Güneş Enerji Santrali Kurmak İçin Nereden Başlamalıyım?

Güneş Enerji Santrali Kurmak

Güneş Enerji Santrali Kurmak ne kadar verimli ?

Güneşten gelen enerjiyi fotovoltaik adı verilen modüller yardımı ile elektrik enerjisine çevirmek mümkün. Güneş enerji santrali adı verilen bu sistem, uzun yıllar boyunca güneş enerjisinden yararlanmayı mümkün bir hale getiriyor.
Basit, çevre dostu ve düşük maliyetli yapısıyla ön plana çıkan bu sistem sahip olduğu avantajlarla birlikte günden güne ilgi alan bir teknoloji olmaya devam ediyor.
Güneş enerjisi sistemlerinden faydalanmayı düşünen kişilerin sıklıkla güneş enerji santrali kurulumu için nereden başlamalı gibi sorular aklına takılıyor.
Özellikle konu hakkında yeterli bütçesi bulunan kişilerin bu alanda hiç zorlanmadan son derece rahat adımlar içinde kısa sürede güneş enerjisi santrali kurabileceğini belirtmek gerekir.

Gerekli olan başvuru ve izinler tamamlandıktan sonra, kurulum işleminin tamamlanması kısa bir zaman aralığını kapsayacaktır.
Ancak işin zorlu kısmı başvuru ve izin kısmı olup, bu konuda sadece belirli bir kesmin izin alabildiğini belirtmek gerekiyor. Özellikle aşağıdaki adımlara uyan kişilerin bu alanda ilgili birimlerden onay aldığını söylemek doğru olacaktır. Bu nedenle titizlikle yürütülmesi gereken bir süreç olan başvuru ve izin sürecine dikkat edilmesi konu hakkında önerilen durumlardan biridir.

Güneş Enerji Santrali Kurulum Adımları

1- Güneş Enerji Santrali İçin Uygun Arazi Bulunması

Güneş enerji santrali kurmak için ilk olarak yapılması gereken şey iyi bir alan bulmaktır. Tarlanın bu iş için elverişli düzeyde olmasına dikkat edilmelidir.
Sulu tarım için uygun olmayan, aşırı verimli durumda olmayan bir tarla olmasına özen göstermelidir. Aynı zamanda gölge konusunda da dikkatli olmak gerektiğinden, dikili bir ağacın tarlada bulunmaması önemli bir konudur.
Zira gölgeli bir alana sahip olan küçük tarlada iyi bir verimin alınması söz konusu olmayacaktır. Her açıdan tarlanın bu işi yapabilmek için doğru bir seçim olması gerekir. Bu özelliklere sahip olarak aynı zamanda bütçe durumuna elverişli bir seçim yapmak doğru olacaktır.

2- Doğru Bütçe Planlaması

Öte yandan bütçe konusunda dikkatli davranmak daha sonraki aşamalara uyum sağlamanız açısından da önemlidir. Zira daha sonraki aşamalarda karşınıza proje çizilmesi, proje izinleri gibi çeşitli aşamalar çıkar.
Bu süreçte mümkün olduğu kadar bütçeyi doğru bir şekilde kullanmak proje konusuna daha büyük bir bütçe ayırmaya neden olabilir.

3- Enerji Nakil Hatlarına Uzaklık Seçimi

Tarla konusunda diğer dikkat edilmesi gereken en önemli adım enerji nakit hattı konusu olmaktadır. Bu konunun doğru bir şekilde bitmemesi bütün uğraşların boşa çıkacağını işaret eder.
Öte yandan tarlanın enerji nakil hattına yakın bir mesafede bulunması, güneş enerji santrali kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken konular arasında yer alıyor.
Zira bağlantı için ekstra maliyet yapılması söz konusu olabileceğinden, maliyeti düşürmek için bu mesafenin mümkün olduğu kadar kısa olmasında fayda vardır.
Kilometre başına 60 bin TL’ye varan bir nakil hattı ücreti olduğundan yer seçiminin özenli bir şekilde yapılması lazımdır. Bunların dışında arazi seçimi için uymanız gereken başka bir adım yoktur. Bundan sonraki aşamalarda gerekli olan evraklarla birlikte ilgili birimlere kısa bir ziyaret gerçekleştirmeniz gerekir.

4- Güneş Enerji Santralinin Trafo Merkezine Uzaklığı

Güneş enerji santrali kurulumu sırasında diğer dikkat edilmesi gereken konulardan biride trafo merkezine olan yakınlıktır. Baştan ret cevabı almamak için bu mesafenin en fazla 20 km olarak belirlenmesinde fayda var.
Bunu öğrenebilmek için bölgenizde yer alan enerji dağıtım şirketine güneş tarlası kurmak istediğinize dair bir dilekçe ile başvurmanız lazımdır.
Dilekçede güneş tarlası kurma isteğinizden bahsetmeli ve trafo merkezine olan mesafeyi öğrenmek istediğinize dair bir detay paylaşmalısınız. Kısa bir süre sonra bu isteğiniz için ilgili yerden bir cevap almış olursunuz.
Oldukça önemli bir adım olduğundan dolayı bu adımı gerçekleştirmeden güneş santrali kurulum işleminin devam edebilmesi kesinlikle söz konusu değildir.

5- Santral Kurulumu İçin Resmi İşlemler

Bu adımı tamamladıktan sonra, yapmanız gereken ilk şey İl Tarım Müdürlüğü ziyaret ederek dilekçe ile başvuruyu gerçekleştirmektir. Burada ilgili bölümler üzerinden yönlendirilmeniz mümkündür.
İl Tarım Müdürlüğü üzerinden aldığınız marjinal tarım arazisi raporundan sonra, yapmanız gereken şey ise enerji dağıtım şirketine gitmektir. Burada lisanssız elektrik üretimi için başvuruda bulunmanız gerekir.
Gerekli olan evraklar burada size bildirilmiş olur. İlgili evrakları topladıktan hemen sonra, güneş enerji santrali kurulumu için başvuru yapabilirsiniz. Bu adımdan sonra ise bir süre boyunca beklemek kalacaktır.
Başvurunuza dair cevabı e-mail üzerinden alırsınız. Trafo merkezinde lisanssız elektrik konusunda bir boşluk bulunuyorsa, yapmış olduğunuz başvuru onaylanır.
Bunun dışında bir durum söz konusuysa ret cevabı alabilirsiniz. Öte yandan isteyenler ilerleyen zamanlarda yine gerekli evraklarla birlikte güneş tarlası kurulumu için ilgili birimlere başvuruda bulunabilir.

6- Güneş Enerji Santrali Projelendirilmesi

Başvurusu onaylananların güneş tarlası için bir proje çizdirmesi lazımdır. TEDAŞ bu konuda bir hayli titiz davrandığından dolayı, tecrübeli bir mühendis yardımıyla projeyi çizdirmekte fayda var.
Aksi halde ne istendiği belli olmayacağından dolayı ucuza getirilmek istenen proje çöpe gidebilir. Bu durum ise ekstra zaman ve para israfı olarak kişiye geri dönmüş olacaktır. Projesi onaylananların ise belediye üzerinden imar izni alması yeterlidir.
Güneş Enerji Santrali Kurmak İçin Nereden Başlamalıyım?

7- Güneş Enerji Santrali Kurmak İçin Başvuru

Güneş enerji santrali kurulumu için başvuru ve izin süreci bunlarla sınırlıdır. Bütün izinler tamamlandıktan sonra ise geriye sadece yatırım planını yapmak kalır. Başvuruda bulunan kişinin yatırımı gerçekleştirmesi için 2 yıllık bir zamanı bulunur.
2 yıl içinde güneş tarlası kurulmazsa bu hak kaybedilmiş olur. Daha sonraki süreçte ise, izinlerin ve başvuru işlemlerinin en baştan yapılması gerekecektir. Aynı zamanda bu sürecin sonucunda da başvurunuzun yeniden onaylanacağına dair hiçbir garanti yoktur.
Bu nedenle güneş tarlası sistemi kurmayı düşünenlerin elini çabuk tutarak iki yıllık süreç içinde harekete geçmesinde fayda var.

Güneş Enerjisi Santrali Kurmak Ne Kadar Avantajlıdır ?


Birbirinden cazip avantajları gereği güneş enerji santrali kişiler ve firmaların sahip olmak istediği bir yatırım tipi olarak ön plana çıkıyor. Ciddi anlamda bir gelir kaynağı sunan GES, kurulumu son derece kolay bir sistem halindedir.
Üstelik devlet garantisi de sunan bu sistem her açıdan günümüzün en çok tercih edilen teknolojisi olarak kabul ediliyor. Gelecekte bu konuda daha büyük bir yere sahip olacağı düşünülen teknoloji Dünyanın her yanında aktif bir şekilde uzun zamandan beri kullanılmaya devam ediliyor.

Güneş Enerjisi Santrali Kurmak Türkiye İçin Oldukça Verimli Bir Sistem

Özellikle Türkiye coğrafisi güneş enerji santralleri bakımından oldukça uygun olurken, en üst verim alınarak panellerin kullanımı sağlanabilir.
Güneş enerjisi santrallerinden düzenli bir gelir elde etmek isteyen, elektrik tüketiminde tasarruf elde etmek isteyen ve mümkün olduğu kadar tasarruf planlarında iyi sonuçlar görmek isteyenler yararlanabilir.

Güneş Enerjisi Santrali Kurmak Temiz Uzun Vadeli Enerji Üretimi Demektir

Sadece bir kez yapılacak olan maliyet sonrası uzun süre boyunca gelir elde edebileceğiniz ve kullanabileceğiniz bir sistem olarak gösterilir. Ayrıca çevreyi kirletmeden diğer enerji kaynaklarının aksine daha temiz bir şekilde enerji üretimi sağlanabilir.
Yani Güneş Enerji Santrali Kurmak, elinde sermayesi olan ve her açıdan bütçesini rahatlatmak isteyenlerin tercih etmesi gereken bir çözümdür. Güneş enerjisi santrali üzerinden, üretilen enerjinin fazlasını satarak bunun üzerinden düzenli gelir elde etme şansınız bulunur.
Bu sayede yapılan maliyetin çok daha fazlasını kazanmaya başlayabilir ve önemli miktardaki geliri her daim bu sistem üzerinden elde etmeye devam edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları