Geleceğin Meslekleri Listesi | Gelecekte Yok Olmayacak Meslekler Nelerdir?

Geleceğin meslekleri listesi gençler

Geleceğin meslekleri listesi gençler tarafından yakın takipte. Teknolojinin her geçen gün ilerliyor olması, dijitalleşmenin hayatlarımızın birer parçası haline gelmesi haliyle yaşam tarzlarımızı ve alışkanlıklarımızı değiştiriyor. İş dünyasında da geçmiş yıllara baktığımızda köklü değişiklikler mevcut. Dijitalleşmeyle birlikte bu alanda insan gücü arayışı başladı. Durum böyle olunca, gelecek yıllarda ismini sıkça duyacağımız yeni meslekler; geleceğin meslekleri ortaya çıkmaya başladı.

Özellikle üniversite sınavına hazırlanan adaylar için bu yazı son derece faydalı olacaktır. Mesleki alanınızı seçerken öncelikle dikkat edeceğiniz noktalardan biri elbette o alana olan ilginiz, merakınız veya beceriniz olmalıdır. Sonrasında, o işin öngörülebilir gelecekte hangi konumda olacağını ve bu konumun sizi mutlu edip etmeyeceğinizi tartmanız gerekmektedir. Peki, yakın gelecekte revaçta olacak geleceğin meslekleri hangileridir, bu konuda nasıl daha ayrıntılı bilgi sahibi olabiliriz? Gelin bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

1 – Ürün Tasarımcılığı

Geleceğin meslekleri listesi ilk mesleği; ürün tasarımcılığı. Yaratıcılığın ve tasarım yapma yeteneğinin giderek öneminin artması ürün tasarımcılığı gibi mesleklerin doğmasına sebep olmuştur. Ürün üretim işini her ne kadar robotlar üstlenmeye başlamış olsa bile bu durum yaratıcı insanlara ve tasarımcılara ihtiyaç duyulmayacağı anlamını taşımaz. Üstelik yaratıcı insanlara her zamankinden daha fazla iş düşecek denebilir. Geleceğin meslekleri; gelecekte revaçta olacak mesleklerden özellikle endüstri tasarımcılığı, meslek arayışında olanlar için güzel bir seçenek olabilir.

2 – Veri Bilimcisi

Netflix, Amazon ve Facebook hayatımıza girdiğinden beri “Veri Bilimi“ kavramını çokça duyuyoruz. Peki, veri bilimiyle uğraşanlar aslında ne iş yapıyor? Veri bilimciler çalıştıkları şirketlerin değer kazanmasını sağlamak amacıyla veriyi baştan sona analiz eden ve elde ettiği sonuçları yönetime bildirerek aksiyon alınmasını sağlayan kişilerdir. Yani veri bilimcilerin asıl görevi, verileri sınıflandırmak, çıkarım yapabilmek ve karşılaştığı kompleks yapıları çözümleyebilmektir. Veri bilimi, analitik veri uzmanının farklı bir türüdür. Yalnızca verileri analiz etmekle sınırlı kalmaz aynı zamanda bu verilerin nasıl kullanılacağını da belirler. Kısacası; geleceğin meslekleri arasında veri bilimcisi olmak ilk sıralarda.

3 – Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi

Geçmiş dönemlere göre daha sık karşılaştığımız, geleceğin meslekleri arasında bir meslek alanı var sırada: Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi. Bu mesleğe sahip insanlarla artık daha çok karşılaştığımız bir gerçek. Peki,  cep telefonlarımız veya tabletlerimiz için uygulama tasarlayan bu kişiler hangi alanlarda hizmet veriyor?

Alışverişten oyuna, sağlıktan müziğe, güvenlikten bankacılık hizmetlerine kadar aslında hayatımızın her alanında bize hizmet vermek için uygulama tasarlıyorlar. Uygulamalara, yazılımlara veya bilgisayar dillerine ilgi duyuyorsanız üstelik “Yaratıcı fikirler üretebilirim” diyorsanız bu meslek sizin için çok uygun olacaktır.

4 – Gelecekte Kaybolmayacak Meslekler Arasında: 3D Yazıcı Mühendisliği

https://www.youtube.com/watch?v=c-P7TdcNr083 boyutlu yazıcıların ve dolayısıyla 3 boyutlu şirketlerin yaptığı müthiş atılımlar sebebiyle yakın gelecekte bu meslek oldukça revaçta olacak gibi görünüyor. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda 3D yazıcıları yaşamımızın önemli noktalarında görmeye başlayacağız. Hatta bu konuda bazı uzmanlar, gelecekte 3 boyutlu yazıcıların fırın, buzdolabı gibi temel eşyalar gibi her evde bulunacağı yönünde tahminler yürütüyorlar. 3D yazıcıların popülaritesinin artmasıyla 3D yazıcı mühendislere de epey iş düşeceğini söyleyebiliriz. Hayatımıza yeni yeni giren bu aletin yazılımını sağlayan 3D yazıcı mühendisliği, yepyeni bir iş kolu olarak karşımıza çıkacak.

5 – Gelecekte Yok Olmayacak Meslekler Arasında: Aktüerya Uzmanı

Aktüerya uzmanı veya aktüer, kavramlarını daha önce duymamış olabilirsiniz. Ancak gelecek yıllarda isminden sıkça söz ettirecek meslek dallarından bir tanesi. Peki aktüerya uzmanı ya da aktüer ne iş yapar, hangi alanda hizmet verir? Aktüer, finansal açıdan riskleri değerlendirir, bu konuda çözüm yolları geliştirir ve bu öneriler yoluyla da uzun vadede karşılaşılabilecek neticeleri analiz eder. Risk değerlendirmesi yaparken; yaralanma, sakatlanma, emeklilik, hastalanma veya ölüm gibi birçok faktörü göz önünde bulundurur.

Bunların yanı sıra kazalar, sel, deprem, yangın veya hırsızlık gibi afetleri de kapsayan bir risk analizi yapar. Yaptığı risk değerlendirmesine göre, finansal kayıpları engelleme ya da minimuma indirgeme hususunda eyleme geçilmesini sağlar. Finans alanında ilerlemek istiyor ve analiz yapmak tam bana göre diyorsanız gelecekte adını sıkça duyacağımız aktüerya uzmanlığını değerlendirebilirsiniz.

6 – İklim Mühendisi

Çeşitli etkenlerin rol aldığı iklim felaketleri; orman yangınları, seller ve kuraklıklar sebebiyle iklim bilimi çok daha önemli bir noktaya yerleşiyor. İklim bilimi, isminden de anlaşılacağı üzere iklimi ve hava durumunu inceleyen, alınabilecek önlemler veya yapılabilecekler konusunda çözüm yolları üreten bilim dalıdır. Son dönemlerde yani doğanın dengesinin iyiden iyiye bozulduğu şu sıralar iklim biliminin önemi daha çok anlaşılır bir hale geldi. Durum böyle olunca hava durumu kontrol mühendisliği de geleceğin meslekleri arasında yer alıyor.

7 – Blockchain Geliştiricisi

Öncelikle “Blockchain nedir” sorusuyla başlayalım: şifrelenmiş işlem takibi yapılmasına olanak sağlayan dağıtık bir veri kayıt sistemidir. Şu an bulunduğumuz noktada kulağa inanılmaz gelse de uzmanlara göre gelecekte neredeyse internet kadar dünyayı temellerinden sarsacak bir teknoloji olacak. Bu sebepten ötürü gelecek yıllarda ürün geliştiren profesyonellerin ve blockchain uygulamalı hizmetlerin oldukça popüler olacağı öngörülüyor.

Küçük Bir Tavsiye

Birçoğunuzu endişeye sürükleyen, hızlı gelişimiyle insanları tedirgin eden yapay zeka gözünüzü korkutmasın! Yakın bir gelecekte teknoloji, üretim, sağlık gibi alanlarda yani hayatımızın neredeyse her alanında yapay zekanın katkılarını görebileceğiz. Yapay zekanın korkunç derecede yaygınlaşması bu alanda ciddi iş imkanlarının olacağının habercisi.