Eğer yeni bir şirket kuruyorsanız ya da mevcut bir iş yeriniz varsa mali işlerinize bakması için mutlaka bir mali müşavirlerle anlaşmanız gerekmektedir. Ancak zaman zaman işlerde oluşabilecek aksaklıklara ya da işlemleri kontrol etmek adına mali işleri tamamen bir başkasına bırakmak yerine konu hakkında bilgi sahibi olmanız olası aksiliklerin önüne geçmekte ve mali planlama açısından risklerinizi en aza indirgemektedir. Bu nedenle girişimcilerin ve patronların genel muhasebe ile ön muhasebe arasındaki farklara hakim olması önemlidir. Peki genel muhasebe ve ön muhasebe arasındaki farklar neler?
Ön muhasebe nedir?
Ön muhasebe için mali işlemlerin başlangıcı tanımını yapmak yanlış olmaz. İş yerinize gelen evrakların takibi, stok takipleri, mali hesaplarınızın takipleri ön muhasebe alanlarına girmektedir. Ön muhasebenin ilgi alanına giren işlemler şunlardır;
- Cari hesapların takibi
- Gelir giderlerin takibi
- Fatura kesme ve faturaların takibi
- Online tahsilatlar
- Çek senet takipleri
- Banka hesap takipleri
- Stok takipleri
- Raporlamalar
Aynı zamanda doğru ön muhasebe programı kullanımı da önemlidir.
Genel muhasebe nedir?
Genel muhasebe ön muhasebeyi de içine alan daha kapsamlı bir alandır. Genel muhasebede, ön muhasebe de yapılan tüm işlemler ve kaydedilen evraklar uygun sınıflara ayrılarak raporlamaya hazır bir hale getirilmektedir. Evrakların ödeme yapılan ya da alınan yerlere göre sınıflandırılması mali konularda daha detaylı bir takip yapılabilmesini ve resmi kurumlara beyan edilirken yaşanabilecek karışıkların önüne geçmektedir.
Genel muhasebe ve ön muhasebe arasındaki farklar nelerdir?
Genel muhasebe ve ön muhasebe aslında iç içe alanlar olmakla birlikte genel muhasebe için en doğru tanım ön muhasebenin daha da detaylandırıldığı şeklinde yapılabilir. Genel muhasebede her işlem için belirli bir sınıflandırma ve bu sınıflandırmalara ait kodlar bulunmaktadır. Bu kodlar resmi kurumların incelemelerini kolaylaştıran sınıflandırmalar olarak tanımlanabilir. Genel muhasebe daha kapsamlı işlemlere sahip olduğundan pek çok şirketin bir mali müşavirle çalışması önerilmektedir.
Ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki farklar şu şekilde listelenebilir;
- İş yerine ait olan tüm varlıkların, faturaların, borçların ve tahsilatların takibi
- Mali işlemlerin raporlar halinde saklanması
- İş yerleri ve şirketler için tüm mali kayıtların bir defter kaydı olarak tutulması ve bu işlemlerin günü geldiğinde resmi kurumlara bildirilmesi
- İş yerinin mali verilerinin hesaplanarak raporlanması ve mali durum değeri
- İş yerinin genel finansal durumu
Bu içerik ERP programı geliştiricisi Comport tarafından hazırlanmıştır.