Gluten Nedir? Gluten Diyeti Nasıl Yapılır?

Gluten (Türkçeye “gluten” olarak geçmiştir); son yıllarda adını sıkça duyduğumuz, menülerde yer almaya başlayan, süpermarketlerde kendine ait önce rafı şimdilerde ayrı bölümü olan; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllardaki protein ailesinin ismidir. Gluten; vücudunuzda bağımlılık yaparak, sürekli olarak tüketmek istemenize yol açar. Kilo aldırmaktan, sağlığınızın bozulmasına kadar birçok soruna neden olur. Hatta gluteni vücudun sindirememesi sonucunda […]

Gluten (Türkçeye “gluten” olarak geçmiştir); son yıllarda adını sıkça duyduğumuz, menülerde yer almaya başlayan, süpermarketlerde kendine ait önce rafı şimdilerde ayrı bölümü olan; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllardaki protein ailesinin ismidir. Gluten; vücudunuzda bağımlılık yaparak, sürekli olarak tüketmek istemenize yol açar. Kilo aldırmaktan, sağlığınızın bozulmasına kadar birçok soruna neden olur. Hatta gluteni vücudun sindirememesi sonucunda çölyak hastalığı ortaya çıkar. Peki, bu sorunlardan kurtulmak için uygulanan gluten diyeti nasıl yapılır? Glutensiz beslenme nasıl olur? Sizin için derledik.

Gluten Nedir?

Gluten, tanelerde bulunan bir protein ailesidir. Buğday, çavdar ve arpa en çok bilinen gluten kaynağıdır. Glutende iki ana protein vardır: Gliadin ve glutenin. Gliadin, bağışıklık sistemimizin sevmediği kısım iken, glutenin ise ismini zaten İngilizce tutkaldan (glue) alır ve yapıştırıcı özelliği vardır. Bağırsak çeperlerine yapışır ve bağırsak sisteminizin sağlıklı çalışmamasına neden olabilir.

Unu suyla karıştırdığımızda gluten, karışımı hamur haline getirir. Ekmek hamurunun oluşmasına yardımcı olan ve pişirme sırasında kabarmayı sağlayan şeydir. Özellikle kabarmada büyük rol oynayan gluten olmadan ekmeğin hamurundaki gözenekli yapı olmaz ve ekmek mayalanamaz.

Gluten Zararlı mı? 

Ekmek için bu denli önemli olan gluten sağlığımız için de bu kadar önemli mi? Yüzyıllardır değişen beslenme alışkanlıklarına rağmen gluten içeren ürünler hala beslenmede çok önemli bir yere sahiptir. Artan tüketim ile birlikte, toz halindeki ekstra gluten, unlu mamullerin raf ömrünü ve ürünün dağınıklığını artırmak için eklenir. Örneğin buğday tohumlarının genetiğinin değişmesiyle, buğdayın içindeki gluten oranı katlanmıştır.

Bu da vücudumuza fazladan eklediğimiz gluten anlamına gelir. Fazla miktardaki gluten, bağırsaklarımızın çalışmasını bozmaktadır. Gluten sindiriminde zorlanan insanlarda, glutene karşı intolerans görülmektedir. Çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olarak bilinen bu durum, son zamanlarda en yaygın gıda intoleransı olarak nitelendirilmektedir.

Gluten Diyeti Nedir?

Gluten diyeti anlam olarak glutensiz beslenme anlamına gelir. Buğday, çavdar ve arpa gibi gluten içeren yiyecekler beslenme düzeninden çıkarılır. Vücudun gluteni sindirememesinden dolayı oluşan çölyak hastalığına sahip olanlar, glutensiz bir diyete geçerek sağlıklarını korurlar. Bunun dışında gluten alerjisi de sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Gluten duyarlılığı olarak da bilinir.

Gluten diyeti, alerji veya hastalık olmadan da uygulanan bir diyet türüdür. Dünya çapında giderek artan glutensiz beslenmede önemli olan, beslenme düzenimizden çıkardığımız tahıllarda bulunan lif, B vitamini, magnezyum ve demiri telafi etmektir.

Gluten diyetiyle ilgili merak konusu olan diğer şey ise zayıflamaya yardımcı olup olmadığıdır. Gluten diyetinde kilo almamıza neden olan rafine karbonhidratlar; simit, makarna, hamur işleri, ekmek gibi gıdalardan uzak kaldığımız için aldığımız kalori oranı düşecek ve kilo vermemize yarayacaktır.

Gluteni Bıraktıktan Sonra Vücudunuzda Neler Olacak? 

Metabolizmayı hızlandıracak

Gluten, metabolizmayı bozan bir maddedir. Glutensiz beslenme, metabolizmanın çalışmasını rahatlatacağından, sindirimi kolaylaştırır ve bundan dolayı intolerans durumlarının ortaya çıkmasını engeller.

Sindirim problemlerini çözecek

Bağırsakların doğal florasını kötü etkileyen gluteni hayatınızdan çıkardığınızda; ishal veya kabızlık, gaz, yorgunluk, şişkinlik gibi birçok sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Kilo ve bölgesel yağlanmanın önüne geçecek

Karın ve basende oluşan şişkinlikler ve yağların sorumlusu olarak da görülen gluten; tiroidin çalışma düzenini bozuyor, bu sebeple hızlı kilo almaya başlıyorsunuz. Gluteni hayatınızdan çıkardığınızda rafine karbonhidrattan kurtulup günlük kalori oranınızı düşürürsünüz. Bu sayede kilo vermeniz kaçınılmaz olur.

Glutenden Nasıl Uzaklaşabilirim?

Gluteni beslenme düzeninden çıkarmak demek, başta buğday içerikli unlu mamulleri yani rafine karbonhidratı çıkarmak demektir. Gluten içeren besinler, basit karbonhidratların en tehlikelisidir. Gluteni hayatımızdan çıkardığımızda ise yerini tam tahıllı ürünler ve baklagiller ile doldurmamız gerekir.

Abrahamson metodu, aynı zamanda glutensiz diyetin sektördeki en etkin metodudur. Abrahamson Metodu, sizin glutene karşı yeme arzunuzu sonlandırarak sağlığınıza kavuşmanıza destek olur. Glutene karşı en etkin ve eşsiz uygulama olan Abrahamson yöntemi, 16 ülkede 37 yıldan fazla bir zamandır uygulanmaktadır.

Türkiye’de sigara bırakma merkezi olarak öne çıkan Be Positive tarafından uygulanan Abrahamson yöntemiyle; glutene karşı bağımlılığınız (yeme arzunuz) bitecek, enerjiniz artacak ve aynı zamanda kilo vermeye başlayacaksınız.

37 yıldan beri başarıyla uygulanmakta olan Abrahamson Metodu ile gluteni hayatınızdan çıkarmak için randevunuzu 0212 706 17 10 veya 0 506 113 56 55 numaralarından oluşturabilirsiniz. Detaylı bilgi için https://www.bepositive.com.tr/ internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.    

Exit mobile version