Gastronomi Taban Puanları 2022 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Tercih Edilmeli mi? Gastronomi Okuyunca Ne Olur?

Gastronomi taban puanları 2022 listesi ile okumak istediğiniz bölüm için kaç puan almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Gastronomi son yılların en popüler mesleklerinden bir tanesi konumundadır. Yükselen meslek grupları içerisinde yer alan Gastronomi, yanlış bilinenin aksine pişirme üzerine bir bölüm değildir. Bu bölüm dünya mutfaklarını, bu mutfaklara özgü yemekleri, yemeklerin püf noktalarını öğretmektedir. Kısaca mutfak sanatları konusunda […]

Gastronomi taban puanları 2022 listesi ile okumak istediğiniz bölüm için kaç puan almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Gastronomi son yılların en popüler mesleklerinden bir tanesi konumundadır. Yükselen meslek grupları içerisinde yer alan Gastronomi, yanlış bilinenin aksine pişirme üzerine bir bölüm değildir.

Bu bölüm dünya mutfaklarını, bu mutfaklara özgü yemekleri, yemeklerin püf noktalarını öğretmektedir. Kısaca mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alabilme fırsatı sunar. Gastronomi nedir? Gastronomi kaç puan istiyor 2022? 2022 Gastronomi taban puanları 2022 nasıl? Gelin, birlikte bakalım.

Gastronomi Ne Demek? Gastronomi Taban Puanları 2022

Gastronomi taban puanları 2022 listesine bakmadan hemen önce, bölüme dair kapsamlı bilgilere yer verilmelidir. Gastronomi, yemek bilimi anlamına gelmektedir. Yemek konusunda A’dan Z’ye her şeyi öğrenmek isteyen kişilerin ilk etapta, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü okuması gereklidir.

Bu bölüm yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alabilme, bilimse ve sanatsal açıdan bir bakış açısı kazandırabilmek amacıyla açılmıştır. Kısacası Gastronomi aşçılık mesleği ile eşdeğer bir bölüm kesinlikle değildir. Gastronomi taban puanları 2022 ise, üniversite öğrencisi adaylarının taleplerine göre belirlenmektedir.

1- Gastronomi Bölümü Sayısal mı Sözel mi? Gastronomi Hangi Bölüm ile Alınır?

2022 gastronomi sözel mi? Gastronomi Ayt mi Tyt mi? Öncelikle bu iki soruya yanıt verelim. Gastronomi bölümü TYT puan üzerinden öğrenci alımı yapmaktadır. Ve evet, gastronominin alım yaptığı bölüm sözeldir. Gastronomi iyi bir bölüm mü diyen öğrencilere ise kesinlikle okumaları önerilebilecektir. Gastronomi taban puanları 2022 üzerinde puan alan kişiler bu bölümü tercih edebilecek ve okuyabilecektir.

2- Gastronomi Bölümü Kaç Yıllıktır? Gastronomi Mezunu Ne İş Yapar?

Gastronomi taban puanları 2022 araştırması yapan öğrenciler bu bölümün 4 yıllık olduğunu fark edebileceklerdir. Gastronomi 2 yıllık mı 4 yıllık mı? Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde 2 yıllık bir eğitim söz konusu değildir.

2 yıllık olan bölüm aşçılık olup, tamamen dünya mutfağı yemekleri ve bunların pişirimine dair eğitimden ibarettir. Daha kapsamlı bir bölüm olan Gastronomi ve mutfak sanatları ise 4 yıllıktır. Gastronomi taban puanları 2022 sonrası bu bölümü kazananlar hem teorik hem de uygulama yönünden değerlendirilecektir. 8 yarıyılın her döneminde uygulamalı teorik dersler yer almaktadır. Gastronomi bölümü dersleri ise şu şekildedir;

Dünya Mutfakları,Osmanlı Mutfağı,Türk Mutfağı,Gastronomi Tarihi,Gıda Bilimi,Gıda Pazarlaması,Pastacılık Teknikleri,Ekmekçilik Teknikleri,Gastronomi Kültürü,Gıda Teknolojileri,Temel Sanat Dersleri

Gastronomi taban puanları 2022 araştırmaları yapan herkes aynı zamanda Gastronomi bölümü zor mu, şeklinde kaygılar taşıyabiliyor. Gastronomi bölümü aslında ilgi duyan kişiler için zor olmaktan ziyade oldukça keyiflidir.

Özellikle yemeğe dair tüm detaylara ilgi duyan ve farklı şeyler öğrenmekten çekinmeyen herkes bu bölümü severek okuyacaktır. Ders geçme zorluğu ise üniversiteye ve beklenen yeterlilik düzeyine göre farklılık gösterebilir.

Ayrıca gastronomi taban puanları 2022 şartlarında belirtilmese de, üniversiteden mezun olabilmeniz için belirli bir süre boyunca Gastronomi bölümü staj yapmanız gereklidir. Bu staj yurt içinde ya da yurt dışında restoran, otel ya da benzeri kurumlarda yapılabilecektir.

3- Gastronomi Açıköğretim Olarak Okunur mu?

Gastronomi Açıköğretim üzerinden okunabilecek bir bölümdür. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün yanı sıra 2 yıllık olan aşçılık bölümü de açıktan okunabilecektir. Gastronomi taban puanları 2022 listesinde Açıköğretim puanının bağımsız olduğu söylenmelidir. Açıköğretim puanı genel olarak diğer üniversite puanlarından çok daha düşüktür.

4- Gastronomi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var 2021?

Gastronomi taban puanları 2022 listesinde pek çok üniversitenin yer aldığını söyleyebilmek mümkündür. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü KKTC’de dahil olmak üzere 120’yi aşkın üniversitede bulunmaktadır. Bu üniversiteler içerisinde hem devlet hem de vakıf üniversiteleri yer almaktadır.

5- Türkiye’nin En İyi Gastronomi Üniversitesi Hangisi?

Gastronomi sıralama listesi elbette ki Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden başlayarak, kademe kademe ilerlemektedir. Türkiye’nin en iyi Gastronomi üniversiteleri genel olarak vakıf üniversitelerinden oluşmaktadır. Türkiye’de en başarılı olduğu bilinen ilk 5 Gastronomi üniversiteleri ise şu şekilde;

Özyeğin Üniversitesi ( İngilizce Burslu)Yeditepe Üniversitesi ( İngilizce Burslu)İstanbul Bilgi Üniversitesi ( İngilizce Burslu)Bahçeşehir Üniversitesi ( Burslu)Başkent Üniversitesi ( Burslu)

Türkiye’nin en iyi gastronomi bölümleri için tıklayınız.

6- Gastronomi Bölümü Taban Puanları Nasıl? Gastronomi 2 Yıllık Taban Puanları 2022

Gastronomi taban puanları 2022 listesine göz atıldığında puanların 300-470 SÖZ puanı aralığında olduğu görülmektedir. Özellikle vakıf üniversitelerin %100 burslu olan Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü, diğerlerine göre çok daha yüksek puanlardadır. Gastronomi taban puanları 2022, 2 yıllık taban puanları listesi ne yazık ki bulunmuyor. 2 yıllık aşçılık taban puanları 2022 listesini arıyorsanız, buraya göz atabilirsiniz.

7- Gastronomi Bölümü 4 Yıllık | Gastronomi Taban Puanları Devlet Üniversiteleri

Gastronomi taban puanları 2022 listesini sizler için araştırdık. Buna göre listede yer alan üniversiteler arasında ilk 20’de yer alanlara sizler için yer vereceğiz. İşte, burslu ve ücretsiz gastronomi taban puanları 2022 listesi şu şekilde;

Özyeğin Üniversitesi ( İngilizce Burslu) SÖZ   30923Yeditepe Üniversitesi ( İngilizce Burslu) SÖZ   96613İstanbul Bilgi Üniversitesi ( İngilizce Burslu) SÖZ 03885Bahçeşehir Üniversitesi ( Burslu) SÖZ  36781Başkent Üniversitesi ( Burslu)        SÖZ  64008İzmir Ekonomi Üniversitesi ( Burslu) SÖZ  425,77266Maltepe Üniversitesi ( Burslu) SÖZ  41522İstinye Üniversitesi ( Burslu) SÖZ  55223Antalya Bilim Üniversitesi( Burslu) SÖZ   09975İstanbul Aydın Üniversitesi ( Burslu) SÖZ  13618Yaşar Üniversitesi ( Burslu) SÖZ  21051İstanbul Medipol Üniversitesi (Burslu) SÖZ  31655Akdeniz Üniversitesi ( Devlet) SÖZ  18631Altınbaş Üniversitesi ( Burslu) SÖZ  73165Beykent Üniversitesi ( Burslu) SÖZ  68491Anadolu Üniversitesi (Devlet) SÖZ  77794Ankara Medipol Üniversitesi (Burslu) SÖZ  78609Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ( Burslu) SÖZ 53082Nişantaşı Üniversitesi (Burslu) SÖZ  85764İstanbul Okan Üniversitesi (Burslu) SÖZ  46242

Gastronomi taban puanları 2022 listesi, 2021 YGS yerleştirme sonuçları baz alınarak oluşturulmuştur.

8- Özel Üniversite Gastronomi Taban Puanları Neden Yüksek?

Bu bölümü okumak isteyen birçok üniversiteli adayı, Gastronomi taban puanları 2022 listesini incelediğinde şaşırabiliyor. Bunun nedeni ise vakıf üniversitelerin devlet üniversitelerine göre daha yüksek puanda olmasıdır. Vakıf üniversiteleri özel üniversite adı altında olduklarından imkan bakımından devletten daha kapsamlıdır.

Birçok vakıf üniversitesi bu bölümde yurt dışına çıkabilme ve dünya mutfaklarını tanıyabilme fırsatı sunar. Yine birçok üniversite İngilizce ve burslu olarak eğitim imkanı sağladığından, vakıf üniversiteleri devlete oranla çok daha yüksek puandadır. Gastronomi taban puanları 2022 listesinde de açıkça görülebilecektir. Bu nedenle yurt dışına açılmak isteyen üniversite adaylarına, vakıf üniversitelerini tercih etmeleri yönünde öneride bulunulabilir.

9- Gastronomi Ne Kadar Maaş Alıyor? 2022 Gastronomi Maaşları

Gastronomi taban puanları 2022 listesi sonunda bu bölümün iş imkanlarının neler olduğundan bahsedilmelidir. Gastronomi bölümü hayatın hiçbir bölümünde geride kalmayacak, her zaman revaçta olacak bir bölümdür. Yeme-içme üzerine olan tüm sektörler gibi daima bir adım öndedir. Bu nedenle gastronomi bölümü mezunları pek çok alanda iş bulabileceklerdir.

2022 gastronomi maaşları ise, oldukça açık uçludur. Bunun nedeni ise çalışılan yer ve niteliklerin farklılıklarıdır. Yeni mezunlar ilk olarak asgari ücret ile çalışmaya başlarken, kısa zamanda büyük bir artış yaşayabileceklerdir. Mutfak Şefi Yardımcısı ve Mutfak Şefi unvanlarını aldıktan sonra ortalama 10.000-12.000 TL aralığında kazanç sağlayabileceklerdir.

10- Gastronomi Bölümü İş Olanakları ve Maaşları | Gastronomi Mezunu Ne Yapar?

Gastronomi taban puanları 2022 listesinden de anlaşılacağı gibi bu bölüm önü açık bir bölümdür. Bölümü okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra yalnızca aşçılık sektörü gibi yemek üzerine çalışmayacaktır.

GASTRONOMİ OKUMAK👩‍🍳 | GASTRONOMİ HAKKINDA HER ŞEY!

İstenirse gıda firmalarında yönetici, proje yönetmeni, ürün geliştiricisi, yeme- içme yazarı, eğitimci, restoran-otel işletmecisi, catering şirketi müdürü gibi pek çok alanda çalışabilecektir. Hatta bu mesleği bir adım ileri taşıyarak eğitmen ve akademisyende olabileceklerdir. Gastronomi bölümü iş olanakları aslında gıda sektörünün içinde bulunduğu her alan olabilecektir.

11- Gastronomi Bölümünde Yurt Dışında Çalışma İmkanı Var mı?

Gastronomi bölümü mezunu yorumları incelendiğinde, özellikle yurtdışında çalışanların mesleki açıdan daha iyi bir çalışma ortamına sahip olduğu görülüyor. Gastronomi taban puanları 2022 listesinde yer alan birçok üniversite Erasmus programı altında yurtdışı gastronomi üniversitelerinde okuyabilme fırsatı sunmaktadır.

Bu üniversitelerde eğitim görebilmek aslında yurt dışındaki çalışma ortamını daha yakından görebilmek adına bir fırsattır. Yurtdışında çalışmak isteyen gastronomi mezunları genellikle yüksek lisans amacıyla gitmekte ve burada uzun soluklu çalışma imkanı bulmaktadır.

Yurtdışı gastronomi maaşları elbette ki ülkemize nazaran daha tatmin edici rakamlardan oluşmaktadır. Bu nedenle yurtdışında çalışmak isteyen mezunların, daha kapsamlı bir şekilde araştırmalar yaparak üniversitelerle iletişim kurması önerilmektedir.

Exit mobile version