracıya karşı kiraya veren tahliye davası açabilir. Çünkü bu durumda artık kiracı, kiralananı özenle kullanma ve de komşularına saygı gösterme borcuna aykırı davranmış olarak kabul edilir.
Tahammül ve Hoşgörü Sınırını Aşan Gürültü
Bu davalarda ölçüt ise, Yargıtay kararlarında da yer verildiği üzere; “diğer kat maliklerini ya da komşuları rahatsız ettiği iddia edilen gürültünün, tahammül ve de hoşgörü sınırları içerisinde kalıp kalmadığı” konusudur.
Eğer tahammül ve hoşgörü sınırının üzerinde gürültü yapılıyorsa bu durumda yönetimin ve diğer kat maliklerinin dava açma hakkı doğar. Yine komşular arasında tahammül edilebilecek ve hoş görülebilecek sınırı aşar şekilde gürültü yapan kiracı ise, kiraya veren haklı nedene dayalı olarak kiracısının tahliyesi amacıyla tahliye davası açabilir.