Türk adetlerine göre gelin olan kızın beline kırmızı kuşak bağlanır. Peki bu neden yapılır? Gelin kuşağının bağlanmasının sebebi nedir? İşte, detaylar!
Gelin Kuşağı
Düğün günü geleneksel olarak yapılan, gelin kuşağı neden 3 kez bağlanır? Bu sorunun cevabı aslında din ile kültürün etkisiyle ortaya çıkan güzel bir gelenektir. Gelinin babası ya da ağabeyi tarafından bağlanan kuşağın gelin için çok güzel anlamları bulunmaktadır. Bu uygulamanın bekareti temsil ettiği vurgulansa da çoğu insan bu şekilde kabul etmemektedir.
Kuşağın tekbir ve salavatlarla bağlanması evliliğin dini açısdan hayırlara vesile olmasını temsil eder. Kuşağın 3 kez bağlanması ise gelinin kendi evinde bereket, bolluk ve uğur getirmesi içindir.
Mavi Gelin Kuşağı Anlamı
Evlilikte gelinin kuşak rengi onun evliliği hakkında bilgi vermektedir. Mesela yeşil kuşak bağlanmasının anlamı kuşağı bağlayan kişinin gönül gözüyle bağladığı anlamını taşır. Mavi kuşağın anlamı ise biraz enteresan. Mavi kuşak bağlayan gelinin sevdiği adamla ikinci kez evlendiğini temsil eden özel bir göstergedir. Gelin kuşağı nasıl bağlanır sorusundan ötede önce kuşakların anlamları bilinirse daha doğru bir işlem yapılır.
Erkek Kardeşi Olmayan Gelinin Kuşağı Kim Bağlar?
Evliliğin başlangıcı sayılan düğün günü gelinin evden çıkmadan önce gelinin beline kuşak bağlanır. Gelin kuşağı neden 3 kez bağlanır gibi soruların cevapları insanların akıllarını karıştırsa da bir başka detayda kuşağı kimin bağlayacağıdır. Öncelikle kızın babası kuşağı bağlar. Daha sonra erkek kardeşi ya da amcası yeşil kuşak bağlayabilir. Babası yoksa kuşağı erkek kardeş bağlar. Erkek kardeşi yoksa dayısı, amcası veya amcasının oğlu bağlayabilir. Bu konuda belli bir kıstas olmayıp geleneksel olarak yapılan bu töreni en yakın aile dostları arasında yapılması ve kuşağı bu kişilerin bağlaması uygundur.
Kuşak Nasıl Bağlanır?
https://www.youtube.com/watch?v=fo8SknwOoHA
Gelin kuşağı nasıl bağlanır sorusunun cevabı oldukça nettir. Kuşak, gelinin belinden 3 kez döndürülerek bağlanır. Günümüzde gelin kuşağı bağlanmasının sebebi geleneklere bağlı kalınmasıdır. Kuşağı bağlayan kişi gelinin beline iki kez bağlar gibi yapar çözer. Son aşaması üçüncü kere bağlama işlemidir. Bu şekilde üç aşamalı bir işlemden sonra kuşak bağlanır. Dilerse amca, dayı ya da erkek kardeş yeşil kuşakta bağlayabilir.
Düğünde kırmızı kuşak takmamak
Geline kırmızı kuşak takılmasının anlamı bekareti simgelemesidir. Geline bu kuşağı aile üyeleri takar ve kızlarını damada teslim ederler. Eğer düğün günü gelin kırmızı kuşağı takmıyorsa bu bir tercih meselesidir. Kırmızı kuşağın bekaretle ilişkilendirilmesi ve evlilik öncesi cinselliğin toplum açısından hoş görülmemesi nedeniyle bunu vurgulayan bir simge olan kırmızı kuşak kullanımı oldukça yaygındır. Bu durum aile ve gelin için toplumsal bir tabudur. Kişinin bedeni hakkında tasarruf sadece kendisine aittir. Özellikle bazı toplumlar ve insanlar bu durumu çok önemser. Fakat bu durumu iyi ya da kötü bir durum olarak görmek toplumun genel kabulleriyle ilgilidir..
Gelin kuşağı nasıl bağlanır neden bağlanır sorularına verilecek cevaplardan bir tanesi de bekaret için bağlanıyor olmasıdır. Bu yüzden düğün günü bu kavrama toplum çok dikkat eder.
Gelin kuşağı renkleri ve Anlamları
Gelin kuşağı neden 3 kez bağlanır ya da bağlanan kuşağın rengi neyi temsil eder soruları herkesçe merak ediliyor. Üç kez bağlanmasının amacı gelinin evine giderken götüreceği bolluk, bereket ve uğur içindir.
Kuşak renginin anlamları nelermiş birlikte bakalım:Kırmızı kuşak gelinin bekarete sahip olmasınıMavi kuşak gelinin sevdiği adamla ikinci kez evlenmesiniYeşil kuşak bağlayan kişinin gönül gözüyle bağlamasınıPembe gelin kuşağı romantizmiMor gelin kuşağı asaletiSiyah kuşak ikinci evliliği
Listede bulunan kuşak renk ve anlamları toplum tarafından bu şekilde yorumlanır. Bunlar haricinde gri kuşak ise yine mor kuşak gibi asaleti temsil eder.