Girişimcilik hedeflerine ulaşma yolunun anahtarları, disiplinli çalışma ve doğru planlama koşullarının belirlenmesi sonucunda elde edilirler. Çalışma planlarının hazırlanması öncesinde, kişinin girişimcik hedefini doğru belirlemesi gerekir. Doğru girişimcilik hedefi için belirlenme aşaması, kişinin kendini iyi tanıması ve ilgi alanlarına yönelik seçimleri doğru yapması koşulları ile gerçekleştirilir.
1 – Girişimcilik Hedefini Belirlemek
Yolun başlangıç aşaması için uygun anahtar, kişinin girişimcilik hedefini doğru belirlemesinden geçer. Girişimcilik hedefleri belirlenirken göz önünde bulundurulması gereken konular yer almaktadır. Bu konular:
Kişinin uzmanlık alanı olan konular,Kişinin yapmaktan zevk aldığı ve ilgi duyduğu iş konuları,Kişinin eğitim gördüğü meslek alanı,Kişinin sahip olduğu yeteneğe ilişkin yetkinliklerdir.Kişinin girişimcilik hedefine daha hızlı ulaşmasını sağlayacak detaylara dikkat edilerek, başarılı bir sonuca ulaşılır. Örneğin, bilgisayar yazılımları ve web sitesi tasarımı yapma alnında uzmanlığı bulunan veya bu konular hakkında eğitim ve kurs geçmişine sahip olan kişilerin girişimcilik alanlarını bu yönde iş sahaları üzerinden belirlemeleri, ideal tercihin yapılmasını sağlar.
2 – Girişimcilik Hedefine Ulaşma Programı
Girişimcilik hedefine ulaşma ikinci anahtarı, hedefe nasıl gidileceği hakkında bir program hazırlanmasıdır.
Etkili bir program hazırlarken;
Program listesinin ilk maddesine, girişimcilik iş alanı ile ilgili ne kadar yetkinliğe sahip olunduğunun yazılması,Girişimcilik hedefi için seçilen iş alanı hakkında kişinin kendinde eksik bulduğu bilgi ve becerileri nasıl tamamlayacağını belirlemesi,Bu yetkinliklerin tamamlanması için gidilebilecek kurs ve eğitim alanlarının belirlenmesi,Kurs ve eğitimleri başarı ile tamamlama sonrası girişimcilik sermayesinin nasıl elde edileceğinin belirlenmesi işlemleri gerçekleştirilmelidir.Bu yöntemlerin izlenmesi ve adımlarda yer alan konu içeriklerinin belirlenmesi, kişinin hedefine ulaşma yolundan sapmadan ilerlemesine yardımcı olmaktadır.
Girişimcilik Sermayesi Nasıl Elde Edilir?
Girişimcilik hedeflerine ulaşmanın anahtarları konusunda bilgi verilirken, girişimcilik sermayesinin nasıl elde edileceğinin aktarılmaması halinde verilen tüm bilgiler hedeflere ulaşmada yetersiz kalmaktadır.
Birçok yöntem içerisinde hedefe nasıl ulaşılacağı hakkında farklı yollar aktarılır. Fakat tüm aşamalar kat edildikten sonra, kişinin elinde girişimcilik fikirlerini gerçekleştirecek yeterli sermayesi bulunmuyorsa bu yöntemlerin tümü gerçekleştirilemez. Girişimcilerin sermaye elde edebileceği alanlara yönelik örnekleri şu şekilde ifade edebiliriz:
Özellikle, web tasarımcılığı alanında iş geçmişi olan girişimciler, internet üzerinden ders verme ilanı oluşturulan sitelere üyelik gerçekleştirerek, kendi alanlarına dair eğitim gören öğrencilere, evlerinde veya öğrencilerin evinde saatlik dersler verebilirler.Bilişim alanında, stant tasarım çizimi alanında, video kurgu operatörlüğü ve editörlük alanında iş geçmişine sahip girişimciler, internette yer alan, firmalar ile freelance çalışanları buluşturan iş ilanı sitelerini takip edebilirler.Bu girişimciler ilan siteleri üzerinden kurumsal firmalar ile görüşerek, firmalardan sadece kendilerinin yapacağı iş projeleri alımı gerçekleştirirler. Bu projeleri yaparak, kendi firmalarını açmak amacıyla, girişimcilik sermayesi elde etmek için birikim sağlarlar.Bu adımları atan kişiler, yazılım, medya veya ajans açılışı için girişimcilik sermayesi elde etmek amacıyla, ilk adımları atmış konumda yer alırlar. Kişinin iş sahasını genişletmesi, bireysel olarak yeni firmalar ile çalışması ve ismini güvenilir yapıyla duyurması, girişimcilik hedeflerini ilerletebilmesine olanak sağlar.
Girişimcilik Sermayesi İçin İkinci Adım
Girişimcilik sermayesinin anlamı ile oluşturulması için ikinci adım işse devlet destekli girişimcilik kredilerinden yararlanılmasıdır. Kendi yaptığı işlerle veya mesleki yaşantısı boyunca elde etmiş olduğu küçük ölçekli birikimler ile işletme açmak isteyen ve iş projeleri bulunan girişimciler, devlet desteklerinden yararlanırlar.
Bu adımda kişi elde ettiği küçük birikim ile girişimcilik hedefi amacına uygun, küçük veya orta ölçekli bir firma açılışı yaptırır. Firmanın açılış işlemleri sırasında yapılan masrafların faturalandırılması gerekir. Aynı zamanda, küçük ölçekli işletme açılırken, devletin sağlamış olduğu KOSGEB girişimcilik kursuna kayıt yaptırılır. Kursun bitiminde alınan sertifika, açılan küçük işletmenin gider faturaları ile birlikte KOSGEB’e başvuru yapılarak, işletme açılışı için harcanan masrafların tutarı hibe kredi kapsamında geri alınır. Bu yöntem, devletin genç girişimciler için uygulamış olduğu, geri ödemesi talep edilmeyen hibe kredi ile destekleme uygulamasıdır. Kişi bu uygulama ve kurs eğitimi için başvuruyu, yaşadığı ilçede yer alan KOSGEB kurum binasına yapar.