Giyilebilir teknoloji, Jet Suit kıyafeti ile şaşırtmaya devam ediyor. Bilimkurgu filmlerinden de etkilenen sektör birçok hayali gerçekleştirmek için geceli gündüzlü çalışıyor. Sektörün en genç firmalarından biri olan Gravity Industries, Marvel kahramanlarından olan Iron Man teknolojisini piyasa tanıttı. Patenti alınan icat ile bir kahraman gibi havada uçabiliyorsunuz ve uçmanıza yardım eden ekipmanları üzerinize giyiyorsunuz.
Bu müthiş icadın mucidi Richard Browning, jet elbisedeki potansiyeli 2015 yılında keşfetmişti. O dönemde bu icadı hayata geçirmeyi düşündü ve şirketini kurdu. Tasarladığı ve geliştirdiği ürünün patentini de alan Browning, daha sonra dünyanın dört bir yanına açılarak icadının tanıtımını yapmaya başladı.
Bu tanıtımlar sırasında büyük bir ilgi ve alaka gördüğünü ifade eden Browning, tepkilerden çok memnun olduğunu söylüyor. Özgür şekilde seyahat etme imkanı sağlayan bu kıyafet, insanların bir kuş ve kahraman gibi uçma hayalini de gerçeğe dönüştürüyor.
Çocukluk Hayali Jet Suit İle Gerçek Oluyor
Uçmanızı sağlayan kıyafette her detay düşünülmüş durumda. Siz kıyafeti giyip, kaskı taktığınız anda karşınıza uçuş için gerekli panel ekranı açılıyor. Bu heyecan verici deneyim için sadece 80 saniye beklemeniz gerekiyor. 80 saniye süresince motorların ısınması bekleniyor. Motorların ısındığını ekranda görülen ikaz lambalarından görebiliyorsunuz. 5 yeşil ışığın görünmesinden sonra artık uçmaya hazırsınız. Önünüzde havalanmak ve gerçek bir Iron Man kahramanına dönüşmeniz için bir engel bulunmuyor.
Motor hızını parmak yardımıyla kontrol edilen menü üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. Uçuş düğmesi bölümüne ne kadar çok dokunursanız motorun hızı o oranda artış gösteriyor. Dakikada 120.000 devire ulaşma fikri sizi heyecanlandırabilir. Eğer bu giyilebilir teknoloji ile dakikada 120.000 devire ulaşırsanız bir hortumun içinde kalmış gibi rüzgarı hissedebilirsiniz. Motorları bu devire getirdiğinizde kollarınızı hafif şekilde aşağı doğru indirmeniz gerekiyor. Ve işte artık yavaş yavaş yerden yükseliyorsunuz. Denemelerde 3600 metre yüksekliğe kadar çıkılabildiği görüldü.
Elbisenin kullanımı herkese zor gibi görünse de Browning bu ön yargıyı kırıyor. Tıpkı bir bisiklet sürmek gibi kısa sürede ne yapacağınızı anladığınızı söylüyor. Kısa süre içinde kullanımı öğreniyor ve rahatlıkla uçabiliyorsunuz. Her şey artık sizin için otomatikleşiyor ve dev bir jet üzerinde havalandığınız düşüncesini unutuyorsunuz. Sadece uçmaya odaklanıyor ve saniyeler içinde gökyüzüne çıkıyorsunuz.
Jet Suit İcadının ilham Kaynağı Nedir?
Richard Browning tam bir uçak sevdalısı aileye sahip. Dedelerinin bir tanesi Western Helikopter şirketinin sahibi, bir diğer dedesi ise savaş pilotu. Babasının mesleği ise uçak mühendisi. Genlerden kaynaklı bir uçma sevdası zaten Browning’de mevcuttu. Kendisi de 6 yıl kadar kraliyet donanmasında görev aldı. Bu süreçte ultra düzeydeki maratonlarda yarıştı ve ağırlık çalışmalarına ağırlık verdi.
Bedeni ve fikri yapabileceklerinin sınırı olmadığını kendine kanıtlamıştı. Ve çocukluğundan beri hayali olan isteğini gerçekleştirme kararı almıştı. İsteklerini, yetenekleri ile birleştirerek çok farklı bir şey üretmek istiyordu. Uçmak istiyordu fakat bir uçağın içinde oturmak istemiyordu. Motosiklet kullanır gibi bedeninin kullanarak heyecana ortak olabileceği bir araç ile uçmak istiyordu.
Tüm bu düşünceler içerisinde çalışmalarını yoğunlaştırdı ve hayaline kompakt itici sistemlerle ve mikro gaz türbinleri ile kavuştu. Bu iki sistemi kullanarak Iron Man karakterini gerçeğe dönüştürdü ve giyilebilir teknoloji ile insanların tek başına uçmasını sağladı.
Gravity Jet Suit Nasıl Havalanıyor?
Geliştirile icat direkt olarak insan ile temas ederek kullanılıyor. Kol bölgelerine ikişer tane ve sırt bölümüne bir tane olmak üzere toplam 5 adet mikro gaz türbini elbisede kullanılıyor. Bu şekilde bir konumlandırma bizlere 3 farklı bir itiş gücü sağlıyor. Gitmek istediğimiz yöne göre türbinleri ayarlıyoruz ve kolay şekilde yolumuza devam ediyoruz.
Havalanmak için kolları aşağıya doğru indiriliyor. Bu sayede kollardaki ve sırttaki tüm vektörler aşağıyı göstermiş oluyor ve motora gaz verildiğinde tüm güç sizi havalandırmak için çalışıyor. Üzerinizde bulunan ekipmanlar ile beraber yukarı yönlü bir hareketlenme gerçekleşiyor ve havalanmaya başlıyorsunuz.
Motorlar çalışmaya başladığında içerisinde sıcak bir gaz üretimi başlıyor. Üretilen bu gaz türbinlere yönlendiriliyor ve orada sıkışarak çok güçlü bir ivme kazanıyor. Savaş uçaklarında kullanılan santrifüj kompresörü olan hipergaz türbinleri giyilebilir teknoloji olan bu jet suit elbisesinde de kullanılıyor.
Motorlar saatte 1600 kilometre hızı bulan havaakımı oluşturuyor. Bu akım da 22 kilogram itme kuvveti üreterek havalanmanızı sağlıyor. Bunu daha anlaşılır bir örnekle açıklamak gerekirse; her bir kolda bulunan motorun kuvveti 170 beygir gücüne sahiptir. Tüm motorları toplarsak ortalama 1050 beygir gücüne sahip oluyorsunuz ki bu da bir Formula 1 aracından daha güçlü olduğunuzu gösteriyor.
Jet Suit Elbisesinin Ortaya Çıkış Serüveni
Elbisenin son haline gelinene kadar yüzün üzerinde deneme yapıldı. Yapılan her deneme yeni fikirlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bir tane üretip beğenmeyip çöpe atmak gibi bir düşünce içine girilmedi. Üretilen her elbise bir sonraki elbise için fikir üretti. Bir sonraki her ürün modifiye edilerek ilerletildi. Her ürün arasında ufak tefek değişiklikler yapıldı.
Browning ve ekibi ilk heyecanlı denemelerini 2015 Mart ayında gerçekleştirdiler. İlk defe 2015 yılında uçmayı başardılar. O tarihte kollarda ikişer motor ve bacaklarda da birer motor olacak şekilde tasarlanmıştı. Fakat bu uçuştan sonra çok daha iyi kullanım ve ivme kazandıracak fikri gördüler ve bacaklarda bulunan motorları iptal ettiler. Bedenin üst kısmına doğru bu motoru kaydırmanın daha faydalı olacağını gördüler.
Daha sonra, motor sırt kısmına gelecek şekilde yeni bir model tasarlandı. Bu sayede hem kalkış anında yüzey daha az hazar alacak hem de vücut daha stabil şekilde kontrol edilebilecek.
Jet Suit Giyilebilir Teknoloji 2018 Yılının En İyi İcadı Seçildi
Hayalleri gerçeğe dönüştüren ve insanlara bir Marvel Kahramanı olma fırsatı sunan bu icat 2018 yılında onurlandırıldı. The Times Gazetesi 2018 yılının en iyi icadı olarak seçti. Şirket isminin Gravity olmasının da avantajını kullanan Browning, 23 farklı ülkede ürününün tanıtımı yaptı. Ve 75 demo gerçekleştirerek birçok insana ulaşmış oldu.
Bu tanıtım günlerinde insanlar icada büyük bir ilgi gösterdi. Gösterilerin her anı dikkatli bir şekilde izlendi. İnsanların bu denli hayran kalması şirketi hem sevindirdi hem de yeni icatlar için iştahlandırdı.
Sınırları zorlamak isteyen Gravity Industries, elektrik gücü ile çalışan kanatlar yapmak için çalışmalara çoktan başladı bile. Onlara ışık tutan ve fikir veren kaynağın bilimkurgu olduğunu Browning ifade ediyor. Sürekli olarak atölyede çalışma halinde olan ekip elektrikli model ile 90 kilometre hıza çoktan çıktılar bile. Her geçen gün icatlarını geliştirmenin planlarını yapıyorlar. Kısa bir zaman sonra giyilebilir teknoloji jet suit sayesinde gökyüzünde birden çok Iron Man görebiliriz.
Şuan bu ürün satışta ve Selfridges & CO sitesinde 430.000 dolara alınabiliyor. Eşsiz bir deneyime sahip olmak isterseniz ve 430.000 dolarınız varsa siz de bir Iron Man olabilirsiniz.
Iron Man Kimdir?
Sürekli olarak bahsettiğimiz Iron Man karakteri ise Marvel tarafından tanıtılan bir kahramandır. Asıl mesleği savaş silahları üretmek ve satmak olan Tony Stark, kimsenin daha önce görmediği bir icat yapmıştır. Bu icat sayesinde artık silah satarak insanların ölmesini değil, insanlığa bela olan kişileri durdurmak için kullanmaktadır.
Ürettiği icat bir giyilebilir teknoloji olan zırhlı kostümdür. Son teknoloji ile üretilen bu kıyafet yapay zekaya sahiptir. Kıyafet yüksek ivmeli motorlar sayesinde havalanabilmekte, analiz yapabilmekte ve bir ölüm makinesine dönüşebilmektedir.
Marvel Kahramanları arasında çılgınlığı ile ön plana çıkan Tony Stark, yeni örümcek adamın yetişmesinden de sorumludur. Dünyanın en zengin kişilerinden olan Stark, jet suit kıyafeti ve kendine has stili ile sinema dünyasının vazgeçilmez karakteridir.