Fregoli sendromu nedir? Ne yazık ki insanların hayatlarını olumsuz şekilde etkileyen ve kimi zaman büyük sıkıntılar yaşanmasına neden olan psikolojik rahatsızlıklar, birçok farklı şekilde ve türde karşımıza çıkabiliyor. Bu yazımızda psikolojik rahatsızlıklar arasında son derece tehlikeli bir sendrom olan Binbir surat sendromu, son zamanlarda pek çok insan tarafından sıkça duyuluyor.
Peki, Fregoli sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Bu rahatsızlık nasıl meydana gelir? İlk kez ne zaman teşhis edilmiştir? İşte, tüm merak edilen yönleriyle Binbir Surat Sendromu ne demek sorusunun yanıtı…
Fregoli Sendromu Nedir? Binbir Surat Sendromu Ne Anlama Geliyor?
Fregoli nedir? İnsan yaşamını bir anlamda çekilmez hale getiren Fregoli sendromu, kısaca bir kişinin yüzünü tüm herkeste görme sanrısı olarak tanımlanabilir. Yani bu oldukça ender görülen nörolojik rahatsızlığa yakalanan kişi, çok sevdiği ya da korktuğu birinin yüzünü, çevresinde bulunan herkesin yüzünde görmeye başlar ve zamanla herkesin o kişinin kopyası olduğuna inanır.
Genellikle korktuğu kişileri, herkesin yüzünde görmeye başlayan Fregoli sanrısından muzdarip olan kişiler, bu kişinin her an kendisine zarar verebileceği korkusu ve taciz edilme paranoyası yaşamaya başlar.
Bu anlamda Fregoli sendrom belirtileri açısından herkese şüphe ile yaklaşmaya, kuşkuculuğun zirvesinde olunmasına sebep olabilecektir. Herkeste bir kişinin yüzünün görülmesine dayanan bu sendrom dilimize ise “Binbir Surat Sendromu” olarak geçmiştir.
Fregoli Sendromu İlk Kez Nerede Görüldü?
Fregoli sendromu, tehlikeli bir psikolojik rahatsızlık olsa da görülme sıklığı oldukça nadirdir. Bu sendromun ilk kez görülmesi ise 1927 yılına dek uzanır. 1927 yılında genç bir kadın, tiyatroda izlediği Leopoldo Fregoli isimli İtalyan sahne yıldızının yüzünü herkeste gördüğünü ve bu kişi tarafından takip edildiğini bildirmesi ile ilk kez bu kadına Fregoli sendromunun tanısı konulmuştur.
İlk defa bu hastalığın tanımlanmasında ve teşhis edilmesinde gerçekleşen olaylar nedeniyle, sendrom adını da 1867 ile 1936 yılları arasında yaşayan ünlü İtalyan sahne sanatçısı Leopoldo Fregoli’den almıştır.
Binbir Surat Sendromu Nasıl Oluşur? Fregoli Sendromu Nedenleri Neler?
Fregoli Sendromu nedenleri, psikolojik açıdan farklı şekillerde açıklanmaktadır. İnsan beyninde bulunan bir bölge, tanıştığı veya gördüğü herkes ile ilgili bir görüntü ya da yargı oluşturur.
Fregoli sendromuna yakalananlarda ise bu bilgiler hatırlanırken, duyguları kontrol eden limbik sistem bölgesi ile son derece kuvvetli bir bağ oluşturulur. Yani bir başka ifade ile Fregoli yani Binbir Surat Sendromu, beynin insan yüzlerini anımsayan bölgesi ile duyguları ve içgüdüleri yöneten limbik sistemi arasında aşırı derecede kuvvetli bir bağ kurar.
Limbik sistem nedir merak ediyorsanız, bu yazıyı okumanızı öneririz.
Böylece limbik sistemin insan vücudunda oluşturduğu değişiklikler, görülen herkese karşı meydana gelmeye başlar. Bunun da neticesinde bir yanılsama içine düşen beyin, gördüğü her yüzü aynı yüz olarak algılamaya başlar.
Fregoli Sendromu tanısı alan kişiler de, bu şekilde gördükleri tüm kişilerin aynı insan olduğu yanılgısına düşerler. Bu nedenle hasta, yüzünü herkeste gördüğü kişinin, farklı kılıklarda kendisini izlediği ve takip ettiği algısına kapılır.
Böylece sürekli olarak artan ve devam eden bir tedirginlik ve gerginlik hali içinde kalır. Zamanla kendisi dışında kalan, çevresindeki tüm insanların gerçek olmadığına ve kopya olduklarına inanmaya başlar.
Fregoli ya da dilimize yerleşen ismi ile Binbir Surat sendromu, yakalanan kişiye hayatı adeta zehir edebilecek nitelikte, son derece tehlikeli ve bir o kadar da rahatsız edici bir psikolojik hastalıktır.
Bu nedenle bu Binbir Surat sendromu hastalığına yakalanan kişilere, diğer birçok psikolojik sorunda olduğu gibi erken evrelerde müdahale edilmesi ve hastanın ileri boyutlara ulaşmadan doktor kontrolüne alınması gerekecektir. Aksi takdirde Fregoli sendromu tedavisi oldukça zor ve içinden çıkılmaz bir hal alabilecektir.
Psikiyatride dikkat çeken bir diğer hastalık Stockholm sendromu için; Stockholm sendromu nedir, belirtileri ve tedavisi yazımıza göz atabilirsiniz.