Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte üst solunum yolu hastalıklarının ve soğuk algınlığının artması oldukça olağan… Kimi kişiler grip ve benzeri gibi enfeksiyonları ilaç ile tedavi ederken, kimi kişiler de evde doğal besinlerle iyileşmeye çalışıyor. Peki, grip olanların uzak durması gereken besinler olduğunu biliyor muydunuz? Bazı besinler gribin şiddetini artırabilir ve iyileşme sürecini uzatabilir. İşte, grip iken yenmemesi gereken o besinler…
1- İşlenmiş Gıdalar
İşlenmiş gıdalar zaten doğal beslenme listesinin dışında kalan yiyecekler arasında. Üstelik işlenmiş gıdaların içeriğinde genellikle yüksek oranda şeker, tuz ve yağ bulunur. Yiyeceklerin içindeki yüksek miktardaki yağ, tuz ve şeker de vücutta iltihaplanmaya, iltihabın fazlalaşmasına yol açabilir. Bu da, grip olanların iyileşme sürecini uzatabilir. Dolayısı ile sucuk, sosis, pastırma, kahvaltılık mısır gevreği gibi besinlerin tüketimine gripken ara vermek iyi bir fikir olabilir.
2- Şeker İçeren Tatlılar
Şeker, grip dahil pek çok hastalıkta vücuda alınması iyi olmayan bir maddedir. Bu nedenle de şeker içeren tüm tatlılardan gripken uzak durulması daha iyi olacaktır. Çünkü şeker, beyaz kan hücrelerinin mikropla savaşma kabiliyetini azaltabilir ve bağışıklık sisteminin çalışmasını kötü etkileyebilir. Bu sebeple gribi daha kolay atlatmak için gripken tatlı yememelisiniz.
3- Çıtır ve Sert Yiyecekler
Grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında öksürük, boğazın tahriş olmasına yol açabilir. Bu durumda çıtır ve sert yiyeceklerin tüketilmesi de boğazdaki tahrişin artmasına neden olarak iyileşme sürecini geciktirebilir. Dolayısı ile çerez, cips, kraker gibi boğaza zarar verebilecek sert yiyeceklerin grip süresince tüketilmemesi tavsiye edilir.
4- Bol Tuzlu ve Hazır Turşu
Ev yapımı turşu, doğal probiyotik içerdiğinden dolayı hem hastalık günlerinde hem de sıradan günlerde tüketildiğinde oldukça sağlıklıdır. Ancak bu durum bol tuzlu ve probiyotik olmayan hazır turşular için geçerli değil. Grip döneminde eğer boğazınız tahriş olduysa, hazır turşuların içindeki tuz ve asit, boğazınızda daha fazla tahriş oluşmasına neden olabilir.
5- Çilek
Gripken vitamin ağırlıklı beslenmek ve bunun için meyve tüketmek son derece yararlı. Ancak çilek bu meyvelerden biri olmayabilir. Çünkü çilek, tıkanıklığa neden olabilecek histaminin salgılanmasına neden olabilir. Kısacası bu süreçte çilek yenmemesi tavsiye edilir. Çilek yerine eğer mevsimindeyse C vitamini deposu portakal yenebilir.