Güneş sistemi maketi yapımı ilköğretim sınıflarından itibaren öğretilmeye çalışılan güneş sistemi gezegenleri konusunu çok daha kalıcı hale getirebilecek bir etkinliktir. İster evde çocuğunuz ile isterseniz sınıfta öğrencileriniz ile kolayca uygulayabileceğiniz bu etkinlikte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çocuğun etkinlikte gerçekten faal olmasıdır.
Hareketli Güneş Sistemi Maketi Nasıl Yapılır
Yapmak istediğiniz maketi oluşturan güneş sistemi ve gezenler dönsün istiyorsanız, bunu yapabilmek için bazı özel malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. Eğer bu bir lise ödeviyse, bu malzemelerin büyük bir çoğunluğunu kendiniz oluşturabilirsiniz. Eğer bu bir ilköğretim seviyesi proje ödeviyse, çocuğunuzun ödevini yapmasında size oldukça ihtiyacı olacaktır. İşte, dönen güneş sistemi maketi nasıl yapılır sorusunun cevapları!
1 – Güneş Sistemi Maketi Malzemeleri Nelerdir
Bir hareketli güneş sistemi maketi yapmak için, bu sistem için özel olarak hazırlanmış bazı malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. Bu malzemeleri evinizde hazırlayabileceğiniz gibi, kırtasiyelerden alabilir ya da internetten sipariş edebilirsiniz.
İşte, ihtiyaç duyacağınız malzemeler:
8 tane 3X3 cm çapında tahta daire5 tane birbirinden farklı uzunlukta demir askı20 X 20 cm Mdf parçaJapon Yapıştırıcısı9 tane farklı boyutlarda plastik ya da strafor top15 cm uzunluğunda bir yuvarlak çubukSulu boyaPense, yan keski, çekiç
2 – Adım Adım Güneş Sistemi Maketi Malzemeleri Nasıl Hazırlanır
Güneş sistemi maketi yapmak için öncelikle güneşe en yakın gezegen ve güneşe en uzak gezegen hangisidir gibi önemli soruların cevaplarını bilmek gerekmektedir. Aksi halde güneş sistemi ve gezegenler sıralamasını yapmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle kırtasiyeden satın aldığınız strafor ya da topları gezegenlerin renklerine ve büyüklüklerine uygun şekilde sulu boya ile boyamalısınız.
Güneş sistemi maketi malzemeleri hazırlama adımlarından ikincisi, kare şeklindeki Mdf tabanın ortasına delik açmak olacaktır. Bunu yaparken bir çivi kullanabileceğiniz gibi bir matkap da kullanabilirsiniz.
Gezegenlerimizin güneş etrafında sıralanmalarını ve dönmelerini sağlayacak olan demir çubukları hazırlamak için bir yan keski ve penseye ihtiyaç duyacaksınız. Bu işlemi yaparken çok çok dikkatli olmanızı öneririz. Eğer maketi anne ya da babanız ile yapıyorsanız, onlardan yardım almanız çok daha iyi olacaktır. Demir çamaşır askılarını yan keski yardımı ile farklı boyutlarda kestikten sonra pense ile dik bir açıda bükmelisiniz.
3 – Güneş Sistemi Maketi Nasıl Yapılır
Güneş sistemindeki gezegenler ve onların döneceği telleri hazırladıktan sonra maketinizi yapmak için pratik birkaç adımı izlemeniz yeterli olacaktır. Öncelikle gezegenlerinizin üzerinde hareket edeceği Mdf parçasının ortasındaki deliğe, 15 cm boyundaki çubuğunuzu yerleştirmeli ve sıkıca tutunması için tepesine çekiç ile birkaç defa vurmalısınız.
Bir sonraki adımda gezegenlerimizin dönmesini sağlayacak olan bir kenarına ve ortasına delik açılmış olan yuvarlak mdf parçalarını resimde de gördüğünüz gibi yuvarlak çubuktan geçirmelisiniz.
Daha önceden hazırladığımız farklı boyutlardaki demir çubukları en uzunu en alta gelecek şekilde yuvarlak tahtaların deliklerine yerleştirmelisiniz.
Gezegenlerin döneceği sistemi doğru bir şekilde sıraladıktan sonra her bir halka ve demiri birbirinden ayırmadan çubuktan çıkartmalısınız. Çıkardığınız her bir gezegen çubuğunu birleştirmiş olduğunuz tahta parçasına Japon yapıştırıcısı yardımı ile yapıştırmalısınız. Bu işlem sayesinde maketiniz bittiğinde gezegenleriniz yerinden çıkmayacaktır.
Ardından 20X20 cm Mdf parçamız ile ona sabitlediğimiz 15 cm boyundaki ince çubuğu Japon yapıştırıcısı yardımı ile birbirine yapıştırmalısınız. Bunu yaparken tahtayı ters çevirerek, tahtanın ortasındaki delikten yapıştırıcı akıtmalı ve içerisindeki çubuğun yapıştığından emin olmalısınız. Bu aşamadan sonra yapıştırıcıyı bir kenara bırakarak üzerinizin ya da malzemelerinizin kirlenmesinin önüne geçebilirsiniz.
Güneş sistemi modeli sondan bir önceki adımda Güneş sistemindeki gezegenler ve güneşi yerleştireceğiniz çubukları, en uzunu en alta gelecek şekilde üst üste yerleştirmelisiniz.
Güneş sistemi maketi nasıl yapılır sorusunun son adımında ise gezegenleri yerlerine yerleştirerek maketinizi tamamlayabilirsiniz. Güneş sistemindeki gezegenler, Güneşten başlayarak sırası ile şu şekilde doğru şekilde sıralanmalıdır.
Güneş Sistemindeki Gezegenler Sıralaması
Merkür,Venüs,Dünya,Mars,Jüpiter,Satürn,Uranüs,Neptün