Ayrola

Gerçek Mars Gezegeni ve Filmlerdeki Mars Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mars gezegeninin gerçekten filmler de anlatıldığı, görüldüğü gibi mi olduğunu düşünüyorsunuz? Bakın, filmde ki mars gezegeni ile gerçeği arasında nasıl detaylar varmış? İşte, detaylar!

Mars Gezegeni

Mars gezegeni yıllardır insanoğlunun merak ettiği ve gitmek için çalışmalar yaptığı bir gezegendir. Mars uzun bir süre boyunca gizemini korumayı başardı. Fakat ilerleyen teknoloji ile bu gizemin bir kısmı yavaş yavaş çözülmeye başlandı. Bu gizem çözüldükçe bilim adamlarının gezegen üzerindeki bilimsel ve yaşamsal süreç olması ya da olmaması konusunda açıklamalarda oldu.Mars gizemini ve önemini korurken sinema sektörü de bu tarz filmlere oldukça yatırım yapmaya başladı. Yüz milyonlarca dolarlık bütçeler ile özellikle Mars ve uzay konulu filmler çekilmeye başlandı. Oldukça ses getiren bu filmler gişede rekorlar kırsa da birçok yapım bilimsel açıdan oldukça yanlış bilgiler içermekte.

Mars Gezegeni ve Uzay Hakkında Neden Hatalı Bilgiler İle Film Çekiliyor?

Mars gezegeni ve uzay konularında elimizdeki bilgiler oldukça az. Bu da senarist ve yönetmenlerin ekmeğine yağ sürmekte. Bilinmeyen konular üzerinde hem izleyici çekmek hem de konusu için fantastik çekimler yapmak aslında oldukça yaygın bir durum. Mars gezegeni özellikleri bilinse de hakkında çok fazla bilgi olmadığından, herkes bilinenlerin üzerine diledikleri eklemeleri yapıp film çekebiliyor.Fakat bilim adamlarının açıkladığı birçok konuda göz göre göre bu bilgileri kulak ardı ederek çekim yapmak ise oldukça enteresan bir iş. Bu bilgiler gizli kapılar arkasında saklanan bilgiler değil. Aksine basit bir internet araştırması ile çok rahat ulaşılabilecek bilgiler.Bu araştırmaların yapılmaması ve bu sebepten ötürü hatalı bilgilerin izleyiciye sunulmasının tek mantıklı açıklaması ise senarist ve yönetmen gibi filmin altında imza bulunan kişilerin dikkatli bir araştırma yapmamasıdır. Mars ile ilgili film yapılacak ise, izleyenlere yanlış bilgi vermemek için mars gezegeninin özellikleri bilinmelidir ve izleyiciye doğru aktarılmalıdır.Bu yazımızda sizlere filmlerde gösterilen hatalı bilgiler ve normalde olması gerekenler hakkında bilgiler vereceğiz. Özellikle Marslı filminin hem uzay hem de Mars gezegeni üzerinde geçmesinden dolayı bu filmi özellikle baz alacağız.

1. Uzay ve Ses

Listemizin ilk sırasında en temel ve en bilinen noktaya değineceğiz. Yıllardır bilinen bir geçek şu ki uzay içerisinde ses dalgalarının yayılmasını sağlayacak moleküler yapı bulunmamakta. Bu yapı olmayınca uzay içerisinde ses ilerleyemez yani uzay içerisinde ses duyamazsınız. Fakat birçok film bu basit gerçeği göz ardı etmekte. Fakat kullanılan sesler ile ortaya çıkan atmosferin seyirciyi etkilemesinden dolayı çoğu film bu basit bilgiyi kullanmaktan kaçınmaktadır.

2. Uzay ve Havasızlık  

Uzay temalı birçok filmde uzay boşluğunda kendini koruyacak kıyafeti olmayan ve boşlukta donarak ölen bir kişi kesinlikle görürsünüz. Uzayda havasız kalınca ölürsünüz bu bir gerçek. Fakat olay tamamen filmlerdeki gibi olmuyor. Tamamen korunmasız bir şekilde uzay boşluğuna düşseniz bile nefesinizi yavaş yavaş vererek bir dakikaya kadar hayatta kalabilirsiniz. Filmlerde gördüğünüz şekilde bu kadar hızlı bir şekilde sizi etkilemez. Ayrıca basınç farkı tabi ki sizleri etkiler ama filmlerdeki gibi sizin patlamanıza sebep olmaz.

3. Gezegenler ve Atmosfer

Atmosferi olduğu bilinen gezegenler tabi ki var. Filmlerde bir gezegene inip burada atmosfer diyerek kaskların çıkarılması olaylarını sıklıkla görürüz. Gezegende atmosfer olması oranın rahatlıkla nefes alınabilecek bir yer olduğu anlamına gelmez. Oksijen dışında zararlı gazlar ile ya da aşırı fazla oksijen yoğunluğu ile buralarda zarar görmeniz mümkün.

4. Mars ve Fırtına

Mars gezegeni hakkında bildiklerimiz oldukça sınırlı. Fakat bu bilgiler bile bizlere oldukça fazla ipuçları vermeye yetiyor. Marslı filminde ise adeta bu bilgilerin birçoğu göz ardı edilmiş durumda. Filmde Mars’da çıkan bir fırtına sonucu ekip başrolümüzü öldü zannedip onu bırakarak geri dönüyor. Fakat gerçek şu ki Mars’ın atmosfer yoğunluğu dünyanın tam onda biri kadar. Yani gezegende fırtına olma olasılığı tabi var. Ama bu fırtına filmde görüldüğü şekilde her yeri yıkacak devasa bir fırtına olması mümkün değil. Hollywood abartı klasiklerine bir yenisini daha ekleyerek bilimsel konulu bir filme bilimde yeri olmayan bir sahneyi eklemeyi başarmış.

5. Mars’da Radyasyon

Marslı filminde geçen radyasyon sahnesi ise filmin en çok eleştirilen noktalarından bir tanesi. Ekibimiz bu gezegende yüksek bir radyasyona maruz kalıyor. Hem de tam 180 gün boyunca. Bunlar tamamen olabilecek şeyler aslında. Fakat sıkıntı olan kısım ise ne kadar radyasyona maruz kaldıkları açıklanınca ortaya çıkmakta. Filmde söylenenlere göre bir nükleer reaktörde çalışan kişinin 1 yılda maruz kaldığı miktarın tam 15 katı büyük etkide bir radyasyona maruz kalmaktalar. İşin enteresan tarafı ekip bu radyasyondan neredeyse hiç etkilenmemekte. Normal şartlarda bu radyasyon miktarı bir insanı kanser etmektedir.

6. Mars Yürüyüşü

Yine Marslı filmi boyunca bazı sahnelerde ekibimiz uzun yürüyüşlere çıkmakta. Fakat ekibimiz neredeyse dünyada yürür gibi bir yürüme şekline sahipler. Dünyanın yer çekim kuvveti 9,807 m/sn2, Marsın yer çekim kuvveti 3,711m/sn2 ve son olarak ayın ise yer çekim kuvveti tam 1,62 m/sn2’dir.  Bu rakamlar bizlere gösteriyor ki Mars gezegeni üzerinde yer çekimi düşük olduğu için yürüme tarzı ay üzerindeki yürüyüş şekline daha çok beklemek zorunda. Fakat bu çok basit bilgi bile filmde hiç dikkate alınmamış.

7. Marslı Filminde Gübre ve Patates

Bu nokta aslında yanlış bir bilgi değil. Marslı filminde başrolümüz gezegende tek başına kaldığı zaman aç kalmamak için kendi dışkısından gübre yaparak patates yetiştirmekte. Fakat uzmanlara göre bu biraz abartılmış bir seçenek. Mars yüzeyinde oldukça fazla bulunan nitrat zaten bu görevi yerine getirebilmekte. Uzmanlar hem de bu yöntem başrolümüzün denediği yöntemden çok daha kısa sürede olacağını belirtiyorlar.

8. Günbatımı ve Gündoğumu

Marslı filminin yapımcıları Mars’a Kızıl Gezegen denmesinin sebebini tamamen yanlış anlamış durumda. Mars ve güneşin konumlarını ve atmosferleri ile yapılan araştırmalar sonucu güneş eflatun gökyüzünün ise mor rengini alması gerekir.  Ama bizim filmde gördüğümüz gündoğumu ve günbatımında güneş kırmızı ve turuncu renklerini almaktadır.

9. Güneşin Büyüklüğü

Dünyamızın güneşe olan uzaklığı yaklaşık olarak 150 milyon km’dir. Mars gezegeni ise güneşe olan uzaklığı ise tam 228 milyon km’dir. Bu mantıkla baktığınız zaman Mars gezegeni üzerinden güneş dünyaya göre daha küçük gözükmelidir. Ama Marslı filminde 2 gezegende de güneş büyüklükleri aynı boyutta olarak gösterilmekte.  Mars gezegeni Özellikleri öğrenmek isterseniz, konu ile alakalı belgesel ya da videoları izleyebiirsiniz. Mars gezegeni görüntüleri mars’ta yaşam görme istiyor iseniz aşağıda ki videoyu izleyiniz. Mars araştırmaları oldukça hayret verici detaylar ile dolu. Mars gezegeni Dünya’ya ne kadar uzak, sorusu sıkça sorulmakta olup, cevabı tam 225 milyon kilometredir. Milyar yıl önce dahi gezegenler aynı şekilde bulunuyordu. Güneş sistemi içinde yer alan bu gezegenler ,bilim insanları tarafından araştırılmaya devam ediliyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER