Genital bölgedeki akıntı aslına bakılırsa, vajinayı temiz ve nemli tutan enfeksiyonlardan korunmasını sağlayan normal ve düzenli bir durumdur. Vajinal akıntı bezen sıvı şeklinde bazen de mukuslu olabilir.
Normalin dışında gelişen vajinal akıntılar sarı ve yeşil renkli, kötü kokulu olabilir. Bu durum cinsel yolla bulaşan hastalıkların da habercisi olabilir. Genellikle mantar ve bakteriyel durumlarda anormal bir genital bölgede akıntı ve kaşınma olur. Kadınları endişeye düşüren vajinal enfeksiyonların yada genital bölgede akıntı sebepleri nelerdir?
Genital Bölgede Akıntının Nedenleri Nelerdir?
Normal şartlarda tüm kadınlarda vajinal akıntı oluşur. Bu vücudun fizyolojik bir sürecidir. Özellikle cinsel iç güdülerin yoğun olduğu dönemlerde ve yumurtlama dönemlerinde vajinal akıntı ve vajinal kaşıntı normaldir.
Ayrıca egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı da vajinal akıntıya sebep olabilir. Ancak bunlar normal kabul edilir ve müdahale gerektirmez. Fakat kötü kokulu ve renk değişikliğinin de eşlik ettiği akıntılar da mutlaka altında yatan bir enfeksiyon durumu araştırılmalıdır.
Partner sayısının fazla olduğu kadınlarda balık kokusuna benzer bir akıntı oluşur. Bunun sebebi bakteriyel vajinozis olabilir. Trikomonasis bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlar ise bornoz, havlu gibi kişiye özel banyo malzemelerinin ortak kullanılması sonucu oluşabilir.
Trikomonas enfeksiyonunda ağrı, iltihap ve kaşıntı da görülebilir. Vajinada normal şartlarda mantar bulunur. Ancak mantarların fazla büyümesi enfeksiyon habercisidir ve vajinada yanma, kaşıntı hissinin yanında süzme peynire benzer bir akıntı oluşur.
Mantar Enfeksiyonunun Nedenleri?
Kadınlarda sıklıkla görülen mantar enfeksiyonu, antibiyotiklerin uzun süreli kullanımlarında, gebelik tablosunda, şeker hastalığında, doğum kontrol haplarının kullanıldığı durumlarda ve cinsel yolla bulaşan gonore ve klamidya gibi hastalıklarda görülme oranı artmaktadır.
Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Genital bölgede akıntı nasıl geçer ? Enfektif vajinal akıntılar için hekiminizin önerisi ile ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca vajinal mantar tedavisinde vajinal florayı dengelemek adına yine hekim önerisi ile vajinal fitiller kullanılabilir.
Ancak hiç bunlara gerek kalmaması adına vajinal mantar tedavisi nde önleyici tedbirler alınması daha güvenlidir. Yani vajinal enfeksiyonları önlemek için kendi imkanlarınızla bir dizi önlemler alabilirsiniz.
Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Pamuklu İç Çamaşırı Giyin
Bunların başında pamuklu çamaşırlar giymek, çamaşırlarınızı yüksek derecede yıkamak ve ütülemek, sentetik çamaşır kullanmamak, idrara çıktıktan sonra perine temizliğini önden arkaya doğru yapmak, bol su tüketmek, vajina temizliğini düzenli olarak nazikçe yapmak ve dinlenme tesisi, cami, okul, hastane gibi insan sirkülasyonunun çok olduğu yerlerde tuvaletleri kullanmadan önce ve kullandıktan sonra mutlaka sifon çekmek gelir.
Korunmasız Cinsel İlişkiye Girmeyin
Bir diğer koruyucu önlem ise cinsel ilişki esnasında erkeğin kondom kullanımına dikkat etmesidir. Çoklu cinsel patnerleri olan kişilerle beraberlik yaşanması vajinal enfeksiyon riskini artırır.
Pelvik inflamatuar hastalık teşhisi için bir kadın doğum uzmanına gitmek gerekir. Genellikle bu tür enfeksiyonlar pelvik muayene ile teşhis edilebilir. Akıntının yumurta akını andıran kıvamda, Kötü koku yada doğal olmayan renklerde olması hastalık habercisidir. Bir an önce tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve rahim ağzı kanseri dahil bir çok hastalığa da sebep olabilir.