Gümrük Müşaviri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Gümrük müşaviri nasıl olunur? Gümrük müşavirliği eğitimi nasıl alınır?

Gümrük Müşaviri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Günümüzde, bir çok iş alanı ve uluslararası ticari faaliyetler ülkeler arasında imzalanan bazı anlaşmalar ve çerçevesi belirlenmiş mevzuat uygulamalarına tabi bulunmaktadır. Bu uzmanlık alanları, mevzuatlar çerçevesinde belirlenirken aynı zamanda ticari faaliyet gerçekleştirilecek olan ülkenin uygulama tebliğlerinden de yararlanılmaktadır.

Genellikle gümrük müşaviri olarak ya da gümrük Müşavirliği olarak bilinen uzmanlık alanında belirli bir yıl tecrübe ve eğitim geçmişinin bulunması gerekmektedir. Buna göre gümrük müşaviri olabilmek için, üniversitelerin dört yıllık fakülteler arasında yer alan hukuk, maliye, iktisat, Siyasal bilimler, kamu yönetimi, bankacılık ve benzeri bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Bununla beraber bu alandaki son gelişmeleri çok yakından takip edebilmek ve gümrük müşaviri sınavı uygulamasından başarılı bir şekilde derece almak gereklidir.

Gümrük Müşaviri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Bu eğitimin öncesinde ise hangi alanda uzman bir şekilde çalışılmak isteniyor ise buna yönelik detaylı bir araştırma yapmak ve gerekli eğitim adımlarını tamamlamak mecburi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bir kariyer olarak gümrük Müşavirliği, hem ulusal mevzuat uygulamalarını hem de uluslararası gümrük anlaşmalarının çok yakından takip edilmesi ile geçerlilik kazanmaktadır. Buna göre gümrük Müşavirliği aslında belirli firmalarda çalışılabileceği gibi kamu alanında da devlet memuru kapsamında çalışılabilmesi mümkündür.

Gümrük Müşaviri Ne İş Yapar?

Gümrük müşaviri, genel olarak belirli mal ve ürünlerin gümrük uygulamaları tarafından onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmasına yönelik iş ve faaliyetleri takip eder ve sonuçlandırır. Dolayısıyla aslında gümrük müşavirleri ticaret bakanlığı tarafından tanımlanan detaylı ve belirli yetkiler kapsamında gümrük idarelerinde taraf olan ülkelerin uyguladığı gümrük rejimleri kapsamında kendilerine tanımlanan görev ve yetkilerini kullanmak ile yükümlüdür.

Gümrük Müşaviri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Gümrük müşavir belgesi ile çalışmakta olan gümrük müşavirleri, ticaret bakanlığı tarafından belirlenen ve uygulaması yönünde sınır ve kapsam bilgilerini sunuldu uygulamada dolaylı temsil yolu kullanılarak gümrük tarafından onaylanan bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmasını yönelik detaylı iş ve işlemleri gerçekleştirme konusunda yetkili olan uzman çalışan ya da kişi olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla gümrük müşaviri çal olarak çalışan her uzman, her türlü gümrük işlemlerini takip edebilme yetkisine sahip olmakla beraber bu işlemleri sonuçlandırma yetkisine de sahiptir.

Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Her iş ve uzman bir meslek dalında olduğu gibi gümrük müşavirliğinde de belirli görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. Buna göre gümrük müşaviri her türlü gümrük işlemlerini takip ederek gerekli iş ve işlemleri yürütmek ve sonuçlandırmak görevine sahip olduğu gibi bazı konularda imza yetkileri de bulunmaktadır. Gümrük müşavirleri, aynı zamanda Ticaret Kanunu ile beraber Vergi Usul Kanunu tarafından belirlenen defterlerin tutulması işlemini kaydedilmesi sorumluluğu da bulunmaktadır.

Buna göre veri, her gün takip ettiği işin mahiyeti ile beraber takip etti beyanname bilgileri ile komisyon ücretlerini detaylı bir şekilde ağızlarını kaydetmekle yükümlüdür. Ayrıca müşavir tarafından imzalanan beyanname ile ilgili cezai hükümleri uygulama prensipleri açısından da bu bilgilerin doğruluğu ve gümrük uygulamalarını getirdiği yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sorumlu olan yetkili kişidir.

Gümrük Müşaviri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Oldukça detaylı ve ciddi sorumluluğu olan bu meslekte de gümrük müşaviri maaşı değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre hizmet yılı ve hangi derece ve kadro kapsamında hizmet verildiğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca gümrük müşaviri derneği gibi imkanlar da bulunmaktadır.

Gümrük müşavirliği nedir ve nasıl olunur?

Mesleki alanınızda kariyerinizde gümrük müşaviri olarak devam etmek istiyor iseniz bu konuda yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan bir tanesi gümrük müşaviri olabilmek için öncelikli olarak gümrük müşavir yardımcısı olarak iki yıllık bir deneyime sahip olmanız gerekmektedir. Bu koşulun yanında idari ve yasal olarak da yerine getirilmesi gereken bazı koşullar bulunmaktadır.

Bu koşullar arasında standart olarak bir kişinin devlet memuru olabilmesi için yerine getirilmesi gereken şart ve koşullar bulunduğu gibi buna ek olarak ilgili üniversitelerin ya da fakültelerin hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, işletme, bankacılık, kamu yönetimi, siyaset bilimi ya da endüstri mühendisliği gibi alanlarda dört yıllık bir diploma sahibi yani lisans mezunu olunması gereklidir. Ayrıca lisans seviyesindeki bir mezuniyet bulunmuyor ise bu konuda dış ticaret, Avrupa birliği gibi önlisans konularında belirli bir eğitim seviyesini de tamamlanmış olması gerekmektedir.

Gümrük Müşaviri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Gümrük Müşavirleri Ne Hizmeti Verir?

Genel olarak, gümrük müşavirlerinin yaptığı ve yapması gereken işler yasal ve mevzuat bilgileri ile belirlendiği için müşavir olan kişiler bu alanda faaliyet göstermek zorundadır. Bu konuda dış ticari açıdan faaliyet göstermek isteyen işletmeler ya da firmalar gümrük müşavirleri tarafından danışmanlık hizmeti almak durumundadır.

Uluslararası ve dış ticaret ile ilgili yapılacak bütün konular ile ilgili resmi beyanlar gümrük müşaviri tarafından takip edilerek kontrol edilmeli ve bu alanda ihtiyacı olan durumlarda da danışmanlık hizmetleri gümrük müşavir tarafından verilebilmelidir. Doğal olarak firmalar ve şahıslar kendi işlemlerini takip edebilecekleri gibi müşavir bu konuda da destek olabilmektedir.

Exit mobile version