Eşlerden birinin evlilikte cinsel ilişki istememesi bir tür boşanma nedeni midir? Evlilikte zorla cinsel birliktelik yaşanması boşanma için bir gerekçe sayılır mı? Cinsel ilişki olmaması boşanma sebebi midir ? Cinsel ilişkiden kaçınma boşanma Yargıtay kararı ile nasıl açıklanmıştır? Cinsel ilişkiden kaçınma boşanma ispat edilebilir mi? İşte, evlilikte cinsellik ve önemi.
Evlilik birliğinin devamı için gerekli olan hususlar kadar evliliği sonlandıran boşanma ve bu kapsamda boşanma sebepleri de toplum içinde oldukça merak edilen konular arasında yerini alıyor. Bu bağlamda vatandaşlar, boşanma ve boşanma nedenleri konusunda ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyorlar. Peki, evlilik birliği içerisinde cinsel ilişki yaşamamak bir boşanma nedeni midir? Cinsel ilişki yaşamak istemeyen eş boşanma davasında kusurlu sayılır mı? İşte, konuya dair merak edilenlerin tümü…
Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması Genel Boşanma Nedeni | Evlilikte Cinsel İlişki
Esas itibari ile evlilik, iki ayrı cins olan kadın ve erkek arasında hem ruhsal hem de bedensel yönden bir bütünleşme olarak kabul edilir. Bu kapsamda eşler arasında cinsel ilişki kurulmaması nedeniyle oluşan problemlerde, ‘evlilik birliğinin temelden sarsılması’ genel boşanma nedeni altında değerlendirilen bir konudur.
Yani daha kısa bir ifade ile eşlerden birinin evlilik birliği içerisinde cinsel ilişki kurmaktan kaçınması, bu durumun evlilik birliğini temelden sarsması sebebi ile boşanmaya neden olabilecek bir durumdur.
Türk Medeni Kanunu Boşanma Nedenleri Arasında Evlilikte Cinsel Birliktelik
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu düzenlemesinde ise boşanma sebepleri, özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri olarak ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir. (Hukuk sistemimizde yer alan özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri hakkında ayrıntılı bilgiye ise yine sitemizde 2 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan “ Boşanma Nedenleri Nelerdir? Türk Hukuk Sisteminde Boşanmaya Neden Olabilecek Davranışlar Hangileridir? ” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz)
Bu kapsamda evlilik içinde cinsel yaşamın kurulamaması da bir boşanma nedeni olarak kabul edilir. Türk Medeni Kanunu kapsamında ‘genel boşanma nedeni’ olarak karşımıza, evlilik birliğinin temelden sarsılması çıkar. Evlilik birliği içinde cinsel hayatın oluşmaması yani diğer bir ifade ile cinsel birliktelik kurulmaması da bu anlamda evlilik birliğinin temelden sarsılmasına neden olan hususlardan biri olarak kabul görür.
Türk Medeni Kanunu düzenlemesinde cinsel yaşam kurulamaması özel bir boşanma nedeni olarak ayrıca sayılmadığından, bu noktada ‘Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması’ genel boşanma nedeni içinde değerlendirilmesi gerekir.
Evlilikte Cinsel Birliktelik Olmaması Yargıtay Kabulü ve Uygulaması
Cinsel ilişkiden kaçınma boşanma Yargıtay kararı nasıl uygulanır? Evlilik birliği içerisinde eşlerden birinin cinsel birliktelikten kaçınması, cinsel ilişki kurmaması ya da zorla cinsel ilişki kurması hususları da Yargıtay’ın genel kabulü kapsamında haklı boşanma nedenleri olarak belirlenmiştir. Bu anlamda, eşlerden birinin herhangi bir sağlık nedeni bulunmaksızın uzun bir süre cinsel birlikteliğe yanaşmaması Yargıtay’ca da boşanma nedeni olarak görülmüş, Yüksek Mahkemece verilen emsal kararlarda da cinsel ilişki kurulamamasının evlilik birliğine temelden zarar verdiği ve cinsel hayatın evliliğin önemli unsurları arasında olduğunun altı çizilmiştir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur. Örneğin ‘Vajinismus’ gibi sağlık sebeplerine dayalı olarak kurulamayan bir cinsel birliktelik söz konusu ise, bu durum Yargıtay uygulaması kapsamında boşanma nedeni olarak kabul edilmez. Yargıtay’ın, boşanma nedeni olarak gördüğü cinsel ilişki kurulamaması, herhangi bir sağlık engeli olmaksızın kurulmayan cinsel ilişkidir. Kadının cinsel ilişkiden kaçinmasi Yargıtay kararı ile hastalığa bağlı olmadığı süreçte kabul edilebilir.
Kusur Durumu
Kadının kocasıyla cinsel ilişkiye girmemesi boşanma sebebi midir sorusunun kusur durumu şu şekildedir. Yargıtay uygulamaları ve kabulü, cinsel yaşamın kurulamamasında kusurlu olan eşin, boşanma konusunda da aslı kusurlu kabul edilmesi yönündedir. Bu hususun her somut olaya göre ayrı olarak belirlenmesi, ortada sağlık sorunu olmaksızın cinsel hayatın kurulmamasında kusurlu olan tarafın somut deliller ile (rapor, ispat gibi) tespit edilmesi ve boşanma davasını gören Aile Mahkemesinin de bu yönde karar vermesi gereklidir.