Güneş Kremi Ne İşe Yarar | Sağlığımız için Neden Güneş Koruyucu Krem Kullanmalıyız | Güneş Kremi Faydaları Nelerdir?

gunes-kremi-ne-ise-yarar-1.jpg

Güneş kremi ne işe yarar, güneş koruyucu faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız ve cilt sağlığınızı düşünüyorsanız bu yazımız sizin için. Yazın gelmesiyle birlikte güneş kremi nedir, güneş kremi seçerken nelere dikkat edilmeli, hangi cilt tipine hangi güneş kremi kullanılmalı gibi konularda cevap arayışları başladı.

Peki, güneşin zararları etkilerinden korunmak için hangi güneş kremi tercih edilmeli konusunda yeterince bilgi sahibi miyiz? Güneş kremi ne işe yarar? Sayısı her geçen gün artan influencerların güneş kremi önerileri ne kadar doğru ve sağlıklı? Doktorların önerdiği en iyi güneş kremi neden dikkate alınmalı? İşte, güneş koruyucu krem tercihinizi kolaylaştıracak bilgiler…

Güneş Kremi Nedir?

Bildiğiniz üzere güneş, dünyamız için en önemli doğal enerji kaynağı. Ayni zamanda insan sağlığı, bağışıklık sistemi ve kemik sağlığı için de oldukça gerekli çünkü D vitamini kaynağımız. Vitaminler arasında vücudumuza takviye olarak yeterince alınamayan D vitamininin kaynağı yalnızca güneş olsa da zararları da mevcut. Güneş kremleri de bu zararları azaltmada etkili. Yani, güneş kremi ne işe yarar; güneşin zararlı etkilerini azaltıp ondan maksimum seviyede yararlanmamıza yardımcı olur.

Güneş kremi ne işe yarar sorusunun pek çok cevabı var. Ancak temelde güneş koruyucu kremler, zararlı UVA ile UVB ışınlarının yol açtığı radyasyonu yansıtma ve soğurma özelliğine sahip. Böylelikle güneşin zararlı ışınları, güneş koruyucu krem sürülen cilde gelse de zarar vericiliği azalıyor. Ancak burada belirleyici olan, tercih edilen güneş kreminin güneşe karşı ne kadar koruyucu olduğu.

Bu da, güneş koruyucu kremlerin üzerindeki Sun Protestonun Factor yani SPF ile anlaşılıyor. Kısacası; güneş kremi, güneşin cilde verdiği zararları azaltan, kullanılması daima önerilen bir ürün. Güneş kremi önerileri içinden tercih yaparken SPF özelliği mutlaka dikkate alınmalı.

Neden Güneş Kremi Kullanmalıyız? Güneş Kremi Ne İşe Yarar?

İçeriğinde D vitamini olan güneşte aynı zamanda cilde zarar verici nitelik taşıyan, radyoaktif özellikli ultraviyole ışınları bulunuyor ve güneş kremi faydaları tam da bu noktada devreye giriyor. Ultraviyole ışınları da cildin erken yaşlanmasına, ciltte lekeler oluşmasına, uzun vadede ise cilt kanserine neden oluyor. Tüm bunlardan korunmak için de yapılması gereken; güneş koruyucu losyon, krem veya sprey kullanmak.

Hem enerji kaynağımız hem de cildimizin en büyük düşmanı güneş, her geçen gün zarar verici etkisini artırıyor çünkü ozon tabakasının incelmesiyle birlikte UVA geçirgenliği de artıyor. Bu, güneş nedeniyle cildimizin daha fazla zarar görmesi anlamına geliyor. Bu nedenle hem ciltte leke oluşumunun önüne geçmek, hem cildin erken yaşlanmasına engel olmak hem de cilt kanserine yakalanma riskini azaltmak için güneş koruyucu krem kullanılmalı. Kısacası güneş kremi ne işe yarar sorusunun cevabı; cilt sağlığını korur.

1 – Güneş Hassasiyeti Olan Ciltler için Güneş Kremi Önerisi

Güneş hassasiyeti, insanlarda doğuştan gelebilir veya ilerleyen yaşla birlikte yaşamın herhangi bir anında ortaya çıkabilir. Bunlarla birlikte, kullanılan bazı medikal cilt ürünleri ve medikal tedaviler de güneş hassasiyeti yaratabilir. Başlangıcı nasıl olursa olsun güneşe karşı hassasiyeti olan ciltler, direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Bu kişiler, UVA ve UVB değeri en yüksek olan güneş koruyucu kremler tercih etmeli. Güneş hassasiyeti olanlar için güneş kremi ne işe yarar; yaşam kalitesi yüksek bir gün geçirmeye…

2 – Güneş Alerjisi Olan Ciltler için Güneş Kremi Önerisi

Son zamanlarda güneş alerjisi olan kişilerin sayısı bir hayli artmış durumda. Yaygın olarak görülen güneş alerjisi, cildin yapısına ve alerjinin maruziyetine göre değişiyor. Her ne kadar bu kişilerin yüksek korumalı güneş kremi kullanması tavsiye edilse de bu durumda yapılması gereken öncelikle dermatoloji doktoruna muayene olmak. Uzman dermatologlar, güneş alerjisi nedeniyle koruyucu kremler dışında farklı tedaviler de uygulayabiliyor. Güneş alerjisi çok ciddi bir rahatsızlık olmasa da yaşam kalitesini oldukça düşürebiliyor.

Güneş alerjisi belirtileri; cilt üstünde kabarcık, kızarıklık ve şiddetli kaşıntıdır. Bu etkilerin azaltılması için de geniş spektrum koruması olan güneş kremleri kullanılması gerekmektedir. Bu sebeple hem UVA hem de UVB koruyuculuğu yüksek güneş koruyucu krem tercih edilmelidir. Güneş alerjisi olanlar için güneş kremi ne işe yarar; daha az olumsuz etki ve şikayetsiz olarak yaşamaya…

3 – Kimyasal Filtrelere Reaksiyon Gösteren Ciltler için Güneş Kremi Önerisi

Kimyasal filtrelere karşı reaksiyon gösterme sorunu olan cilt sahiplerinin tercih etmesi gereken güneş kremi; mineral filtreli güneş kremleri olmalı. Bu içerikteki güneş kremleri, mineral filtreye sahip olduğu için cilt üzerinde beyaz izler bırakabilmektedir ancak bu beyaz lekeler geçicidir.

Evde Güneş Kremi Surulurmu ?

Güneş kremi ne işe yarar sorusunun cevabı kadar, evde güneş kremi sürülür mü sorusunun cevabı merak ediliyor. Evet, evde de güneş kremi sürülmeli. Hatta mevsim farketmeksizin güneş koruyucu kullanmakta yarar var. Çünkü her ne kadar evdeyken güneş ışınları teninize direkt olarak gelmese de temas ediyor. Bu sebeple, evde de güneş koruyucu losyon kullanılmalı .

Güneş Kremi Ne Zaman Sürülmeli | Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Güneş kremi önerileri değerlendirmesi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; cilt tipine uygun olarak tercih yapmak. Eğer güneş kremi ne işe yarar ayrıntılarıyla öğrenip, bu kremleri kullanmanız gerektiğine ikna oldunuz ve cildiniz için en doğru güneş kremini bulduysanız, kullanım aşamasında da dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. İşte, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir cilt için güneş kremi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

Plaj, havuz, deniz gibi yerlere gidildiğinde cilde güneş koruyucu krem uygulamak, kremin etkililiğini azaltmaktadır. Bu nedenle güneş kremi dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce cilde uygulanmalıdırGüneş kremi, dışarıda iken 2 veya 3 saatte bir yenilenmelidirMeslek gereği uzun süre güneş altında kalan kişiler özellikle baş boyun ve uzuvlarına güneş kremi kullanmalı ve belli aralıklarla yenilemelidirGüneş kreminden tam koruma sağlamak için az değil, yeterli miktarda kullanılmalıdır

Güneş Kremi Alırken UVB ve UVA’ya Neden Dikkat Edilmeli?Temelde UVA ile UVB olmak üzere iki farklı dalga boyu bulunan güneş, bu ışınlarla cilde zarar veriyor. Güneş koruyucu kremlerin üzerinde yer alan SPF değeri de, kremin UVB ışınlarına karşı olan korumasını gösteriyor. Ancak güneş kremi tercihi yaparken UVA da dikkate alınmalı ve UVA ışınlarına karşı koruyucu olduğu belirtilen güneş kremleri tercih edilmeli.

Bir güneş kreminde hem UVA hem UVB koruyuculuğu olması önemli çünkü; UVB cildi güneş yanıklarına karşı, UVA ise cildi alerjik reaksiyonları karşı koruyor. Yani güneş kremi ne işe yarar, güneş kremi faydaları nelerdir sorularına alacağınız cevap, biraz da güneş kreminin içeriğinde barındırdığı özelliklerle de ilgili.

1 – UVA Nedir?

Güneşin uzun dalga boyu olan UVA, cildin derin tabakalarında dahi etkilidir. Bu sebeple de cildin erken yaşlanmasına, cildin kırışmasına asıl neden olan da UVA’dır. Bununla birlikte UVA’nın kanserojen etkisi de bulunmaktadır. Dolayısı ile güneş kremi ne işe yarar sorusunun cevaplarından biri de, cilt kanserine karşı koruma sağlamasıdır.

2 – UVB Nedir?

Güneşin kısa dalga boyu olan UVB, cildin yüzey tabakaları tabakalarında etkisini göstermektedir. Dolayısıyla cildin lekelenmesine ve yanmasına neden olmaktadır. Her ne kadar kış aylarında güneşin UVB ışınlarının etkisi azalsa da UVA ışınları zararlı etkisini göstermeye devam ediyor. Bu sebeple yaz ya da kış ayları farketmeksizin, UVB ve UVA koruması olan güneş koruyucu kremler tercih edilmeli.

Az Miktarda Güneş Kremi Kullanmak, SPF Değerini Düşürüyor!

Genel olarak güneş kremi faydaları açısından eksikliğe neden olan durum ve güneş koruyucu losyon kullanılırken yapılan en büyük hata; güneş koruyucuyu az miktarda cilde uygulamaktır. Güneş kremlerini az miktar kullanıp cilde yedirmek hem kremden yararlanma oranını düşürmekte hem de cildin güneşin zararlı etkilerine maruz kalmasına yol açmaktadır. Cilt üzerine az miktarda güneş koruyucu krem sürülmesi, güneş kreminin SPF değerini düşürmektedir.

Örneğin; güneş kremi 50 SPF ise ve cilde yetersiz uygulanıyorsa, bu kremin SPF değeri 2’ye kadar düşecektir. Bu sebeple güneş kremi ne işe yarar anlayabilmek için kullanırken cimri davranılmamalı ve bolca uygulama yapılmalı. 2 veya 3 saatte bir güneş koruyucu kremlerin yenilenmesi de unutulmamalı. Hangi bölgeye ne kadar güneş kremi sürülmeli konusunda da şu bilgiler size yardımcı olabilir:

Yüz bölgesine en az yarım çay kaşığı kadar güneş kremi sürülmeliBoyun kısmıyla birlikte yüz bölgesine tam çay kaşığı güneş koruyucu krem uygulanmalıBacak, sırt, kol, göğüs, karın gibi her bir bölgeye bir tam çay kaşığı miktarında güneş koruyucusu uygulanmalı

Bonus: Güneş Koruyucu Krem Kullananlar Nasıl Güneşlenecek ve Bronzlaşacak?

Güneş kremi ne işe yarar; cildi güneşten korumaya. Ancak bilindiği üzere güneş koruyucu kremler kullanmak, bronzlaşmaya da engel oluyor. Ancak cilt sağlığını korumak amacıyla hem güneş kremi kullanmak hem de ten rengini değiştirerek bronzlaşmak mümkün. Güneş kremi faydaları görülebilmesi için bazı kurallar çerçevesinde sağlıklı bir şekilde güneşlenmek gerekli. Güneş koruyucu krem kullananların güneşlenmek için dikkat etmeleri gerekenler ise şunlar:

Yaz aylarında güneşlenmek, tüm cilt tipleri için saat 09.00 ile 11.00 arasında veya 16.00 sonrasında gerçekleştirilmelidirAçık tenli kişiler, güneş kremi sürmeden belirtilen saat aralıklarında; ilk iki gün 10 dakika, sonraki günler 20 dakika güneşlenebilirEsmer tenli kişiler, güneş kremi sürmeden belirtilen saat aralıklarında; ilk iki gün 20 dakika, sonraki günlerde 30 dakika güneşlenebilir

Sonuç olarak güneş kremi ne işe yarar sorusunu, erken yaşlanmayı önler, cilt kanserine karşı korur ve alerjik reaksiyona karşı koruma sağlar olarak yanıtlayabiliriz. Eğer siz de sağlığınıza ve cildinize önem veriyorsanız güneş kremi faydaları için kendi cildinize en uygun güneş koruyucu losyonu tercih etmelisiniz.

Exit mobile version