Finansal Kiralama Sözleşmesi Yani Leasing Ne Demektir? Koşulları Nelerdir?

Finansal kiralama sözleşmesi sayesinde

Finansal kiralama sözleşmesi sayesinde firmalar,  ticari işlemlerine ilişkin masraflarını kontrol altında tutarak ihtiyaçlarını karşılayabilirler.  Yine bu yöntem ile işletmelerin verimlilik ve kâr oranları da artırılabilir. Peki, finansal kiralama sözleşmesi nedir?

Yatırım malı niteliğine sahip bir aracın, leasing şirketi tarafından belirli bir kira karşılığında kiracının kullanımına bırakıldığı finansal kiralama, ülkemizde merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda Leasing olarak da adlandırılan Finansal Kiralama Sözleşmesine ilişkin detayları sizler için bir araya getirdik. İşte, merak edilen tüm yönleriyle “Finansal Kiralama Sözleşmesi“…

Finansal Kiralama Sözleşmesi Nedir?

Finansal kiralama sözleşmesi nedir? Ticari işletmelerin gereksinim duydukları malları satın alma yerine kiralamayı tercih ettikleri bir yöntem olan finansal kiralama yöntemi, endüstriyel makineler ve inşaat makineleri gibi yatırım malı olarak kullanılan araçların, leasing şirketi tarafından, kiracıya belirli bir bedel karşılığında kiralanması yöntemine verilen isimdir. Finansal kiralama yani leasing sözleşmelerinde, sözleşme süresince malın mülkiyeti leasing şirketinde kalırken, bu malın kullanım hakkı ise kiralayan firmaya ait olur.

Finansal Kiralama Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Finansal kiralama sözleşmesi belirli şekil şartlarına bağlanmış sözleşmelerdir. Bu kapsamda söz konusu sözleşmelerin, leasing şirketi ile kiracı arasında yazılı olarak yapılması gerekir. Leasing sözleşmelerinde sözleşmenin tarafları, kiralanacak yatırım malı, kiralama bedeli, kefiller, sözleşme taraflarının borçları ve yükümlülükleri tarzı temel hususlar yer alır.

Bu tür sözleşmeler mutlak surette noterde düzenlenir. Kiralanacak mal taşınır bir mal ise noter dairesinde özel siciline tescil ettirilir. Taşınmaz ise, taşınmazın yer aldığı tapu kütüğü beyanlar hanesine bu husus şerh edilmelidir. Bu şerh sözleşmenin geçerlilik koşullarından biridir.

Finansal kiralama sözleşmesi taraflardan birinin anonim şirket olması gerekir ve bu sözleşmeler en az dört tıl süre ile yapılabilir. Bu süreden daha kısa leasing sözleşmesi için Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmiş bazı sabit kıymetlerin olması gereklidir.

Finansal kiralama sözleşmesine konu mal kiralanmadan önce mutlaka zorunlu olarak sigorta yaptırılmalıdır. Sigortanın aylık prim ödemelerinden de kiracı sorumludur. Sözleşmede açık izin bulunmadıkça, kiralayan sözleşme konusu malı bir başkasına kiraya veremez ve devredemez.

Leasing Sözleşmesinde Kiracının Hak ve Ödevleri Nelerdir? Finansal kiralama sözleşmesi kapsamında, kiracı olan tarafın öncelikli ödevi kira bedelini ödeme sorumluluğu bulunmaktadır. Sözleşme devam ettiği sürece kiracı, sözleşmenin amacına uygun olarak kiraladığı maldan her tür faydayı sağlama hakkına sahiptir. Ancak kiracı, sözleşmeye konu malı özenle kullanmakla yükümlüdür. Yine sözleşmede aksine bir hüküm bulunmuyorsa, kiracı sözleşme boyunca kiraladığı malın bakımlarının yapılmasından da sorumlu olur.

Sözleşmeye konu olan malın zorunlu sigortasına ilişkin primlerden de kiracının sorumluluğu vardır. Ayrıca malın hasar görmesi durumunda sigorta tarafından karşılanmayan miktarlardan da kiracı sorumludur. Leasing sözleşmesi içerisine konu olan malın mülkiyeti leasing şirketine aittir. Ancak sözleşmeye kiracının, kira süresi sonunda malı satın alma hakkına ilişkin bir hüküm konulmuş olabilir.

Finansal Kiralama Sözleşmesi Leasing Şirketinin Hak ve Ödevleri Nelerdir?

Finansal kiralama sözleşmesi yapılması halinde, kiralayan tarafından malın ve kullanımının kiracıya devredilmesi gerekir. Sözleşmede bu yönde hüküm bulunuyorsa, kira süresi sonunda kiracıya malı satın alma hakkı verilebilir. Bu durumda, sözleşme bitiminde kiracı 30 gün içinde satın alma hakkını kullanmaz ve malı da iade etmezse, kiralayan leasing şirketi tek taraflı olarak sözleşmeye konu malın mülkiyetinin kiracı olan firmaya devrine dair her tür işlemi yapabilir. E-sözleşme nedir bilgi almak için tıklayınız.