Fintech (Finansal Teknoloji) Nedir?

Finansal Teknoloji İle Dünya Nereye Gidiyor ? Financial Technology nin kısaltması olan fintech finansal hizmetlerin teknolojiyle buluşturulmasıyla ortaya çıkan bir kavramdır. Küreselleşme ile başlayan dönüşümler finans alanınında da teknolojik talebi arttırmıştır. Yaşanan bu teknolojik dönüşüm insanların finansal hizmetlere ulaşımını kolaylaştırmış, sunulan ürün ve hizmetlerin kalitesini artırmış ve maliyetini azaltmıştır. 21. yüzyılda kullanılmaya başlanan sistem Avrupa […]

Finansal Teknoloji İle Dünya Nereye Gidiyor ?

Financial Technology nin kısaltması olan fintech finansal hizmetlerin teknolojiyle buluşturulmasıyla ortaya çıkan bir kavramdır. Küreselleşme ile başlayan dönüşümler finans alanınında da teknolojik talebi arttırmıştır. Yaşanan bu teknolojik dönüşüm insanların finansal hizmetlere ulaşımını kolaylaştırmış, sunulan ürün ve hizmetlerin kalitesini artırmış ve maliyetini azaltmıştır.

21. yüzyılda kullanılmaya başlanan sistem Avrupa ve Amerika’yı olduğu kadar ülkemizi de etkisi altına almıştır. Fintech firmalara mobil ve dijital ödeme sistemleri, günlük bütçe uygulamaları, bankacılık ve kurumsal finans, online birikim araçları, bitcoin gibi kripto paralar, kişisel finansal yönetim, para transfer işlemleri gibi ayrıcalıklar sunmaktadır.

Finansal Teknoloji ve Avantajları

Fintech ile finansal hizmetler daha etkin, kolay ve güvenilir bir hale gelmektedir. Bankacılık alanında sağladığı kolaylıklar ile iş dünyasına yeni bir boyut kazandırmaktadır. Kullanıcıların hesap erişe bilirliklerinin artması ve bu sayede zamandan yapılan tasarruf finansal teknoloji sisteminin etkinliğini artırmaktadır.

Bunun yanı sıra kişiye özel tavsiyeler, yetkiliye anında ulaşılabilirlik, kişiselleştirilmiş deneyim müşterilere ayrıcalıklı hissettirerek finansal teknoloji talebini artırıyor.

Fintech Altyapısı Nedir ve Nasıl İşler?

Fintech davranış analizi, yapay zekâ, büyük veri, siber güvenlik ve makine öğrenmesi gibi yeni teknolojiler ile desteklenmektedir. Finansal teknolojiler ağını 4 farklı grup oluşturmaktadır. Bunlar bankalar ve B2B(işletmeden işletmeye yapılan e-ticaret), müşteriler, küçük işletmeler ve B2C(işletmeden tüketiciye yapılan e-ticaret) ve tüketiciler olarak belirtilebilir.

Dünyada ve Türkiye’de Fintech

Dünyada finansal gelişmeler büyük bir ivme kazanmış durumdadır. Tüm dünyayı kasıp kavuran bu sistem ülkemizde de son yıllarda oldukça başarılı bir doğru çizmektedir. Yeniliklere açık bir toplum olmamız ve güçlü bankacılık altyapımız ile finansal teknoloji alanında güçlü bir ülke konumundayız.

Fintech sektörünün geleceğini gören yatırımcılarımız bu alana yatırımlarını sürdürmektedirler. Finansal teknoloji ülkelere önemli ekonomik katkılar sağlamaktadır. Günümüzde gelişmekte olan ülkelerdeki müşteri katılım oranı %20 iken bu oran gelişmiş ülkelerde %80 civarındadır. Fintech, finans profesyoneli olan melek yatırımcılarında ilgisini üzerine çekmiş durumdadır.

Yatırımcıların büyük ilgisini çeken finansal teknolojilere yapılan yatırım dünyada 22,2 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’de de melek yatırımcı ağları ve girişimciler yaptıkları yatırımlar ile bu alanı genişletmeye çalışmış, yapılan yatırım ise 8,7 milyon civarında kalmıştır.

Exit mobile version