Dünya’nın en derin noktası olan ve Challenger Çukuru olarak da adlandırılan Mariana Çukuru, nisan 2020 ayında dahi dünya üzerindeki en gizemli yerler arasında olmayı sürdürüyor.
Mariana Çukuru Nerede ?
Bu eşsiz doğa oluşumu ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri Mariana Çukuru Nerede şeklinde. Pasifik okyanusunda yer alan bu çukur, büyük Okyanus’ta bulunan Mariana Adalarından en büyüğü olan Guam Adası’nın güney batı kısmında, Endonezya ve Japonya arasında yer alan bu çukurun derinliği 10,994 metre olarak ölçülmüştür. Bu durumda Mariana, muadillerine göre yaklaşık olarak 3 bin metre yüksektir. Çukurun uzunluğu 2542 kilometreyi bulurken genişliği ise 69 kilometreye ulaşır.
Everest Tepesini İçine Alabilecek Derinlik
Dünyanın en yüksek noktası olan Everest Tepesinin yüksekliğinin 8848 metre olduğu göz önüne alındığında, Mariana çukuru derinliği ise 10,994 metre ölçülerek Everestten daha fazla olduğu daha rahat anlaşılabilir.
Bu derinliği anlamak adına bir başka bilgiyi de burada sunalım, suyun içine atılacak 1 kg’lık bir metal söz konusu çukurun tabanına ancak bir saat sonra ulaşır. Mariana Çukuru’nun dip noktasında bulunan basınç, yeryüzündeki basınca göre yaklaşık olarak ölçüldüğünde yaklaşık olarak bin kat daha fazladır.
Mariana Çukuru Nasıl Olmuştur ?
Yer kabuğu üzerindeki plakaların çarpışmaları neticesi oluşabilecek doğa olaylarından biri de bu tür çukurların oluşumudur. Bu anlamda daha yoğun olan plaka, az yoğunluğa sahip olan plakanın altına girer ve buna dalma adı verilir. Mariana Çukuru nasıl oluşmuştur sorusunun cevabı da anlatıldığı şekilde Pasifik Plakası ile Mariana Plakası’nın birbirine çarpması şeklindedir.
Mariana Çukuru İçinde Yaşam Belirtileri mi Var ?
Derinliğinden bahsettiğimiz Mariana Çukuru’nda yaşam bulunur. Yapılan araştırmalar, bu anlamda aşırı derecede basınca sahip soğuk sularda yaşayabilen çok sayıda mikroorganizma, yengeç ve balık türünün olduğunu ortaya koymuştur. Bu derinliklerde yaşama kabiliyetine sahip olan balık çeşitlerinin de yaşam süreleri yüzlerce yıla ulaşmaktadır. Yine oldukça ilginç bir gizem olarak, burada yaşayan canlıların Prehistorik Dönemlerden yani tarih öncesi çağlardan beridir aynı şekilde kaldığı düşünülmektedir.
Mariana Çukurunun Keşfi
Mariana Çukuru , 1951 yılında keşfedilmiştir. Challenger II adı verilen gemi ile Büyük Okyanus üzerinde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, Mariana takım adalarının doğu bölümünde denize indirdikleri sondanın 10,863 metreye dek indiğini görerek, yeryüzünün bu en derin çukurunu keşfetmişlerdir.
Mariana Çukuruna İnebilen İlk İnsanlar
Çok yüksek derinliklere inme kabiliyetine sahip ve yüksek basıncı nın dayanıklı, oldukça sert maddelerden imal edilmiş çelik küre formuna sahip Batiskap adı verilen alet içinde bu çukura ilk iniş gerçekleşmiştir. 23 Ocak 1960 yılında, İsviçreli bilim insanı olan Jacques Piccard ile ABD Donanması’ ndan Teğmen Donald Walsh ve İsviçreli bilim adamı Jacques Piccard “Trieste” isimli batiskap ile çukura inmeyi başaran ilk insanlardır.
İlk iniş esnasında yapılan hesaplamalar 11,521 metrelik derinliğe inildiğine yönelik olsa da daha sonra 1995 yılında aslında inilen doğru derinliğin 10,916 metre olduğu tespit edilmiştir.
Bu dalış esnasında en derin noktaya iniş yaklaşık olarak 3 saat 15 dakika kadar sürmüş, burada geçirilen 20 dakika sonrasında ise yüzeye çıkış ile bu faaliyet toplamda 5 saatte tamamlanmıştır.
Ünlü Yönetmen James Cameron ve Mariana Çukuru ( fragman videolu )
The Abbys filmi ile derin sulara merakını gösteren, Kanadalı ünlü yönetmen James Cameron ise, 25 Mart 2012 yılında Deepsea Challenger yani Dikey Torpil isimli özel yapım denizaltısı ile Mariana Çukuru’na tek kişi olarak inmeyi başarmıştır. Bu iniş ile ayrıca James Cameron, Challenger Deep adı verilen okyanusun en derin noktasına tek başına inmeyi başaran ilk insan unvanını da elde etmiştir.
Bu dalışta kullanılan denizaltının tasarımını ise yine bizzat Cameron yapmış ve inşası ise Avustralyalı mühendislerce tamamlanmıştır. Bu denizaltı çukurdaki metrekare başına düşen 7250 tonun üzerindeki basınca da dayanıklıdır. Cameron’un bu dalış esnasında kaydettiği görüntüler ve topladığı numuneler ile iki yeni canlı türünün de tespiti sağlanmıştır.
Yine Mariana Çukuruna 13 Mayıs 2019 günü Amerikalı deniz altı kaşifi olan Victor Vescovo, dipte bulunan yüksek basınca dayanıklı üretilen özel dalış aracı ile dalarak, 10,927 metre derinliğe kadar inerek incelemelerde bulunmuştur.
Mariana Çukurunun içinde bulunan ve farklı derinliklerde yaşamlarını sürdüren bazı canlı türleri ise, Fener balığı, Futbol balığı, Ejderha Balığı, Balta balığı, Işıklı deniz anası, Barreleye balığı, Fanfin deniz şeytanı, Pençediş balığı ve Fenersiller gibi canlılardır.
Sahip olduğu muazzam derinlik ile halen daha bu çukur tüm yönleri ile incelenebilmiş değildir. Çukur üzerinde sürdürülen araştırmalar ile farklı bilgilerin de gün yüzüne çıkacağı açıktır. Bakalım zaman bize Mariana Çukuru ile alakalı hangi başka sırları gösterecek.
Mariana Çukuru nedir ? Mariana Çukuru nerede ? Mariana Çukurunda hayat var mı ? Sorularına cevap aradığımız yazımızı beğendiyseniz paylaş bölümünden arkadaşlarınızla paylaşabilir, daha fazla bilgiye sahipseniz yorum bölümünden bunu bizimle paylaşabilirsiniz.